Kreikka ja Rooma
Tunturisuden sivut

"Venus, Ceres ja Juno" - Villa Farnesina, Rooma.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Thomas Quine


Tunturisusi Katso ylin kuva kokonaisena.

Afrodite Afrodite

Kreikkalaisten rakkaudenjumalatar syntyi meren vaahdosta. Alastomana hän kahlasi maihin Kytheran saarelle. Taiteessa häntä kutsutaan joskus Anadyomeneksi, Merestä nousevaksi, tai Kuohuista syntyneeksi.

Afrodite otettiin tuota pikaa Olympokselle, missä kaikki jumalat lumoutuivat hänen kauneudestaan ja jumalattaret katselivat häntä mustasukkaisina. Zeus hakkaili häntä kiihkeästi, mutta tuli torjutuksi ja tästä loukkaantuneena Zeus järjesti asiat niin, että Afrodite naitettiin rumalle ja raajarikolle Hefaistokselle, roomalaisten Vulcanukselle, tulen jumalalle ja taontataidon keksijälle.

Eipä ollutkaan ihme, että Afroditen ja Hefaistoksen avioliitosta ei tullut onnellista. Afrodite seikkaili rakkauden merkeissä lukuisten muiden miesten, sekä jumalien että kuolevaisten kanssa ja sai näiden kanssa lapsiakin. Kuumimman rakkaussuhteensa Afrodite koki sodanjumalan Areen kanssa, joka tunnetaan paremmin latinankielisellä nimellään Mars. Tästä suhteesta syntyi poikalapsi nimeltään Eros, jonka tunnemme roomalaisten myötä myös nimillä Amor ja Cupido.

Venus

Venuksen ja Amorin yhteistyö

Venus on rakkauden, kauneuden, onnen, sulokkuuden ja hedelmällisyyden jumalatar ja itse jo äärettömän kaunis ja palvottu. Kauneuteen hän ei tarvitse poikansa Amorin apua. Hän lumoaa kaikki heidät, jotka hänet näkevät - sillä samalla silmänräpäyksellä.

Koska Venus on myös rakkauden jumalatar, niin rakkaudessa äidillä ja pojalla on yhteistyö. Amor ampuu loputtomana sateena, nuolikuurona nuoliaan ihmisten sydämiin, saaden ihmiset rakkauden pauloihin - ja näin äitinsä Venuksen alamaisiksi ja hallittaviksi.

Venus

Venus parantajana

Venuksella on tarpeen vaatiessa kyky parantaa kuolemansairaita.

Kun Aeneas haavoittuu tuntemattoman sotilaan lähettämästä nuolesta, ei apuun haettu, kunnioitettu vanha lääkäri Iapyks kykene hoitamaan häntä. Apuun rientää Aeneaan äiti Venus. Hän poimii Kreetan vuoristosta purppurakukkaisen diktamos-yrtin ja heittää sen ambrosian ja tuoksuvan panakeian kanssa astiaan, jonka vedellä lääkäri hoitaa haavaa. Tällöin tuska nopeasti hälvenee Aeneaan jäsenistä, haavan veri hyytyy ja nuolikin irtoaa kuin itsestään.

Vaikka lääkärit pyrkivätkin huolehtimaan sairaista ja loukkaantuneista, niin lopulta paraneminen saattoikin olla jumalien käsissä.
Venus ja Amor

"Venus ja Amor" - englantilainen Evelyn de Morgan (1855 - 1919).

Afrodite

Venus

Roomalaisten jumalmaailma koki merkittäviä muutoksia siitä lähtien, kun kreikkalaisten jumalat alkoivat tulla heille tutuiksi. Monia varhaisia tulokkaita palvottiin niiden alkuperäisillä nimillä, tosin latinalaisessa asussa. Toiset kreikkalaiset jumalat saivat Roomaan tullessaan paikallisen nimen, joka oli joko latinalainen, itaalinen tai etruskiperäinen.

Roomalaisten rakkaudenjumalatar on Venus ja hänet kuvattiin kreikkalaisten Afroditen kaltaisena. Oppineet ovat sitä mieltä, että hän alussa oli puutarhojen suojelushengetär eikä hänellä juuri ollut tekemistä rakkauden kanssa. Roomalaiset sijoittelivat paljon taidetta yksityistalojensa pihoille ja puutarhoihin. Hyvin suosittu patsashahmo roomalaisissa puutarhoissa oli niiden ja kasvillisuuden suojelijana pidetty Venus, jonka symbolina esiintyivät myös kyyhky, ruusu ja myrtti.

Vasta sen jälkeen, kun roomalaiset olivat tutustuneet kreikkalaiseen ajatteluun, Venukselle uskottiin myöhempi, uusi tehtäväkenttä ja hänet samastettiin kreikkalaisten Afroditeen. Venus on rakkauden, kauneuden, onnen, sulokkuuden ja hedelmällisyyden jumalatar.

Julius Caesar ja häntä seurannut keisaridynastia katsoivat periytyvänsä Aeneaasta ja sitä kautta Venus-jumalattaresta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright swo81

Amorin nuolen lävistämä sydän

Rakkauden symboli on sydän. Rakastuneiden sydän sykkii samaan tahtiin, on kuin heillä olisi yksi ainoa sydän.

Venusfaktoja

Venukselle pyhitetyistä temppeleistä vanhin on ajalta 293 eaa.

Venus on myös lemmikkien ja eläinten jumala, sillä rakkaus antiikin aikana käsitettiin laveasti, se sisälsi koko luonnon eläimineen.

Vanhin Venus on ns. Lausselin Venus, joka on kalkkikiveen veistetty kohokuva kivikaudelta noin 25 000 - 20 000 vuotta sitten.

Venus ja Cupido

Venus ja Cupido - Venus Disarming Cupid - Alessandro Allori (Italia, Firenze, 1535 - 1607)

Maalattu noin vuonna 1570.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Cathy Cole

Venus
Venuksen seurue

Venus, kupido ja satyyri - ital. Bronzino (1503 - 1572).

Venus
Milon Venus

"Venuksen syntymä" - italialainen taidemaalari Sandro Botticelli (1445 - 1510).

Milon Venus

Milon Venus - Míloksen eli Meloksen Afrodite

Louvren taidemuseossa esillä oleva Milon Venus on veistetty antiikin Kreikassa noin vuonna 130 - 110 eaa. Milon Venus on kuuluisimpia hellenistisen ajan taiteen edustajia. 203 cm korkea veistos on aikanaan ollut maalattu, mutta värit ovat ajan myötä haalistuneet pois. Myös Venuksen yllä olleet korut ovat kadonneet.