Enkelit

ENKELTEN VALTAKUNTA

Sana enkeli (kreik. angelos, lat. angelus, ven. angel) merkitsee sanansaattajaa tai lähettiä. Sana ei ilmaise olemusta ja luontoa vaan virkaa ja tehtävää. Enkelit, jotka kuuluvat näkymättömään eli hengelliseen maailmaan, luotiin ennen ihmistä (1 Moos. 1:1), sillä enkelit lasketaan kirkon opin mukaan kuuluviksi taivaaseen. Enkelit ovat kulkeneet ihmisen mukana koko ihmiskunnan historian ajan. Enkelit suojelevat, auttavat ja lohduttavat.

Raamatun mukaan enkelit muodostavat enkelijoukkoja, jotka ympäröivät Jumalan valtaistuinta. Enkelien ominaisuuksia ovat voima, ymmärrys ja pyhyys. He esiintyvät Jumalan lähetteinä ihmisten keskuudessa, välittävät hänen tahtonsa maailmaan, valvovat hänen tahtonsa toteutumista, ilmestyvät ihmisille ja suojaavat heitä vaaroilta.

Enkeli

Enkelit tuovat meille välähdyksen näkymättömästä maailmasta, joka on paitsi todellinen, hyvin kaunis. Kun ajattelemme enkeliä, niin mieleemme tulee enkeli naisen taikka lapsen hahmossa, vaikka Raamatun ensimmäiset enkelit olivat miehiä. Vasta renessanssin aikakausi synnytti tyttöenkelit. Lapsienkeleiden esikuvana olivat hellenistisenä aikana suositut erootit eli siivekkäät lapsihahmot. Lapsienkeleitä eli puttoja suosivat erityisesti varhaisgotiikka, renessanssi ja barokki.

Enkelit ovat kaiken aikaa keskellämme. Jotkut ihmiset vakuuttavat tietenkin, ettei enkeleitä ole olemassa, koska he eivät ole koskaan nähneet niitä. 2000-luvun alkupuolella Suomessa tehdyssä kyselyssä 51 % suomalaisista kertoi uskovansa enkeleiden olemassaoloon. Heistä 6 % kertoi uskovansa, että on nähnytkin joskus enkelin.

Enkeli

Arkkienkelit suojelijoina

Arkkienkelikolmikosta jokainen on myös suojeluspyhimysten lailla suojelija. Mikaelin erityissuojelussa ovat kaikki vaarallista työtä tekevät, kuten poliisit ja sotilaat, Gabrielin hallussa ovat viestitysvälineet, kuten radio ja televisio, Rafaelin suuressa suojeltavien ryhmässä erityisen ryhmänsä muodostavat kaikki suojelusenkelit ja rakastavaiset.

Arkkienkeleitä Raamatussa mainitaan seitsemän. Mikaelin, Gabrielin ja Rafaelin lisäksi neljä muuta ovat Uriel, Barachiel, Salafiel ja Jehudiel.

Mistä enkelit koostuvat

Keskiajalla angelologit ja teologit selvittelivät sitä, mistä enkelit koostuvat. Skotlantilainen teologi Johannes Duns Scotus esitti, että enkelit ovat muodostuneet "henkiaineesta". Henkiaine oli utuista ja siten enkelit olivat ruumiittomia ja aineettomia, mutta Jumalaan verrattuna enkelit olivat olomuodoltaan tiheitä ja aineellisia.

Enkelit pulmallisia kirkolle

Aikoinaan enkelit saavuttivat suuren suosion ihmisten parissa. Niinpä rajankäynti enkeleiden osasta kohosi visaiseksi pulmaksi kirkolle. Enkeleitä kohtaan tunnettu kiinnostus levisi kulovalkean tavoin talonpoikaiston keskuudessa, ruohonjuuritasolta käsin ja aika ajoin se näytti jättävän taakseen Jeesuksen palvelemisen. Siitä seurasikin, että kirkon piti laatia arvojärjestys, joka määritteli Jumalan pojan kaikkein ylimmäksi. Sellaisen kehittelikin jo varhaisessa vaiheessa, kiivailevan vanhurskaaseen tyyliinsä apostoli Paavali.

"Enkelit ovat sanansaattajia: ne tuovat terveiset pilvien takaa, sieltä, missä taivas on kirkas ja ääretön ja yhtä sininen kuin kissankello. Kun kuulee niiden kuiskauksia, ei voi olla onneton!" - Riikka Juvonen.

Ovatko enkelit ikuisia?

Suurta tieteellistä pohdintaa on aiheuttanut kysymys siitä, että syntyvätkö ja kuolevatko enkelit ihmisten lailla, vai ovatko he ikuisesti eläviä. Monet kirkkoisät ovat aikojen saatossa pohtineet tätä ongelmaa.

Kreikkalainen, ennen ajanlaskun alkua elänyt teologi Origenes uskoi, etteivät enkelit ainoastaan synny ja kuole ihmisten lailla, vaan he ovat niin ikään usean elämän yli vaikuttavien karman ja evoluution lakien alaisia. Toisin sanoen, he eivät vain kehity entistä korkeammille tasoille, vaan saattavat Jumalan valittuaan myös hairahtua.

Enkelit parantajina

Uudesta testamentista ei tapaa koston eikä kuoleman enkeleitä, eivätkä enkelit suorita sankaritekoja, eivät pommita kaupunkeja tulella, eivät surmaa assyrialaisia eivätkä egpytiläisiä lapsia, eivät tartuta kuninkaisiin spitaalia. Sen sijaan he näyttävät ilmestyvän vain ylimmän ilon hetkillä.

Enkelit hallitsevat neljää elementtiä

Myöhäiskeskiajalle tultaessa enkelien uskottiin hallitsevan neljää elementtiä, maata, ilmaa, vettä ja tulta. He liikuttivat tähtiä, huolehtivat kasveista ja kunnioittivat läheisyydellään kaikkien elävien olentojen lisääntymistä, ihmissuvun edustajien syntymä mukaan lukien. Kullakin viikonpäivällä oli oma suojelusenkelinsä, kullakin vuodenajalla, kullakin taivaan tähtimerkillä, jokaisella päivän ja yön tunnilla. Itse asiassa kaikkea, mitä ihminen suinkin ajatteli tai teki tai kirjoitti tai katseli, hallitsi oma enkelinsä.

Enkeleiden tehtävät

Raamattu puhuu enkeleistä yli kolmesataaviisikymmentä kertaa. Heidät kuvataan Jumalan lähettiläiksi, joilla on jokin tehtävä suoritettavanaan ihmisten maailmassa.

"Siinä kaikki, mitä enkelit ovat - ne ovat Jumalan arvoitus." - Mestari Eckart.
"Kaikki enkelit ovat myös rakkauden enkeleitä, mutta erityisesti heitä ovat Rafael, Haniel, Donquel, Liwet, Rahamael, Theliel ja kaikki serafit".

Enkeleiden tunnusmerkkejä

Juutalaisessa perinteessä enkelit ovat miespuolisia, kristillisessä traditiossa heistä tapaa kummankin sukupuolen tunnusmerkit. Sitä mukaa, kun keskiaika väistyi fyysillisemmin suuntautuneen renessanssikauden tieltä, kristinuskon piirissä esitetyt enkelit muuttuivat ulkonäöltään hennommiksi ja naisellisemmiksi.

Enkelit voivat liikkua paikasta toiseen tavattoman nopeasti, koska ne ovat vapaita ruumiin lihallisista kahleista, siksi niille on symbolisesti kuvattu taiteessa siivet.

Enkelillä on kaikki hengelliset kyvyt: ymmärrys (älykkyys), (moraalinen) tahto ja tunne, mutta suurempina ja täydellisempinä kuin ihmisellä. Sittemmin, enkelit ovat liihotelleet ulos kirkollisilta mailta, ja enkeleitä tapaa nykyisin kaikkialla ja kaikissa yhteyksissä.

Luentosarjoja yliopistoissa

Jo vuonna 1259 Tuomas Akvinolainen piti enkeleitä koskevan luentosarjan Pariisin yliopistossa. Hänen ja muiden vastaavien viisaiden opettajien esitykset kokosivat tuolloin valtaisat kansanjoukot seuraamaan loppumattomalta tuntuvia esitelmiä, joihin sisältyviä väitteitä ja vastaväitteitä ryyditettiin pitkillä muistinvaraisilla lainauksilla klassisista teksteistä ja Raamatusta. Tämän lisäksi harrastettiin mutkikkaita, älylliseen ja loogiseen ajatuksenrakenteluun pohjautuvia perusteluketjuja.

Tuomas Akvinolaisen kaltaisia huipputaitavia esiintyjiä seurattiin ja ihailtiin, kuin urheilutähtiä nykyisin. Akvinolaisella oli viisitoistakin enkeleitä käsittelevää, pitkää luentoa yhden viikon aikana. Niissä innostunut yleisö sai tehdä kysymyksiäkin.

Angelologia - enkelitiede

Angelologia oli suurta huutoa keskiajalla. Enkeleistä käytiin kiivaita väittelyitä, ja myös ihmisen enkelisuhdetta pidettiin ensiarvoisen tärkeänä.

Keskiajan kristillisessä teologiassa pohdittiin innokkaasti enkelien olemusta ja päädyttiin uskomukseen, että enkelit olivat yli-inhimillisiä, ruumista vailla olevia henkiolentoja.

"Herää kysymys, onko ihminen apina vaiko enkeli? Henkilökohtaisesti minä kallistun enkelien kannalle". - Benjamin Disraeli.

Enkelit hallitsevat

Kullakin kuukaudella ja tähtimerkillä on oma enkelinsä.

Tammikuu ja Vesimies - Gabriel.
Helmikuu ja Kalat - Barkhiel.
Maaliskuu ja Oinas - Makhidiel.
Huhtikuu ja Härkä - Asmodel.
Toukokuu ja Kaksoset - Ambriel.
Kesäkuu ja Krapu - Muriel.
Heinäkuu ja Leijona - Verkhiel.
Elokuu ja Neitsyt - Hamaliel.
Syyskuu ja Vaaka - Uriel.
Lokakuu ja Skorpioni - Barbiel.
Marraskuu ja Jousimies - Adnakiel.
Joulukuu ja Kauris - Hanael.

Enkeleiden tehtäviä - viikonpäivien ja taivaankappaleiden hallinta

Rafael - hallitsee Aurinkoa ja sunnuntaita - lämmittää ja korventaa.
Gabriel - hallitsee Kuuta ja maanantaita - vaalii ja vahingoittaa.
Sammael - hallitsee Marsia ja tiistaita - vahvistaa tai heikentää.
Mikael - hallitsee Merkuriusta ja keskiviikkoa - viisastaa tai tyhmistää.
Zidkiel - hallitsee Venusta ja torstaita - hedelmöittää tai tekee tuottamattomaksi.
Hanael (Kafziel) - hallitsee Saturnusta ja perjantaita - luo taikka kieltää sydämen toivomuksia.
Kepharel (Zadkiel) - hallitsee Jupiteria ja lauantaita - ehjentää tai kiroaa.

Enkeli

Enkeleiden nimiä

Raamatussa on nimeltä mainittu vain kolme enkeliä, ja he ovat Gabriel, Mikael ja Rafael. Kirkko on kautta aikain suhtautunut nihkeästi enkeleiden nimeämiseen, mutta ihmiset puolestaan ovat olleet tällaiseen nimien antamiseen hyvinkin viehtyneitä.

Enkeleiden nimet tosin saivat uusia merkityksiä keskiaikaisessa juutalaisessa mystiikassa, kabbalassa ja kristinuskosta vaikutteita saaneissa salatieteissä. Enkeleiden nimiä tehtiin yksinkertaisella kaavalla: jonkin muun nimen perään liitettiin pääte -el, vaikka muunkinlaisia nimiä esiintyi. Näitä enkelinimiä ovat seuraavat:

Abdiel, Adimus, Adonael, Adramelek, Amabiel, Anakiel, Anafiel, Aniquel, Anpiel, Arakiel, Arathron, Asiel, Bael, Baliel, Basasael, Beleth, Betuliel, Bodiel, Camael, Gambiel, Gariel, Guriel, Ishim, Jeremiel, Kemuel, Kerubiel, Kisael, Mahasiel, Makiel, Mashir, Milkiel, Miniel, Muriel, Nakiel, Nanael, Nithael, Nuriel, Ofaniel, Ofiel, Omael, Onoel, Paimon, Palit, Puruel, Quatsiel, Quoriel, Rakiel, Ramiel, Remiel, Sabathiel, Sabrael, Samiel, Santriel, Sarakiel, Sarasael, Simkiel, Sofiel, Suriel, Tabkiel, Tarliel, Tauriel, Tsadkiel, Tubiel, Turel, Unael, Usiel, Verkiel, Vianuel, Zafiel, Zadkiel, Zagtagel, Zikiel, Zofiel. (Olli Seppälä: Maan ja taivaan enkelit)

Demonit

Viattomia enkeleitä ja ihmisiä piinaavat kaiken aikaa demonit. Demonit yrittävät valehdella ja uskotella, ettei maailmankaikkeudessa vallitse mitään järjestystä meidän tuskamme ja epäilyksemme toisella puolen.

Jos horjahtaa uskomaan demoneihin ohikiitävän hetkenkin ajaksi, suistuu epätoivon helvettiin ja tyhjyyden tunteeseen, jonka voi täyttää vain pakenemalla huumeisiin tai seksiin tai murhaan tai sotaan, mihin vain, jotta kipu lakkaisi.

Enkeli

Suojeluspyhimyksiä ja pyhimyssuojelijoita - Sata suojeluspyhimystä ja Nennolina

Suojeluspyhimykset suojelevat kukin omia, erityisiä alueitaan, asioitaan, ammattiryhmiään tai muita ihmisryhmiä. Suojelukohteita ovat kansakunnat, valtiot, kaupungit ja kunnat, kuten myös erilaiset instituutiot ja yhteisöt, koulut ja sairaalat. Ihmisissä ovat edustettuina molemmat sukupuolet, kaikki ikäryhmät ja lukemattomat erilaiset ammatit.

Eri kirkkokuntien suojeluspyhimykset ovat pyhimyksiä, joille on määritetty erityinen suojelustehtävä. Roomalaiskatolisia pyhimyksiä on yli 10 000. Ortodoksit noudattavat omia kanonisointi-menettelyjään eli pyhimykseksi julistamista. Heilläkin on suuri määrä pyhimyksiä. Kaikki pyhimykset kuuluvat kuitenkin koko kristikunnalle.

Angel Sata suojeluspyhimystä ja Nennolina.

Lähteet

*Olli Seppälä: Maan ja taivaan enkelit - Kirjapaja
*Alf Henrikson: Antiikin tarinoita I ja II - WSOY
*Antiikin myytit ja uskonnot - Otava
*Kulttuuri antiikin maailmassa - Kustannusosakeyhtiö Teos 2009
*Sophy Burnham: Enkelien kirja - Karisto
*Nina Ramstadius: Enkeli lensi ohi - Gummerus
*Taiteen Pikkujättiläinen
*Mary Joslin: Lasten oma enkelikirja - Oy Arkki
*Anna meille enkeleitä - Toim. Ritva Kostamo - Kirjapaja
*Sami J. Anteroinen: Keijut - Perhemedia
*Ted Andrews: Elä maagisesti - Keijut, luonnonhenget ja taruolennot - Delfiini Kirjat
*Spectrum