Tunturisuden sivut
Enkeli
Lidicen massamurha

Nykyisen Tšekin tasavallan alueella sijaitsee Lidice, jossa tapahtui natsi-Saksan toimesta massamurha, jossa ja jonka jälkeen keskitysleireillä sai surmansa yhteensä lähes 500 ihmistä.

Lidicen lapset

Toisessa maailmansodassa kuoli 13 miljoonaa lasta

Sivun kuvissa lapsiuhrien muistomerkki, jossa on 82 Lidicen massamurhan jälkeen surmansa saaneen lapsen veistoskuva. Lapset kaasutettiin hengiltä Chelmnon tuhoamisleirissä. Kuvanveistäjä Marie Uchytilovan mukaan veistos ei kunnioita vain Lidicen lapsiuhreja, vaan kaikkia niitä noin 13 miljoonaa lasta, jotka saivat surmansa toisessa maailmansodassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Donald Judge
Enkeli

Massamurhaan johtanut tapahtuma

SS-kenraali Reinhard Tristan Eugen Heydrich (7. maaliskuuta 1904 - 4. kesäkuuta 1942), jota kutsutaan mm. Prahan teurastajaksi, liikkui keväällä 1942 saksalaisten valloittaman Tšekkoslovakian maaperällä, Böömin ja Määrin valtakunnanprotektoraattina. Hän oli siellä sekä murtamassa paikallista vastarintaa, että organisoimassa juutalaisväestöön kohdistettuja tuhotoimia.

27.5.1942 Heydrichin auto ajoi paikallisen vastarintaliikkeen väijytykseen. Vastarintaliikkeen miehet olivat brittiagenttien kouluttamia. Ensimmäiseksi kohti autoa tulitusta yrittäneen miehen ase jumittui, mutta toinen mies onnistui heittämään pommin Heydrichin avoauton alle.

Heydrich piti asemaansa niin turvallisena, että ajeli valloitetun maan teillä kuljettajineen avoautossa. Viikko tämän jälkeen Heydrich kuoli räjähdyksessä saamiinsa vammoihin sairaalan vuoteessa.
Saksan kostotoimet

Kostoksi Heydrichin kuolemasta Adolf Hitler, ja Heydrichin esimies, SS:n ja Gestapon päällikkö Heinrich Himmler järjestivät Lidicen massamurhan. Lidice liittyi edeltäneisiin tapahtumiin vain niin, että yksi vastarintaliikkeen miehistä oli yöpynyt siellä. Kylä tuhottiin maan tasalle.

173 kylän yli 15-vuotiasta miespuolista asukasta ja 52 naista teloitettiin. Lähes 300 asukkaista, jotka olivat naisia ja lapsia, lähetettiin keskitysleireille. Niissä heistä suuri osa sai surmansa. Kuolleita lapsia oli lähes sata.

Lidicen lapset

Vuosikymmenten työ

Marie Uchytilova aloitti sivun kuvissa olevan veistosryhmän työstämisen vuonna 1980. Hän pyrki saamansa aineiston perusteella tekemään kustakin lapsiveistoksesta näköisensä, vaikka totesikin, että täyteen tunnistettavuuteen hän ei halunnutkaan päästä.

Ennen kuolemaansa vuonna 1990, Marie Uchytilova ennätti tehdä vain plastiikkiset mallikuvat epätoivoisista lapsista. Hänen miehensä jatkoi myöhemmin työtä, ja pronssinen veistosryhmä valmistui vuonna 2000.

Lähteet
*Netflixin dokumenttisarja: Hitlerin pahan piiri
*Wikipedia
Lidicen lapset
Lidicen lapset
*** tunturisusi.com linkit ***