Menu
Tunturisuden sivut
NENÄAPINA (Nasalis larvatus) - (Wurmb, 1787)

Nenäapina elää Borneon saarella Indonesiassa ja se on erittäin uhanalainen laji. Jäljellä on enää noin 1000 yksilöä. Nenäapinan ruumis on vaalean kanelinruskea, kirkkaan ruskean ja valkoisen kirjava. Vanhojen eläinten häntä on lumivalkoinen. Vanhat koiraat ovat kookkaita, ison koiran suuruisia ja painavat 25 kg. Ne ovat joskus kiivasluontoisiakin ja ahdistelevat joskus ihmisiäkin. Varsin omituisen näköinen nenäapina on kuitenkin tavallisimmin käytökseltään kuin vanhempi herrasmies, miellyttävä ja rauhallinen.

Alkuasukkaiden "valkoiseksi mieheksi" kutsuman nenäapinan kuvaa katsoessa katse väkisinkin tarkentuu sen nenään. Nuorilla nenäapinoilla nenä on pieni, pysty ja terhakka - mutta vanhoilla uroksilla nenä roikkuu jopa 15 cm pituisena, kuin jokin vetelä säkki, ohi suun aina alaleukaan saakka.

"Honk-he-honk!"

Aamuin illoin nenäapinat pitävät omaa mekkalaansa puiden latvuksissa ja huutelevat äänekkäästi. Nenä toimii tällöin ruotsalaisen tutkijan, Mjöbergin mukaan kaikupohjana, joka vahvistaa ja syventää koiraan äänivaroja. Parven johtajina pitkänenäisimmät, vanhat urokset kajauttelevat varoitushuutoja "honk-he-honk!" - Luultavasti kamala mökä ja huuto on ainakin naaraiden mielestä hyvin kaunosointista, sillä ne parveilevat suorastaan kujeilevina musikaalisten johtajiensa ympärillä.

Nenäkäs apina

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Joe
Nenäapina

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Indraneel Biswas


Nenäapinan nenän tarkoitus

Nenäapinoilla, samoin kuin merinorsuilla ja kuplahylkeilläkin, uroksen kuonosta on kehittynyt huomiota herättävä sukupuolisignaali. Sillä on siten merkityksensä, kun uros liehittelee naarasta. Mitä ilmeisimmin naarasnenäapina pitää urosta nenineen hyvin komeana ja puoleensa vetävänä. Naaraillakin nenä on iso, verrattuna muihin apinoihin, mutta ei likikään yhtä iso kuin uroksilla.
Nenäkäs apina

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Joe


Nenästään apina tunnetaan

Vanha eläinkirja kuvailee nenäapinan nenää näin.

"Katsojan huomio kiinnittyy heti sen komeaan nenään. Tämä ulkonee pitkänä, kurkkuhedelmän näköisenä, veltosti alaspäin riippuvana pötkynä ja kuuluu oikein vanhoilla koirailla olevan niin pitkä, että se on tiellä, kun apina panee ruokaa suuhunsa. Tällöin sen täytyykin toisella kädellään työntää nenä sivulle, ja toisella kädellä tai jalalla työntää samalla lehtiä suuhun.

Sitä paitsi nenä voi venyä ja lyhetä sekä muuttaa muullakin tavoin muotoaan aina omistajansa mielentilan mukaan. Ollenkaan ei nenäapinan leveä leukaparta ja kanelinruskea naama vähennä sitä ihmetystä, minkä valtaan joutuu, kun sitä katselee.

Koko apinan kasvoissa ja ilmeessä on olevinaan kuin jotakin ihmismäistä. Hetken jo luulee katselevansa jotakin kaukaista serkkuaan, jollei naapurin Paavoa, mutta sitten hätkähtää, eikä tiedä että pitäisikö nauraa vaiko vain hiljaa ihmetellä".


Nenäapinat uimahyppääjinä

Nenäapinat viihtyvät tulvamaitten metsissä tai pienissä puissa jokien rannoilla. Ne makoilevat mielellään suurten puiden latvuiksissa aurinkoa ottamassa. Ne myös uiskentelevat ja sukeltelevat mielellään ja suorittavat puista huvikseen uimahyppyjäkin, joihin näiden verkkaisen ja laiskanoloisten apinoiden ei uskoisi kykenevänkään. Suuri osa ajasta kuluu kuitenkin bambun ja pedada-puun nuorten, mehevien lehtien, versojen ja hedelmien syömiseen.
Nenäapina
Nenäapina
Nenäapina naaras poikasineen

Naaraalla nenä on kooltaan ihan "normaali". Muutenkin naaras on melko veikeä kaunotar.
Nenäapina
Nenukkiapina
"Mul' on kylän suurin nenä..."
"Mul' on kylän suurin nenä ja letku letkeä
Kun mä niiskutan ei nuha kestä montaa hetkeä..."
Nenäapina
Naaraan pieni nenä ja tarkka katse.
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***