Tunturisuden sivut
"Ylösnousemuksen enkeli" - Staglienon hautausmaa - Giovanni Scanzi (1840 - 1915). Kuva yllä.

Cupido Katso ylin kuva kokonaisena.

Enkeli angel
ENKELIT TAITEESSA


Enkelit saavat siivet

Enkeli on kristillisen taiteen tärkeä kuvahahmo, joka juontuu juutalaisesta perimätiedosta. Varhaiskristilliset enkelit olivat nuoria mieshahmoja. 400-luvulla ne saivat selkäänsä siivet. Esikuvan tarjosivat antiikin jumalolennot, kuten Nike, kreikkalaisten voitonjumalatar, sekä geniukset, jotka olivat antiikin kansojen siivekkäitä henkiolentoja, usein lapsia.

Enkelit keskiajalla

Keskiajalla enkelistä tuli Länsi-Euroopassa ja Bysantissa pyhimyksiin verrattava kuva-aihe: molemmilla oli sädekehä ja tärkeimmät hahmot saivat omat, yksilölliset tunnuspiirteensä.

Cupido

Enkelitaidetta kirkoissa ja hautausmailla - sekä museoissa

Kuvataiteella ja kuvanveistotaiteella on ollut suuri merkitys siinä, millaiseksi enkelikuvamme ja käsityksemme enkelistä ovat muovautuneet. Enkelitaiteesta suurin osa on luontevasti kirkoissa ja kirkkomailla. Maailman hautausmailla on valtaisa määrä toinen toistaan kauniimpia enkelipatsaita, joista yksi esimerkki on Monteverden enkeli.

Suuri määrä uskonnollista taidetta enkeleineen on yksistään Vatikaanin omistuksessa. Vatikaanin palatsissa on noin 1 000 huonetta, joista osa on museona ja sisältää huomattavan antiikin veistotaiteen kokoelman, sekä suhteellisen pienen mutta edustavan kokoelman keskiajan ja renessanssin italialaista maalaustaidetta. Maalaustaiteen joukossa on esimerkiksi Leonardo da Vincin ja Rafaelin töitä, sekä Caravaggion uskonnollisia maalauksia 1600-luvulta. Vatikaanin ehkä kuuluisimmat taideaarteet ovat Michelangelon, Fra Angelicon ja Rafaelin seinämaalaukset.

Vatikaanin enkeli

Rooman enkelit

Kuvassa on tyypillinen, klassinen roomalainen enkeli, joka katselee ylhäisistä korkeuksistaan maan pinnalla hääriviä ihmisiä. Paikka on Castel Sant'Angelo eli Hadrianuksen mausoleumi. Mausoleumi on rakennettu vuosina 120 - 139 keisari Hadrianuksen hautapaikaksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Andrea Usseglio


Enkeli ikkunalla

Enkeli ikkunallani - Angel in my window.

All rights reserved
*Kuva Copyright © deviantART/mitsubishiman
Used with permission.


Enkeli

Enkeli - ital. Filippino Lippi (1457 - 1504).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © jean louis mazieres


Enkeli

Tobias ja enkeli - ital. Filippino Lippi (1457 - 1504).
Enkelitytöt

Kuvassa kolme ihastuttavaa enkelityttöä litografia- eli kivipainotyössä vuodelta 1903.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © janwillemsen


Renessanssin tyttöenkelit

Renessanssi synnytti tyttöenkelit. Lapsienkeleiden esikuvana olivat hellenistisenä aikana suositut erootit eli siivekkäät lapsihahmot. Lapsienkeleitä eli puttoja suosivat erityisesti varhaisgotiikka, renessanssi ja barokki.

Rafaelin kerubit

Fra Angelicon ja Rafaelin kauniit enkeliteokset ovat muokanneet enkelikäsityksiä vuosisatoja. Tunnetuin lienee Rafaelin Vatikaaniin maalaama madonnakuva, jonka alareunassa kaksi pientä enkeliä nojaa käsiinsä ja katsoo ylöspäin.

Enkelit lähtevät lentoon

Erityisesti renessanssitaiteilijat, kuten Fra Angelico ja 1500-luvun italialaismestari Rafael antoivat taiteessaan enkeleille sellaisen hahmon, joka on määrittänyt sitä, millaiseksi ulkomuodoltaan miellämme enkelit.

Alkuvuosisatansa pelkästään kirkoissa ja kirkkotaiteessa esiintyneet enkelit ovat jo aikapäiviä sitten lentäneet siivillään kauas kirkon ulkopuolellekin. Enkelitaide on noudatellut kaiken taiteen tapaan eri aikakausien taiteen tyylisuuntia ja sekä enkeli- että muita käsityksiä. Enkeleitä on kaikkialla, elokuvissa, kirjoissa ja sarjakuvissa. Esimerkiksi anime ja fantasia nykyaikaisine kuvankäsittelyineen antavat enkelitaiteellekin rajattomat mahdollisuudet.

Gabriel ja Neitsyt Maria

Arkkienkeli Gabriel ilmestyy Marialle - Guido Reni (1575 - 1642) - yksityiskohta.

All rights reserved
*Kuva - Photo Copyright © Flickr/jean louis mazieres
Photo used with permission.


Enkeli
Enkeli

Fresko, Santuario della Santa Casa (Loreto) - ital. Melozzo da Forlì (1438 - 1494).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © bob


Enkeli
Suomen taiteen enkeleitä

Taidehistorioitsija Satu Itkosen mukaan suomalaisen ei-kirkollisen taiteen enkelit ovat usein varsin ihmismäisiä ja melankolisia. Suomalaisen kuvataiteen enkeleitä ei silti voi järjestää luokkiin, joihin teokset siististi asettuisivat. Enkeli voi nykytaiteessa olla vaikka pelkkä valo.

Rujoja tai ilkeitäkin enkeleitä löytyy. Esimerkiksi Kaj Stenvall on maalannut ankkaenkelin, jolla on mustat ja valkeat siivet ja häijy ilme. Kalervo Palsa taas on tehnyt oman versionsa tunnetusta suojelusenkelikuvasta. Teoksessa enkeli kulkee tytön ja pojan takana ja ohjaa heitä virran yli. Palsan enkeli on pelottava, huomauttaa taidehistorioitsija Itkonen.

Suomen taide 3 - Markku Valkonen, Olli Valkonen - WSOY
Yle: Kuvataiteen enkeli voi olla särkynyt tai ruma


Hugo Simberg ja Haavoittunut enkeli

Suomessa lukuisat suuret maalarit ovat maalanneet myös kirkkoihin alttarimaalauksia, joissa usein on enkeleitäkin, taikka sitten ei-kirkollisia arjen enkeleitä. Suomen tunnetuin enkelimaalari on Hugo Simberg. Tunnetuin enkelimaalaus on hänen maalauksensa Haavoittunut enkeli, jonka sijaintipaikka on Ateneumin taidemuseo, Helsinki. Taidehistorioitsija Satu Itkosen mukaan suomalaisen ei-kirkollisen taiteen enkelit ovat usein varsin ihmismäisiä ja melankolisia. Tämä arvio sopii hyvin myös Simbergin työhön.

Hugo Simberg - Haavoittunut enkeli

"Haavoittunut enkeli (1903)" - Hugo Simberg (1873-1917).

Haavoittuneen enkelin arvoitus

Haavoittunut enkeli on Simbergin arvoituksellisimpia ja samalla vaikuttavimpia teoksia. Se syntyi pitkän, masennusta aiheuttaneen sairauden jälkeen. Täysin realistisin keinoin luotu teos uhoaa symbolistisen taiteen moniselitteistä henkisyyttä ja uskonnollisen maalauksen ylimaallista kirkkautta.

Maalauksessa kaksi tummiin pukeutunutta poikaa kantaa valkopukuista enkelityttöä paareilla. Enkelin ja ihmisen perinteiset roolit ovat siis kääntyneet päinvastaisiksi. Teoksessa on selittämätön lumo, joka tuntuu kiehtovan ihmisiä yli kulttuurirajojen. Taustana on Töölönlahden rantatien näkymästä kehittynyt karu syysmaisema, jossa ei ole jälkeäkään haltioittavasta luonnontunnelmasta. Alkeellisia paareja kantavat pojat ovat sukua Simbergin muiden poikakuvien malleille, tavallisia suomalaisia jurrikoita, jotka näköjään välinpitämättöminä kantavat paareille lysähtänyttä enkeliä. Tämä enkeli ei ole henkimaailman olento, vaan ruumiillistunut maalliseksi, fyysiselle tuskalle, tapaturmille ja väkivallalle alttiiksi tytöksi. Kuin maan lapset enkeli on poiminut kukkia, jotka kuihtuvat kimppuina yhä hänen kädessään.

Simbergin muita enkeleitä

Simbergillä on totunnaisempiakin enkelinkuvia, esimerkiksi guassi, jossa henkäysmäisen ylimaallinen enkeli on vierailemassa nukkavierun puusepän työhuoneessa, ja ainakin yksi leikkimielinen. Siinä rukoileva tyttöenkeli tuo mieleen hurskastelevan ikäneidon, joka rukoushuoneen hartauskokouksessa palvoo vähintään yhtä palavasti illan komeata saarnamiestä kuin meidän Herraamme.

Vieressä kippuranokkainen poikaenkeli virnuilee tyttöenkeliin päin mitä ilmeisimmin koiruus mielessä.

Poika ja enkeli

"Poika ja enkeli" - amerikkalainen Abbott Handerson Thayer (1849 - 1921).

Enkeli

Fresko, Santuario della Santa Casa (Loreto) - ital. Melozzo da Forlì (1438 - 1494).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © bob


Enkeli

Enkeli - ital. Filippino Lippi (1457 - 1504).

Suklaaenkeli

"Suklaaenkeli" - The National Portrait Gallery, Washington, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Chris


Kolme arkkienkeliä ja nuori Tobias
"Kolme arkkienkeliä ja nuori Tobias" - Filippino Lippi (1457 - 1504).
Sandro Botticellin enkelit
Laulavat enkelit - Sandro Botticelli (1445 - 1510)

Yksityiskohta maalauksesta Maria, lapsi ja enkelit.
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Cate Copenhaver
Photo used with permission.
Gabriel ja Neitsyt Maria
Arkkienkeli Gabriel ilmestyy Marialle - Guido Reni (1575 - 1642)

Louvren kokoelmiin nykyisin kuuluvan maalauksen tilasi aikoinaan Marie de Medici, Ranskan kuningatar vuodesta 1600 vuoteen 1610. Hän oli Ranskan kuninkaan, Henrik IV:n vaimo ja Ranskan kuninkaan, Ludvig XIII:n äiti. Marie de Medici oli baletin asiantuntija ja keräilijä, ja hänen taiteiden tukemisensa auttoi taiteiden kehittymistä.
All rights reserved
*Kuva - Photo Copyright © Flickr/jean louis mazieres
Photo used with permission.
Enkelit
Enkeli kehottaa hiljaisuuteen - shhhhh!

Kuvan marmorinen enkeliveistos on Genovassa, Italiassa - Staglienon monumentaalisella hautausmaalla. Hautausmaan nimi on italiaksi Cimitero di Staglieno. Hautausmaa on kooltaan yksi Euroopan suurimmista ja kuuluisa veistostaiteestaan.
*** tunturisusi.com linkit ***