Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa - Copyright © Chris


Dream Angel

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Peter


Mustat enkelit - yhtä hyviä, kuin valkoisetkin

Mielikuvissamme helposti miellämme mustat enkelit pahoiksi enkeleiksi, pimeyden ja paholaisen apureiksi. Joidenkin mielestä itsellään Saatanalla heiluu mukanaan kokonainen pataljoona mustia enkeleitä, pirun kätyreitä.

Tällainen ajattelu, jossa mustat enkelit edustaisivat pahuutta, perustuu ainakin osittain luontevasti käsityksiimme eri värien luonteista ja värimaailman symboliikkaan. Siinä, missä miellämme mustan pahuuden, kuoleman ja synkkyyden väriksi, valkoinen edustaa mielessämme neitseellistä puhtautta, viattomuutta ja hyvyyttä.

Tällainen ennakkoajattelu voi silti olla ihan väärä. Esimerkiksi Raamatussa ei missään puhuta sanallakaan mustista enkeleistä. Käsite on syntynyt omia polkujaan pitkin. Miksipä ei voisi olla olemassa hyviä, mustiakin enkeleitä - ja varmasti onkin, siinä missä on valkoisiakin.

Olisivatko afrikkalaistenkin, mustien ihmisten enkelitkin aina vain valkoisia? Ajatus tuntuu ihan mahdottomalta. Onhan Afrikassa mustia pyhimyksiäkin, kuten Musta Mooses - joten on siellä varmasti myös mustia enkeleitäkin.

Toisaalta, enkelit eivät edusta ihmisten lailla mitään rotuja - ja erään selityksen mukaan he kykenevät muuntautumaan olemukseltaankin aina sen mukaan, kenelle he ilmestyvät. Ehkä sama enkeli voi ilmestyä eri värisille ihmisille erivärisenä.

Mustat enkelit ovat ihan yhtä kauniita, kuin valkoisetkin enkelit. Enkeleiden maailmaan ja valtakuntaan mahtuu ihan hyvin myös mustia enkeleitä. Kunhan vain sekä valkoiset että mustat enkelit ovat hyviä ja hyväntahtoisia.
Musta Mooses

Kuva Copyright Black History In The Bible.

Mooses Musta eli Mooses Etiopialainen - (330 - 405) - (Moses the Black) - Etiopialainen, joka eli Egyptissä aavikkohermiittinä, eli erakkona aavikoilla munkkina. Ennen kääntymistään kristinuskoon ja munkiksi ryhtymistä hän oli nuoruudessaan orja, mutta tehtyään murhan hänen isäntänsä karkotti hänet ja Mooses liittyi rosvojoukkoon, jonka johtoon hänet valittiin voimiensa ja karismaattisuutensa takia.

Tässä rosvojoukossakin Mooses vietti vielä vuosia, kunnes siirtyi hartaana kristittynä munkkielämään. Munkkiyhteisössä hänestä tuli johtaja ja pappi. Mooses koki marttyyrikuoleman yhdessä seitsemän muun munkin kanssa. Hänen ruumiinsa on koptilaisessa El-Baramous luostarissa Egyptissä.
Afrikan ja väkivaltaa vastustavien suojeluspyhimys.

Enkeli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Chris
Dream Angel
Dream Angel

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Timothy Neesam


Dream Angel

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Barbara Krawcowicz


Dream Angels - Unelmaenkelit - Enkeleitä toisillemme

Jokaisella on oma käsityksensä siitä, millaisilta enkelit näyttävät. Jope Ruonansuu laulaa siitä, kuinka "ihmiset voisivat olla enkeleitä toisilleen". Kaikki eivät siis vain odota enkelikokemuksia ja taivaallisten enkeleiden ilmaantumisia maan päälle - vaan "maallisia" enkeleitä voi nähdä ympärillään kaiken aikaa. - Ja sitä paitsi, joskus pari tuhatta vuotta sitten enkelit olivatkin vielä siivettömiä.

"Ollaanko enkeleitä toisillemme?
Siipiesi suojaan saanko painaa pään?
Jos oomme enkeleitä toisillemme
saamme rakkautemme kestämään."
Enkeli
Pyhä Agnes enkelten hoivattavana - Alessandro Turchi (1578 - 1649)

Pyhä Agnes - Rooman Agnes - Pyhä Inés - (291 - 304)

Hänet tunnetaan kahdella nimellä, Santa Agnes ja Santa Inés. Roomalainen tyttö, joka kärsi marttyyrikuoleman 13-vuotiaana ja josta näin tuli neitsytmarttyyri. Hän oli hyvin kaunis, ja hänet kuvataan usein lampaan kanssa, koska hänen nimessään latinaksi agnus tarkoittaa lammasta. Kreikan kielestä johdettu agnes tarkoittaa siveä, puhdas, pyhä. Monet miehet himoitsivat häntä, mutta hän antautui vain Jumalalle.
Legendan mukaan miehet, jotka yrittivät raiskata hänet, sokeutuivat heti. Eräs prefekti tuomitsi huuhaasyytteillä hänet vedettäväksi alastomana pitkin katuja bordelliin. Sekalaiset legendat antavat tapahtumista vain kuvailuja. Roomassa Minervan temppeli oli se paikka, jossa tapahtuivat pahimmat Agnesiin kohdistuneet kidutukset ja raiskaukset.

Nuorten tyttöjen, neitsyiden, partiotyttöjen - sekä siveyden ja puhtauden, kihlaparien ja puutarhureiden - ja raiskauksen uhrien suojeluspyhimys.
*** tunturisusi.com linkit ***