Tunturisuden sivut
Kuva yllä, NASA:n työstämä kuva Merkuriuksesta. Merkurius ei todellisuudessa ihmissilmin näytä näin värikkäältä, vaan värit ilmentävät Merkuriuksen pinnan kemiallisia, mineralogisia ja fysikaalisia eroavaisuuksia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © NASA Goddard Space Flight Center

Merkurius Merkurius

Merkurius on aurinkokunnan pienin ja Aurinkoa lähimpänä kiertävä planeetta - eli se on Aurinkokunnan sisin planeetta. Sen kiertoaika Auringon ympäri on planeetoista lyhyin: 88 vuorokautta (Merkuriuksen vuosi). Akselinsa ympäri se pyörähtää 58 vuorokaudessa. Merkuriuksella on aurinkokunnan pisin vuorokausi. Merkuriuksen vuodessa on siis vain vähän toista päivää. Seurauksena on, että sama puoli planeetasta on pitkän aikaa Aurinkoon päin. Kun Merkurius tekee kaksi kierrosta Auringon ympäri, se pyörähtää kolme kertaa akselinsa ympäri.

Merkuriuksen pinta on hyvin vanhaa ja kraatterien peittämää. Merkurius on kuiva, kuollut ja käytännössä kaasukehätön maankaltainen kiviplaneetta. Sen törmäyskraatterien täyttämä pinta muistuttaa Kuun pintaa. Selvin ero on se, ettei Merkuriuksessa ole samanlaisia, tasaisia mare-alueita kuin Kuussa.

Merkurius

Merkurius Mariner 10:n kuvaamana 1974 - 1975.

Merkuriuksella ei ole ilmakehää, joten planeetan lämpötilan vaihtelut ovat suuria: ne vaihtelevat noin -173 °C yölämpötiloista 427 °C päivälämpötiloihin. Radan soikeuden vuoksi Merkuriuksen ja Auringon välimatka vaihtelee huomattavasti ja siitä johtuu myös päiväpuolen hyvin korkea lämpötila, jolloin Merkurius on lähimpänä Aurinkoa. Napojen lähellä kraatterien pohjalla on alueita, joihin Aurinko ei paista koskaan. Niissä lämpötila on jatkuvasti pakkasen puolella, joten siellä voi olla myös jäätä.

Merkurius on yksi yötaivaan kirkkaimmista kohteista, ja se on tunnettu esihistoriallisesta ajasta lähtien. Sen nimi tulee roomalaisen mytologian Mercuriuksesta, joka oli varkaiden ja kauppiaiden jumala sekä jumalten sanansaattaja.

Merkurius

Merkurius ja Maa rinnakkain kokovertailussa. Merkurius on pienin planeetta. Sen painovoima ei ole pystynyt pitämään sillä ilmakehää. Siinä mielessä se muistuttaa kuuta. Se on täynnä meteoriittikraattereita, koska ilmakehä ei suojele sitä.

Koska Merkurius liikkuu Maan radan sisäpuolella, se näkyy aina Auringon lähellä. Kauimmillaan se voi olla korkeintaan 28 asteen päässä Auringosta. Merkuriuksen voi nähdä aamutaivaalla aikaisintaan noin kaksi tuntia ennen auringonnousua tai illalla korkeintaan kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen.

Merkuriuksella ei ole kuita.

Päiväntasaajalla Merkuriuksen halkaisija on 4 879,4 km.

Merkuriuksella vallitsevat olosuhteet ovat täysin elämälle kelvottomia.

Aurinkokuntamme kahdeksasta planeetasta sisimmät, Merkurius, Venus, Maa ja Mars kuuluvat maankaltaisiin planeettoihin. Ne ovat melko pieniä ja tiheitä, niillä on vähän kuita ja niillä on kiinteä pinta. Niiden sisärakenne muistuttaa Maan rakennetta. Ne ovat lähimpänä Aurinkoa. Sisäplaneettoja ovat Maan radan sisäpuolella Aurinkoa kiertävät planeetat. Näitä ovat Merkurius ja Venus.