Tunturisuden sivut
Hyakinthos
Amorin nuolen lävistämä sydän All rights reserved
*Kuva yllä - Copyright
© deviantART/anthony-art - Antoine Schaub
© Anthony-Art Gallery
© Anthony-Art Blog
Art used with permission.


Cupido Sankarijumala Hyakinthos - Kleion ja Makedonian kuninkaan Pieroksen poika

Hyakinthosta palveltiin jumalana Amyklaissa mykeneläisellä ajalla. Hänen sukulaisuussuhteensa ovat epäselvät, ja on mahdollista, että hänen vanhempansa olivatkin Amyklas ja Diomede ja hän saattoi olla myös Spartan kuninkaan, Oibaloksen poika.

Hyakinthos

"Hyakinthos" - skotlantilainen Lawrence Macdonald (1799 - 1878).

Amorin nuolen lävistämä sydän Hyakinthos ja Apollon

Tarustossa Hyakinthos on kuvankaunis nuorukainen, jota Apollon rakastaa. Parin virinnyt rakkaus sai traagisen lopun. he ryhtyivät kisailemaan siitä, kumpi heittää kiekkoa kauemmaksi. Apollon viskasi kiekkoa rajusti kaikin voimin, tehdäkseen vaikutuksen rakastettuunsa. Hyakinthos puolestaan kiirehti ottamaan alastulevaa kiekkoa ilmasta kiinni, tehdäkseen hänkin vaikutuksen Apolloniin. Kiekko kuitenkin osui Hyakinthokseen sillä seurauksella, että tämä kuoli.


Tai ehkä Hyakinthoksen surmasikin länsituuli, Zefyros

Toisen tarun mukaan Hyakinthokseen oli Apollonin lisäksi palavasti rakastunut myös Zefyros, länsituuli. Erään kerran, kun Apollon ja Hyakinthos pelasivat rakkautensa huumaamina ja muuta maailmaa näkemättä muuatta keilapelin tapaista peliä, ei Zefyros mustasukkaisuudessaan tätä näkyä kestänyt. Hän puhalsi heittokiveä niin voimakkaasti, että se osui koko voimallaan Hyakinthoksen päähän.

Apollon saattoi nyt vain muuttaa kuolleen rakastettunsa veren siksi kukaksi, jolla vielä nykyisinkin on hänen nimensä - hyasintti. Sen terälehdiltä uskoivat kreikkalaiset voivansa lukea surevan Apollonin valitushuudon: Ai, ai. Terälehdillä näkee tarkasti katsomalla myös, Ovidiuksen mukaan, niille jähmettyneet Apollonin kyyneleet. Joidenkin tarujen mukaan kukka ei olisikaan hyasintti, vaan iiris - tai ehkä vielä jokin muukin kukka.

Hyakinthos ja Apollon

Hyakinthoksen kuolema - ranskalainen Jean Broc (1771 - 1850).
Hyakinthos ja Apollon

Hyakinthoksen kuolema - venäläinen Alexander Kiselev (1838 - 1911).

Hyakinthos ja Apollon

Hyakinthoksn kuolema - yhdysvaltalainen Benjamin West (1738 - 1820).

Hyasintti

Oikein tarkasti katsova näkee vielä nykyisinkin hyasintin terälehdillä niille jähmettyneet Apollonin kyyneleet.
Tunturisuden sivut
Amorin nuolen lävistämä sydän "Apollon, Hyakinthos ja Kyparissos laulamassa ja soittamassa" - venäläinen Alexander Ivanov (1806 - 1858) Cupido
Kuva Public domain.
Apollon, Hyakinthos ja Kyparissos laulamassa ja soittamassa
Amorin nuolen lävistämä sydän "Apollon, Hyakinthos ja Kyparissos laulamassa ja soittamassa" - Antoine Schaub Cupido All rights reserved
*Kuvat Copyright
© deviantART/anthony-art - Antoine Schaub
© Anthony-Art Gallery
© Anthony-Art Blog
Art used with permission.
Kukkotappelu - Onnekas löytö Pompejissa
Cupido "Kukkotappelu" - ranskalainen Alexandre Falguière (1831 - 1900) kuvassa yllä vasemmalla - "Onnekas löytö Pompejissa" - ranskalainen Hippolyte Alexandre Julien Moulin (1832 - 1884) kuvassa yllä oikealla - Musée d'Orsay, Pariisi, Ranska.
Alexandre Falguière

All rights reserved
*Kuvat Copyright © P-SYND.COM
Photos used with permission.
Kukkoja ja kaivauksia

Kuvan luonnollista kokoa olevat veistokset sijaitsevat rinnakkain, ja vaikka vaikuttaisi siltä, että on kyse yhdestä veistoksesta, onkin siis kyse kahdesta, kahden eri kuvanveistäjän työstä. Ylhäällä, vasemmalla Falguièren veistoksessa poika riemuitsee kukkotappelussa kukkoineen.

Ylhäällä oikealla, Moulinin kuuluisimmassa veistoksessa, poika puolestaan riemuitsee, löydettyään kaivauksissaan maasta roomalaisen veistoksen.

Pojan kädessä oleva, löytynyt veistos muistuttaa poikaa itseään, kuvaten mahdollisesti sitä, että veistoksen löytänyt poika kuvittelee itsensä löytyneen veistoksen tilalle.
Hyakinthoksen kuolema
Amorin nuolen lävistämä sydän "Hyakinthoksen kuolema" - Antoine Schaub Cupido All rights reserved
*Kuvat Copyright
© deviantART/anthony-art - Antoine Schaub
© Anthony-Art Gallery
© Anthony-Art Blog
Art used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***