Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Toshihiro Gamo


Tunturisusi Katso ylin kuva kokonaisena.

HERTTUA-APINA (Pygathrix nemaeus) - (Linnaeus, 1771)

Vanhan maailman häntäapinoiden heimossa (Cercopithecidae), lehtiapinoiden sukuun (Pygathrix) kuuluvalla herttua-apinalla on pituutta 61 - 76 cm. Sen kirjava turkki on lyhyt ja tiheäkarvainen ja hohtaa silkkisenä. Häntä on yhtä pitkä, kuin koko apina, eli 56 - 76 cm. Urosten paino on noin 11 kg ja naaraiden 8 kg.

Herttua-apina on yksi kaikkein värikkäimmistä kädellisistä. Sillä on tavallaan kuin "vaatteet yllään". Sen jalkoja peittävät ikäänkuin kastanjan punaruskeat sukat ja käsissä on kyynärvarren pituiset, valkoiset käsineet. Puvustuksen viimeistelevät mustat kädet ja jalat. Kullanhohtoisia kasvoja kehystävät valkoiset, pitkät pulisonkikarvat, jotka uroksella ovat huomattavan muhkeat.

Herttua-apinan ruokavalio

Herttua-apinat syövät pelkästään kasvisravintoa ja erityisesti lehtiä. Kaikki herttua-apinan tarvitsema neste tulee sen syömän ravinnon mukana, eikä sen siksi tarvitse laskeutua puusta maahan erikseen juomaan. Ruokavaliossa on 50 eri kasvilajiketta, mutta ei laisinkaan mitään eläinlajeja.
Herttua-apina

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla yllä - Copyright Peter Miller


Levinneisyys

Herttua-apinoita elää Kaakkois-Aasian tropiikissa ja siellä Itä-Laosissa, Itä-Kambodzassa, Keski- ja Etelä-Vietnamissa sekä Kiinalle kuuluvalla Hainan-saarella. Sosiaalisina eläjinä herttua-apinat viihtyvät apinoiden tapaan laumoissa, joissa on 5 - 15 yksilöä, mutta jopa 50 herttua-apinan laumoja on tavattu.
Ilmeikkäät kasvot ja pömppämaha

Herttua-apinat kommunikoivat keskenään, käytellen laajaa kirjoa erilaisia ilmeitä kasvoillaan. Niiden kasvisravintoon erikoistunut maha on suuri ja antaa herttua-apinalle sen pyöräkkä- eli pömppämahaisen ulkomuodon.

Herttua-apina

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright steve eng
Herttua-apina
Herttua-apina
Herttua-apina
Herttua-apinan suloisuutta

Uhanalainen herttua-apina on tunnettu viehkeästä olemuksestaan. Se on tunnettu myös henkeäsalpaavan pitkistä hypyistään. Herttua-apinat viettävät tavallisesti hiljaiseloa syöden, torkkuen ja hoivaten toistensa turkkeja.
Jos herttua-apinoita ei uhkaa mikään vaara, ne saattavat liikkua puissa, pitäen melkomoista meteliäkin. Vaaran uhatessa kaikki hiljenevät ja kiitävät äänettömästi hyppien puista puihin, kadoten pois piiloihinsa.

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Toshihiro Gamo