Tunturisuden sivut

Pluto Pluto

Pluto on plutoidi ja kääpiöplaneetta, joka kiertää Aurinkoa Neptunusta kauempana Kuiperin vyöhykkeellä. Pluton löysi Clyde Tombaugh vuonna 1930.

Vuonna 1930 löydettyä Plutoa pidettiin pitkään aurinkokunnan yhdeksäntenä planeettana. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU) julkisti vuonna 2006 planeetalle uuden määritelmän, jonka seurauksena Pluto putosi pois varsinaisten planeettojen listalta - siitä tuli kääpiöplaneetta eli plutoidi.

Pluton keskietäisyys Auringosta on 39,56 AU eli 5 918 milj. km ja kiertoaika Auringon ympäri on 248,8 vuotta.

Pluton läpimitta on 2 245 km ja pyörähdysaika akselinsa ympäri on 6,387 vrk.

Pluto

Pluto.

Pluto

Taiteilijan näkemys Pluton pinnasta. Pinnalla näkyy puhdasta metaania ja Auringonvalon voimakkuus on noin tuhannesosa maan pinnalla havaittavasta voimakkuudesta. Hyinen kylmyys vallitsee elämälle äärimmäisen vihamielisessä ympäristössä, pakkasta voi olla -236 °C.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © European Southern Observatory (ESO)


Olosuhteet Plutossa ovat äärimmäisen ankarat: lämpötila laskee jopa -236 °C:een.

Pluton vuosi kestää 248 Maan vuotta, mutta vuorokausi vain neljänneksen Maan vuorokauden pituudesta.

Pluton kiertorata on hyvin eksentrinen. Tämän vuoksi se on aika ajoin lähempänä Aurinkoa kuin Neptunus; näin on ollut esim. vuodesta 1979 aina vuoteen 1999 asti. Kiertorata on myös kallistunut ekliptikasta voimakkaasti (n. 17 astetta). Niinpä Neptunus ja Pluto eivät voi koskaan törmätä toisiinsa. Pluto pyörii akselinsa ympäri myötäpäivään, toisin kuin useimmat varsinaisista planeetoista.

Plutoa on vaikea nähdä tähtitaivaalla edes kaukoputken avulla. Kaukaisen planeetan löytäminen vaatii perehtymistä tähtikarttoihin ja taivaan tarkkailua useiden kuukausien ajan.

Pluton ympäriltä on löydetty viisi kuuta. Suurin niistä on Kharon. Se on noin 1 210 kilometrin läpimittaisena samaa kokoluokkaa 2 370-kilometrisen Pluton kanssa. Kharonin etäisyys Pluton keskipisteestä on 19 640 km. Muut neljä kuuta ovat Hydra, Nix, Kerberos ja Styx.

Aurinkokunta

Aurinkokunnan aurinko ja planeetat vasemmalta oikealle: Aurinko, Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Äärimmäisenä oikealla plutoidi Pluto.