Tunturisuden sivut
Enkelimaalaus yllä, Eremitaa¨in kokoelmat. Ital. Giovanni Biliverti (1585 - 1644).
Giovannin enkeli Katso kuva kokonaisena.

Enkeli angel
Eremitaa¨in enkelit


Eremitaa¨i on Pietarissa Venäjällä, Talvipalatsin yhteydessä oleva taidemuseo, jonka pohjana on Katariina II:n yksityiskokoelma. Eremitaa¨i rakennettiin alunperin vuonna 1764 ja uudistettiin vuosina 1840 - 1852. Myöhemmin museota on laajennettu, alkaen vuodesta 1922, Talvipalatsiinkin. Eremitaa¨i nykyisin on laaja rakennuskompleksi, joka pitää sisällään monia rakennuksia.

Kokoelmissa on antiikin taidetta sekä ranskalaista, flaamilaista, italialaista ja espanjalaista maalaustaidetta. Erityisen edustava on hollantilaisen taiteen kokoelma, johon kuuluu laaja Rembrandt-kokoelma.

Luonnollisesti Eremitaa¨sin valtaisan taidekokoelman joukossa on myös runsaasti maailman parhaiden kuvanveistäjien ja taiteilijoiden enkelitaidetta.

Antonio Canovan enkelit

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/raja
Photo used with permission.


"Prinssi Henryk Ludwik Lubomirski" - maailman kaunein poika - Antonio Canova (1757 - 1822)

Prinssi Henryk Ludwik Lubomirski (1777 - 1850) kuului puolalaiseen ylimystöperheeseen ja oli itsekin aikuisuudessaan hyvin vaikutusvaltainen magnaatti. Hän tuki aikuisena myös taidetta monin tavoin, tehden suurlahjoituksia.

Hän sai lapsuudessaan mainetta "maailman kauneimpana poikana". Hänen tätinsä, herttuatarleski Czartoryski Izabela Lubomirska oli niin rakastunut poikaan, että kohteli tätä kuin omaansa. Kreivitär matkusteli prinssin kanssa paljon ympäri Eurooppaa ja kaikkialla pojan ihmeellisen kaunis, enkelimäinen olemus herätti suurta huomiota ja hämmästelyä.

Lukuisat ajan johtavista taiteilijoista ikuistivat prinssi Henrykin joko maalauksiin taikka veistoksiin. Tämä tapahtui herttuattaren tilauksesta. Yksi näistä taiteilijoista oli venetsialainen kuvanveistäjä Antonio Canova, joka oli uusklassismin tunnetuimpia kuvanveistäjiä.

Kuvassa vasemmalla 13-vuotias prinssi Henryk, Antonio Canovan veistoksessa Eroksena. Veistos saavutti aikanaan julkitullessaan suurta huomiota ja sitä ihailtiin kaikissa Euroopan hoveissa. Veistoksesta on tehty lukuisia kopioita. Kopioissa, joita jo varhaisessa vaiheessa levisi eri puolille Eurooppaa, materiaalit vaihtelevat kipsistä marmoriin ja nykyisin lasikuituunkin.
Murillon enkelit

Eremitaa¨in enkelitaiteeseen lukeutuu Bartolomé Esteban Murillon maalaus siitä, kuinka enkeli pelastaa Pyhän Pietarin vankilasta.

Bernardo Strozzi

"Pyhä Secundus ja enkeli" - Bernardo Strozzi (1581 - 1644). Eremitaasin taidekokoelmat.

Yamashita Rin

"Ylösnousemus" - Yamashita Rin. Tokiosta hankittua ortodoksista kirkkotaidetta. Eremitaa¨in taidekokoelmat.

Angels

Eremitaasin kultaisia enkeleitä.

All rights reserved
*Kuva yllä Copyright © Serra Kiziltas
Photo used with permission.
Murillon enkelit

Bartolomé Esteban Murillo - (1618 - 1682)

Kuvassa espanjalaisen barokkimaalarin, Bartolomé Esteban Murillon enkeliaiheinen maalaus Eremitaasissa. Kuvastahan tulee sellainen käsitys, että enkelit kipuavat pitkin tikkaita taivaaseen. Maalauksen katsoja alkaa heti pohtia, että miksi enkelit käyttävät tikapuita, eivätkä lennä. Maalauksen pohjana on ollut Ensimmäinen Mooseksen kirja, jossa Jaakob pohdiskelee sitä, kuinka siivettömät enkelit voisivat käyttää tikapuita, liikkuessaan maan ja taivaan välillä. Murillo on kuitenkin antanut enkeleilleen siivet.

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Jim Wilson
Photo used with permission.


Horace Vernet

"Kuoleman enkeli" - Horace Vernet - (1789 - 1863) - Eremitaa¨in taidekokoelmat.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ilkka Harmanen


Eremitaasin veistostaidetta

Eremitaasin veistostaidetta.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © David Drori
Photo used with permission.
Talvipalatsi
Talvipalatsi

Barokkityylinen Talvipalatsi on rakennettu vuosina 1754 - 1762 italialaissyntyisen arkkitehdin Bartolomeo Rastrellin piirustusten mukaan. Talvipalatsi, jonka tiloihin Eremitaa¨i taidemuseo nykyisin on levittäytynyt, toimi aiemmin, vuodesta 1732 aina vallankumousvuoteen 1917 saakka Venäjän tsaarien asuin- ja hallintopalatsina. Erityisesti he asuivat Talvipalatsissa talvikaudet, ja kesät Tsarskoje Selossa (nykyinen Puskin) tai Pietarhovissa.
*** tunturisusi.com linkit ***