Tunturisuden sivut
Yllä "Seimi" - Andrea della Robbia.

Tunturisusi Katso ylin kuva kokonaisena.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Carlo Raso


Cappella del Crocifisso

"Madonna ja lapsi enkelten keskellä" - Luca della Robbia.

Luca della Robbia (1400 - 1482), firenzeläinen kuvanveistäjä, kultaseppä ja keraamikko

Renessanssinero Leon Battista Alberti (1404 - 1472) totesi Luca della Robbiasta, että hän oli yksi heistä, joiden aloittamaa aikakautta tultiin kutsumaan myöhemmin renessanssiksi. Luca della Robbia syntyi Firenzessä vuoden 1400 tienoilla ja kuoli samassa kaupungissa vuonna 1482.

Luca oli tunnetun taiteilijasuvun taidetyön alulle panija. Hänen oma tuotantonsa oli varsin suppea, mutta silti häntä pidettiin omana aikanaan Ghipertin, Donatellon ja Masaccion veroisena uudistajana. Luca della Robbia oli Andrea della Robbian setä. Lapsettomana hän adoptoi veljensä lapset, kun veli kuoli, Andrean siinä mukana.

Luca della Robbian taidepajalla erikoistuttiin kuvaamaan pyhää, uskonnon historiaa ja usein aiheina olivat enkelten ympäröimät Madonna ja lapsi. Taiteen koko tarkoitukseksi miellettiin toimiminen uskonnon hyväksi. Taiteen sijoituspaikkoina olivat kirkot ja kappelit alttareineen, palatsit ja huvilat, sekä niiden seinät ja portit.

Veistosten vaatimaton materiaali, poltettu savi, kuvasteli kristillistä nöyryyttä. Veistosten yksinkertainen mutta mestarillinen toteutus ja niiden kirkkaat, värikkäät pinnat esittivät taiteen muodossa, jota kaikkien oli helppo ymmärtää. Keramiikkaa oli pidetty vähempiarvoisena taidemuotona, mutta Luca della Robbia kohotti sen ainakin lähes muun taiteen rinnalle.

Vuosikymmenten myötä, tilausten kasvaessa, uskonnollisten töiden rinnalle tulivat muotokuvat, asetelmat, maisemat ja muut aiheet. Usein kiinteästi rakennuksiin jo arkkitehtuurisesti sijoittuvan taiteen toteutus tehtiin yhteistyössä muiden aikakauden mestareiden, kuten arkkitehti Filippo Brunelleschin (1377 - 1446) kanssa.

Andrea della Robbia

"Neitsyt Maria antaa vyön Pyhälle Tuomakselle" - Andrea della Robbia.

Luca della Robbian tuotannon keskeistä sisältöä olivat korkokuvat eli reliefit. Hänen ensimmäinen suuri työnsä oli Firenzen tuomiokirkon laulajalehteri, johon kuuluu kymmenen lapsiaiheista, marmoriin tehtyä korkokuvaa. Tuomiokirkon kellotorniin hän valmisti vuonna 1437 viisi tieteitä ja musiikkia symboloivaa korkokuvaa. Myöhemmin, vuosina 1464 - 1469 hän teki tuomiokirkon sakariston pronssiovet.

Luca della Robbia veisti mestarillisesti myös marmoria ja pronssia, mutta hänet muistetaan lasitetusta, värillisestä terrakotasta. Luca della Robbia kehitti terrakottaveistosten lasitusmenetelmän, ja useimmat hänen töistään ovatkin monivärisiä polttosaviveistoksia eli kiiltäviä, tinalasitteisia terrakottaveistoksia. Lasitusmenetelmä pidettiin salaisuutena ja sellaisena se säilyi della Robbian pajalla lähes vuosisadan ajan.

Veistokset hehkuvat värejä - täyteläistä valkoista, syvää keruliinin sinistä, purppuraa, poltettua sienaa, keltaista ja luonnon vihreää. Usein madonna, lapsi ja enkelit hehkuvat valkoisina syvänsinistä taustaa vasten. Näin ne saatiin näkymään parhaiten, heikoimminkin valaistuissa tiloissa.

Lucan nuorempi aikalainen, Leonardo da Vinci (1452 - 1519) ihaili ja ylisti näitä kiiltäviä ja värikkäitä veistoksia, joissa maalaustaide ja kuvanveisto yhtyivät ja maalaus saavutti ikään kuin veistoksen muodon ja pysyvyyden. Luca della Robbiaa on verrattu yhteen renessanssin suurista kuvanveistäjistä, Donatelloon (1386 - 1466). Heidän sanotaan edustaneen taiteen ääripäitä. Donatello edusti dramatiikkaa, voimaa ja jatkuvuutta - Luca puolestaan harmonista vähäeleisyyttä töissään, jotka välittivät rauhallisia, tasapainoisia tuokiokuvia.

Della Robbian perheen kiinteästi paikoilleen sijoittuvat veistokset koristavat nykyisinkin Firenzen ja monien muiden Italian kaupunkien toreja ja kirkkoja. Kannettavassa muodossa oleva della Robbian taide on levinnyt museoihin ympäri maailmaa.

Andrea della Robbia

"Neitsyt Maria antaa vyön Pyhälle Tuomakselle" - Andrea della Robbia.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Peter
*Photo used with permission.
Kauneus on harmoniaa

"Pyöröreliefeissään della Robbiat toteuttivat selkeimmin harmonisia pyrkimyksiään. Liiallista koristeellisuutta karttavassa sommittelussa on pyritty sekä antiikin hengen, että gotiikan yksinkertaisuuden korostamiseen. Luca della Robbia yhtyi siihen Leon Battista Albertin käsitykseen, jonka mukaan taideteoksen kauneus on sen kaikkien osien välisessä harmoniassa; mitään siihen ei voi lisätä eikä mitään ottaa pois, vahingoittamatta kokonaisuutta." - Olli Valkonen

Andrea della Robbia

"Arkkienkeli Gabriel" - Andrea della Robbia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Carlo Raso


Andrea della Robbia (1435 - 1525), firenzeläinen kuvanveistäjä ja keraamikko

Luca della Robbian työtä jatkoi hänen veljenpoikansa, Andrea della Robbia. Hän tuli perheen pajalle vuonna 1451 ja peri sen kokonaan itselleen vuonna 1482. Aluksi hän harjoitteli kivenkaivertajana marmorin kanssa, mutta 1470-luvulla alkoivat hänen omat taiteelliset lahjansa ilmetä ja hitaasti hän saavutti taiteellisen riippumattomuuden ja aseman itsenäisenä kuvanveistäjänä.

Renessanssitaiteilija Andrea della Robbia erikoistui myös setänsä lailla urallaan lasitettuihin keramiikkatöihin. Hän omaksui luonnollisestikin setänsä ja aikakauden taiteen uskonnollisen maailman, mutta kehitti ilmaisua omaan makuunsa.

Andrea della Robbian veistoksissa kauneus puhtaimmillaan tavoittelee täydellisyyttä. Tosin, on saman tien todettava, että moniin della Robbian pajan eli bottegan taidetöihin osallistuivat useammat perheenjäsenet. Andrea teki siten töitä yhteishankkeina sekä isänsä, että poikiensa ja muiden apulaisten kanssa.

Paja valmisti myös katalogin, jossa esiteltiin tuotantoa myyntitarkoituksessa ja tätä katalogia jaettiin koko Euroopassa. Tuotanto oli laajaa, koska terrakottaveistoksia oli huomattavasti nopeampaa toteuttaa, kuin marmoriveistoksia. Kauppa kävi hyvin ja della Robbiat rikastuivat. Heillä oli mm. suuri huvila Villa le Barone, Panzanossa. Tässä rakennuksessa toimii nykyisin hotelli.

Andrea della Robbian yksi tunnetuimmmista töistä on Firenzen löytölastenkodin julkisivun friisien kapalolapsia esittävä teossarja "Ospedale degli Innocenti" (1463 - 1466). Tällaista taidekuvitusta haluttiin lastenkotiin siksi, että sen avulla saatiin kaupunkilaiset tekemään auliimmin lahjoituksia laitoksen hyväksi.

Andrea della Robbia teki myös runsaasti värillisiä majolikatöitä mm. kirkkojen alttaritauluiksi.

Andrea della Robbia

"Arkkienkeli Rafael ja Tobit eli Tobias" - Andrea della Robbia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © David Bramhall


Andrea della Robbia

"Kristuksen ylösnousemus, yksityiskohta" - Andrea della Robbia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © L'art au présent


Italian sinitaivas ja hämyiset kirkot

"Mielestäni mikään ei tuo niin elävästi mieleen toscanalaisen kaupungin ilmapiiriä, kuin nuo vaaleansiniset ja valkoiset saviesineet. Niitä katsellessaan palautuvat mieleen Italian sinihehkuiset taivaat ja hämyiset kirkot. Toisaalta, missään muualla, kuin juuri Toscanassa della Robbioiden taide ei yltäisikään samaan tehoon. Kuin toscanalainen viini, se menettää makunsa, kun se siirretään pois synnyinseuduiltaan." - Engl. kirjailija Walter Pater (1839 - 1894)
Andrea della Robbia

"Ristiinnaulitseminen" - Andrea della Robbia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Carlo Raso


Fortuna

"Jumalatar Fortuna" - Giovanni della Robbia.

Tunturisusi Rouva Fortuna Tunturisuden sivuilla.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © jacquemart
*Photo used with permission.


Pojat Giovanni ja Girolamo

Andrea della Robbian pojista, joita hänellä oli 7 (tai 12), viisi tuli mukaan taidetöihin pajalle. Nämä viisi poikaa olivat Giovanni, Luca nuorempi, Marco, Francesco ja Girolamo. Erityisesti veljeksistä pajalla työskentelivät Giovanni (1469 - 1529), joka peri taidepajan isänsä kuoltua ja nuorin veljeksistä, Girolamo (1488 - 1566).

Andrea tarvitsi poikiaan ja lukuisia muitakin assistentteja veistotöihin siksi, että pajalle tuli hyvin runsaasti tilauksia. Monista pienemmistä reliefeistä tehtiin suuri määrä hieman toisistaan poikkeavia versioita. Tuotanto oli kiivaimmillaan lähes kuin puoliteollista sarjatuotantoa. "Tuotantolinjalla" käytettiin hyväksi muotteja ja muita tekniikoita, joiden avulla veistoksia syntyi suuria määriä. Lopputuote pakattiin huolellisesti niin, että vahinkoja matkalla määränpäähän ei päässyt tapahtumaan.

Giovanni ei omannut isänsä ja isoisänsä taiteellista lahjakkuutta. Hän enimmäkseen kopioi noiden kahden töitä myyntiä varten.

Girolamo harjoitti taidetta myös Ranskassa ja hän kuolikin Pariisissa. Ranskan kuningas Frans I tuotti maahansa italialaisia taiteilijoita ja renessanssin heidän mukanaan. Girolamon ammattiarvoja olivat arkkitehti, insinööri, kuvanveistäjä ja keraamikko. Kun kuningas kuoli, Girolamo palasi takaisin Italiaan, mutta siellä hänen keramiikkatöitään pidettiin jo vanhanaikaisina. Niinpä hän palasi takaisin Ranskaan ja veisti siellä marmoria loppuelämänsä ajan.

Myös Luca muutti, ruttoa paetakseen, Ranskaan. Hänen kauttaan kilpaileva Buglionin perhe sai haltuunsa salassa pidetyn savitöiden lasitusmenetelmän.

Della Robbian suku purjehti tinalasitetun terrakottataiteen huipulla pitkälti yli sadan vuoden ajan, 1500-luvun lopulle. Heidän taiteensa ei kuitenkaan koskaan saavuttanut aikalaisilta samanlaista arvostusta ja ymmärrystä, kuin vaikkapa Michelangelon taikka Donatellon. Robbiaaninen taide sortui keikaroimaan yltäkylläisellä värikkyydellä ja koristeellisuudella, jotka tuottivat perheyritykselle enemmän kaupallista menestystä kuin taiteellista arvonantoa.

Andrea della Robbia

"Pyhä Sebastian" - Giovanni della Robbia.

Tunturisusi Pyhimykset Tunturisuden sivuilla.

Lähteet
*Maailman taide, Markku Valkonen, Olli Valkonen - WSOY
*National Gallery of Art: Della Robbia: A Closer Look
*National Gallery of Art: Della Robbia: Sculpting with Color in Renaissance Florence
*Organic Farmhouse: The Della Robbia family
*Villa le Barone: The Della Robbia Family in Florence and Panzano in Chianti
*Dominique Lora: Andrea Della Robbia
*Firenze made in Tuscany: On the trail of the Della Robbia
*The J. Paul Getty Museum: Girolamo della Robbia
*The New York Times, Roderick Conway Morris: Della Robbia: A Story of Invention and Immortality
Marian ilmestyspäivä
"Marian ilmestyspäivä" - Neitsyt Maria ja arkkienkeli Gabriel - Andrea della Robbia (1435 - 1525).
Arkkienkeli Mikael
"Arkkienkeli Mikael" - Andrea della Robbia (1435 - 1525).
Enkelit
"Madonna, lapsi ja enkelit" - Andrea della Robbia (1435 - 1525).
Neitsyt Maria ihastelee Jeesus-lasta
"Neitsyt Maria ihastelee Jeesus-lasta" - Andrea della Robbia (1435 - 1525).
Neitsyt Maria, Jeesus ja enkelit
"Neitsyt Maria, Jeesus ja enkelit" - Andrea della Robbia (1435 - 1525).
Neitsyt Maria, Jeesus ja enkelit
"Kruunaus" - Andrea della Robbia (1435 - 1525).
Cappella del Crocifisso

"Alttarimaalaus, yksityiskohta" - Cappella del Crocifisso - Luca ja Andrea della Robbia.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © renzo dionigi
*Photo used with permission.


Andrea della Robbia

"Pyhä Bartolomeus" - oikealla arkkienkeli Rafael ja Tobit - Basilica di Santa Croce - Andrea della Robbia.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © phginlon
*Photo used with permission.
La Verna, Cappella Brizi

"Neitsyt Maria, Jeesus ja enkelit" - La Verna, Cappella Brizi - Andrea della Robbia.

Enkelten pitelemänä kristillinen hymni "Gloria in excelsis Deo" eli "Kunnia Jumalalle korkeudessa", nuotteineen. Hymnin nimenä on myös "Hymnus angelicus", "Enkelten hymni".

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © renzo dionigi
*Photo used with permission.
Cappella del Crocifisso

"Alttarimaalaus, yksityiskohta" - Cappella del Crocifisso - Luca ja Andrea della Robbia.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © renzo dionigi
*Photo used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***