Hubble tavoitti kaukaisimman tähden Earendelin

Seuraamme Hubble-avaruusteleskoopin uusimpien, huikaisevan kauniiden kuvien myötä saatua tietoa tähdistä, galakseista ja koko Universumista.
Avatar
Tyko Brahe
Astronomi
Viestit: 68
Liittynyt: Ma Elo 09, 2021 1:29 pm

Hubble tavoitti kaukaisimman tähden Earendelin

Viesti Kirjoittaja Tyko Brahe »

Kuva

Hubble-avaruusteleskoopin ottamassa kuvassa kaukaisin nähty tähti - Image processing: NASA, ESA, Alyssa Pagan (STScI) - Creative Commons.

Hubble tavoitti kaukaisimman tähden Earendelin

Hubble kirjasi tähtitieteen historiaan uuden ennätyksen, tavoittamalla kaukaisimman koskaan nähdyn, yksittäisen tähden, jolle annettiin nimeksi Earendel. Nimi tarkoittaa vanhassa englannin kielessä "aamutähteä". Tämä tähti näyttää nyt meille samalta, jollainen se oli silloin, kun maailmankaikkeus oli vain 7 prosenttia nykyisestä iästään, punasiirtymän 6,2 kohdalla. Earendelin valolta on kestänyt 12,9 miljardia vuotta päästä Maahan. Tähti oli siten olemassa ensimmäisen miljardin vuoden aikana alkuräjähdyksestä.

Nyt havaittu Earendel on ennätyksenä valtava harppaus edellisestä, vuonna 2018 tavoitetusta, kaukaisimmasta tähdestä. Tuo tähti oli olemassa, kun maailmankaikkeus oli noin 4 miljardia vuotta vanha, eli 30 prosenttia nykyisestä iästä, aikaan, jota tähtitieteilijät kutsuvat "punasiirtymäksi 1,5". Tiedemiehet käyttävät sanaa "punasiirtymä", koska maailmankaikkeuden laajetessa valo kaukaisista kohteista venyy tai "siirtyy" pitemmille, punaisemmille aallonpituuksille kulkiessaan meitä kohti.

Yksittäisen tähden näkeminen ja erottaminen näin valtavilla etäisyyksillä on äärimmäisen vaikeaa. Normaalisti näillä etäisyyksillä kokonaiset galaksitkin näyttävät vain pieniltä tahroilta, joissa miljoonien tähtien valo sekoittuu yhteen. Earendelia isännöivä galaksi on suurentunut gravitaatiolinssin avulla, ja galaksille on annettu nimeksi Sunrise Arc.

Tutkimusryhmä arvioi, että Earendelilla on vähintään 50 kertaa aurinkomme massa ja se on miljoonia kertoja kirkkaampi, kilpaillen massiivisimpien tunnettujen tähtien kanssa.

Tässä vaiheessa tähtitieteilijät eivät pysty määrittämään, onko Earendel kaksoistähti, vaikka useimmilla massiivisilla tähdillä on ainakin yksi pienempi tähtikumppani.

Avaruusteleskooppi James Webb tulee aikanaan varmistamaan sen, että kyseessä on todellakin tähti ja se tekee siitä muitakin tarkempia havaintoja. Webbin avulla toivotaan ja uskotaan myös olevan mahdollista löytää vieläkin kaukaisempia tähtiä.

Lähde Nasa
"Heillä, jotka opiskelevat tähtitiedettä, on Jumala opettajanaan." - Tyko Brahe