Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Brian Henderson

ARIZONANORAVA (Sciurus arizonensis) - (Coues, 1867)

Arizonanorava elää Pohjois-Amerikassa.

Arizonanorava

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Brian Henderson

Ominaisuuksia

Arizonanoravan turkki on harmaa, joskus korvien takana voi olla keltaista. Mahan puolelta turkki on vaalea, valkoinen taikka kermanvärinen. Turkki muuttuu tummemmaksi talvisin. Koko pituus, häntä mukaan lukien, on noin 50 cm. Paino on 600 - 700 g.
Arizonanorava

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jerry Oldenettel

Levinneisyys

Arizonanorava elää nimensä mukaisesti Pohjois-Amerikassa, Yhdysvalloissa ja siellä Arizonassa. Sitä tavataan Yhdysvalloissa myös Uudesta Meksikosta, sekä Meksikon puolella Sonorasta. Kanjonit, laaksot sekä vuorten rinteet metsiköineen ovat lajin kotimaisemaa.

Arizonanorava on uhanalainen laji ja yksilöiden määrä on pieni, vaikkakaan määrää ei hyvin tiedetä. Syynä kannan pienenemiseen on mm. metsien hävitys lajin elinalueilla.
Arizonanorava

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Erin and Lance Willett

Käytös - ravinto - lisääntyminen

Arizonanorava liikkuu paljon myös maassa. Se viettää yleensä piiloilevaa elämää, joten tulee nähdyksi harvoin. Talvisin useat aikuiset asuvat samassa pesässä.

Ravinnon koostumus vaihtelee vuodenajan ja asuinpaikan mukaan, mutta muodostuu tammenterhoista, pähkinöistä, männyn silmuista ja käpyjen siemenistä sekä muista puiden ja kasvien osista. Tärkeä ravintopuu on pähkinäpuu (Juglans major).

Poikasia syntyy puussa sijaitsevaan oravanpesään 2 - 4.

Lähteet
ADW Animal Diversity Web
IUCN