Tunturisuden sivut

Linnunrata

Jos on pimeällä paikalla, kaukana taajamien valosaasteesta, voi selkeänä kuuttomana yönä nähdä poikki taivaan luikertelevan, himmeänä hohtavan repaleisen kaistaleen. Kaukoputkella katsottuna tuo himmeä kaistale koostuu lukemattomista tähdistä. Tätä taivaalla kulkevaa, vaaleaa kaistaletta sanotaan Linnunradaksi. Linnunrata on päältä spiraalimainen, sivulta linssinmuotoinen.


Ikä - 13 - 15 miljardia vuotta.
Tyyppi - kierre- eli piraaligalaksi (Sbc).
Kiekon läpimitta - 100 000 valovuotta.
Kiekon paksuus - 700 - 1 000 valovuotta.
Keskuspullistuman läpimitta - 30 000 valovuotta.
Kiekkoa ympäröivän halon läpimitta -300 000 valovuotta.
200 - 400 miljardia tähteä - Linnunrata koostuu 200 - 400 miljardista tähdestä.
100 miljardia planeettaa - Linnunrata pitää sisällään vähintään 100 miljardia planeettaa.
Linnunrata

Maitotie

Linnunradan nimi kreikaksi on galaksios kuklos, joka tarkoittaa maitomaista rengasta ja kuvaa hyvin linnunradan ulkonäköä. Monissa kielissä Linnunrata tunnetaankin Maitotienä - kuten englannissa, Milky Way.

Paikallinen ryhmä

Linnunrata on se galaksi, tavallinen kierregalaksi, johon Aurinko, Aurinkokunta ja Maa kuuluvat. Linnunrata on oma galaksimme - saareke, jonka läpimitta on 200 000 valovuotta ja johon kuuluu noin 200 - 400 miljardia tähteä. Ahtaammassa, alkuperäisessä merkityksessä Linnunrata on himmeästi loistava, ympäri koko taivaan ulottuva, lukemattomista tähdistä koostuva vyö. Linnunrata kuuluu myös noin 60 galaksin muodostamaan galaksijoukkoon, Paikalliseen ryhmään. Linnunradalla on kaksi seuralais- eli satelliittigalaksia, Suuri ja Pieni Magellanin pilvi.

Paikallisen ryhmän toiseksi suurin galaksi. - Paikallinen ryhmä on noin 60 galaksin muodostama galaksijoukko, johon Linnunrata kuuluu. Tässä Paikallisen ryhmän galaksijoukossa Linnunrata on toiseksi suurin galaksi. Kaikkein suurin on Andromedan galaksi (M31), joka on 1,5 kertaa suurempi kuin Linnunrata.

Linnunrata

Linnunradan keskus Jousimiehen tähdistön suunnassa - Linnunradan keskus on Jousimiehen tähdistön suunnassa ja matkaa sinne on Auringosta noin 28 000 valovuotta.
90% pimeää ainetta - Linnunradan koostumuksesta noin 90% on pimeää ainetta.
Uusia tähtiä yksi vuodessa - Linnunradan spiraalihaaroissa syntyy jatkuvasti uusia tähtiä: noin yksi vuodessa.
Kiertoaika runsaat 200 miljoonaa vuotta - Aurinkokunnalta ja Maalta siinä mukana, kuluu aikaa yhteen kierrokseen Linnunradan keskuksen ympäri runsaat 200 miljoonaa vuotta.

Linnunrata
Linnunrata