Tunturisuden sivut
Rafael - Raffaello Sanzio - (6. huhtikuuta 1483 Urbino - 6. huhtikuuta 1520)

Italialaisen Rafaelin mestarillisissa maalauksissa renessanssitaiteen ihanteet ilmenevät täydellisimmillään.

Opiskeltuaan Peruginon johdolla Rafael lähti Firenzeen ja maalasi siellä sekä muotokuvia, että madonna-aiheisia teoksia. Niiden kompositioissa on nähtävissä selkeästi Leondardo Da Vincin vaikutus. Saavuttuaan Roomaan vuonna 1508, Rafael sai lukuisia työtilauksia paaveilta.

Hän maalasi useampia valtavia freskoja ja jatkoi myös mm. madonnakuvien maalaamista. Näinä vuosina valmistui hänen maalauksensa Sikstiiniläismadonna, joka tunnetaan myös maalauksen alareunassa "möllöttävistä" pulleista puttoenkeleistään.Cupido ja kolme sulotarta. - Villa Farnesina, Rooma, Italia.

Enkeli angel
Cupido

Cupido ja kolme sulotarta. - Villa Farnesina, Rooma, Italia.

Cupido

Cupido ja kolme sulotarta. - Villa Farnesina, Rooma, Italia.

All rights reserved
*Kuvat - Photo Copyright © Flickr/André Durand
Photos used with permission.


Rafael ja Michelangelo

Rafael perehtyi myös Michelangelon tuotantoon. Michelangelon vaikutus onkin selvästi nähtävissä Rafaelin myöhemmissä Stanzojen freskoissa, jotka valmistuivat Sikstuksen kappelin kattomaalausten paljastamisen jälkeen vuonna 1512.

Taiteilijat kävivät keskenään renessanssinkin aikana kovaa kilpaa, ja niinpä jopa Michelangelokin sortui lausumaan Rafaelin töistä ehkä kateuden jäytämänä, koska tavoittelihan hän itsekin menestyksellä täydellistä kauneutta, seuraavat sanat:

"Työt ovat hiukan liian kauniita, enkä voi ymmärtää, että Rafael olisi päässyt niin pitkälle muun kuin pelkän ahkeruutensa avulla. Neroudesta ei voi olla kyse."

Neroudesta todellakin oli kuitenkin täydellisimmillään kyse, niin Michelangelon kuin Rafaelinkin kohdalla. Jo aikalaiset pitivät Rafaelin maalaamia muotokuviakin niin malliensa näköisinä, että niitä katsoessaan he epäilivät maalauksia eläviksi ihmisiksi.
Sikstiiniläismadonna

Sikstiiniläismadonna - Rafaelin enkelit

Fra Angelicon ja Rafaelin kauniit enkeliteokset ovat muokanneet enkelikäsityksiä vuosisatoja. Tunnetuin lienee Rafaelin Vatikaaniin vuosina 1513 - 1516 maalaama madonnakuva, Sikstiiniläismadonna. Siinä Neitsyt Maria seisoo Jeesus sylissään pilvien päällä, vierellään kaksi pyhimystä, Pyhä Sixtus ja Pyhä Barbara.

Maalauksen alareunassa kaksi pientä Rafaelin enkeliä, jotka ovat itse asiassa kerubeja, nojaa käsiinsä ja katselee miettiväisen tarkkaavaisesti ylöspäin. Nämä pienet Rafaelin enkelit ovat leikkautuneet maalauksesta omaksi kokonaisuudekseen, ja elävät omaa elämäänsäkin tietoisuudessamme ihan kuin itsenäisenä maalauksena. Pikkukerubien kuva on painettu lukemattomiin kirjoihin, lehtiin, taidejäljennöksiin, julisteisiin, postikortteihin, teekuppeihin, T-paitoihin ja kaikkiin muihin, mahdollisiin pintoihin.

Rafaelin enkelit tunnetaan myös nimillä Sikstiiniläiskerubit (engl. The Sistine Cherubs), tai Rafaelin kaksi puttoa (engl. Raphael's Two Putti).
Cupido
*** tunturisusi.com linkit ***