Tunturisuden sivut
Enkeli
Yllä arkkienkeli Gabriel ja musiikin suojeluspyhimys Pyhä Cecilia. Carlo Saraceni (1579 - 1620).

Pyhä Cecilia

"Pyhä Cecilia" - Guido Reni (1575 - 1642).

Pyhä Cecilia - pyhimys ja suojeluspyhimys

Pyhä Cecilia on toisella vuosisadalla Roomassa syntynyt marttyyri. Tiedot hänen elämästään ovat erilaisten tarinoiden ja legendojen varassa, ja varsin vähäisiä ja kirjavia. Cecilia oli kääntynyt kristinuskoon, antautunut Jumalalle ja lupautunut elämään neitsyydessä. Hänen isänsä kuitenkin pakkonaitti hänet pakanamiehen, Valerian, kanssa. Häätilaisuudessa, urkujen soidessa, Cecilia lauloi Jumalalle ja pyysi, että hän saisi säilyttää neitsyytensä eikä joutuisi häpeään. Tämä hänen laulunsa on inspiroinut musiikin tekijöitä luomaan instrumentein sävellettyjä lauluja hänen juhlapäivälleen, ja näin Ceciliasta on tullut musiikin suojeluspyhimys.

Häätilaisuuden jälkeen, kun vieraat olivat poistuneet, Cecilia pyysi mieheltään, että hän saisi pysyä neitsyenä. Hän selitti miehelleen, että hänellä oli jo rakastaja, Jumalan enkeli, joka nyt oli hyvin mustasukkainen. Valerian vapisi pelosta, vihasta ja epäilyksestä ja sanoi: "Näytä minulle tuo enkeli. Jos hän on todellinen ja Jumalasta, jätän sinut koskemattomaksi - mutta jos rakastajasi on maallinen mies, on teidän kummankin kuoltava!"

Cecilia kehotti silloin miestään ottamaan vastaan kristinuskon, sillä vain sitä kautta hän voisi päästä asiasta selvyyteen. Niinpä Valerian hakeutui erään piispan, vainoojia marttyyrien hautojen luona piilottelevan Urbanin luokse, joka kastoi hänet baptistiksi. Kun Valerian palasi takaisin, hän näki enkelin liehuvin siivin seisomassa Cecilian vierellä. Enkeli sijoitti ruusu- ja liljaseppeleet Cecilian ja Valerian päähän.

Myös Valerianin veli Tiburtus otti kasteen, ja veljekset antautuivat tekemään Jumalan lähettiläinä hyviä tekoja. Useita ihmeitä tapahtui. Sitten veljekset tuomittiin uskonsa vuoksi kuolemaan. Heitä teloittamaan tullut upseeri kääntyi myös kristinuskoon, ja niinpä koko kolmikko surmattiin. Pian tämän jälkeen surmattiin myös sureva Cecilia.

Cecilian kunniaksi on vietetty juhlia jo 300-luvulta alkaen. Roomassa on mahdollisesti ollut noina aikoina hänelle pyhitetty kirkkokin. Vuonna 1599 kardinaali Paul Emilius Sfondrati jälleenrakensi Cecilian kirkon.

Pyhä Cecilia on Ranskassa sijaitsevan Albin, Nebraskassa sijaitsevan Omahan arkkihiippakunnan - sekä musiikin, muusikoiden, kirkkomusiikin, urkureiden, säveltäjien, soitinten rakentajien, laulajien, runoilijoiden - ja marttyyrien suojeluspyhimys.

EnkeliKerubi
Pyhä Cecilia

"Pyhä Cecilia" - Simon Vouet (1590 - 1649).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ed Uthman


Pyhä Cecilia

"Oi noita aikoja" - John Melhuish Strudwick (1849 - 1937).

Pyhä Cecilia

"Pyhä Cecilia ja enkeli" - Carlo Saraceni (1579 - 1620).
Pyhä Cecilia
Pyhä Cecilia

Sainte-Cécile -katedraali - Albi - Ranskalainen kaupunkikunta, joka sijaitsee Tarnin departementissa ja Midi-Pyrénées'n alueella.
All rights reserved
*Kuva - Copyright © Evelyne
Photo used with permission.
Pyhä Cecilia
Pyhä Cecilia - lasimaalaus

Lasimaalaus, jonka ovat toteuttaneet yhteistyössä taiteilija Sir Edward Burne-Jones (1833 - 1898) ja Morris & Co. - jonka perustaja on ollut William Morris (1834 - 1896). Princeton University Art Museum, Princeton, New Jersey.
All rights reserved
*Kuva - Copyright © Bill
Photo used with permission.
Pyhä Cecilia
Pyhä Cecilia - Orazio Gentileschi (1563 - 1639)
*** tunturisusi.com linkit ***