Tunturisuden sivut
BODY PAINTING - VARTALOMAALAUS - AFRIKKA

Afrikassa ihon maalaamisella ja koristelulla on pitkät perinteet. Vartalomaalaus on yksi Afrikan vanhimmista taidemuodoista ja todisteita siitä on löydetty kallio- ja luolamaalauksista, joiden mukaan sitä on harjoitettu jo 4 000 - 7 000 vuotta siten.

Afrikassa on kuumissa oloissa pidetty varsin vähän, josko laisinkaan, vaatetustakaan ja siksi paljasta ihoa on ollut paljon näkyvissä. Tummalla afrikkalaisella iholla erityisen hyvin näkyvät luonnollisesti kaikki vaaleat värisävyt.

Vartalomaalauksella on Afrikassa ollut ainakin kolmenlaisia tarkoituksia; ihoa on maalattu juhlinnan, suojelun ja surun vuoksi. Luonnollisia ja luonnosta löytyviä väriaineita on iholle levitetty sormilla, tikuilla tai ruohotukoilla. Sormilla värejä voi levitellä sileinä ja isompina pintoina, tikuilla voi vedellä viivoja tai tehdä täpliä. Värien ainesosia ovat olleet erilaiset luonnonöljyt, savi, hennapensaan lehdistä saatu henna, okra, punamulta ja liitu. Dinkat Sudanissa ovat maalanneet kasvojaan väreillä, joissa ainesosina on ollut tuhkaa, karjanlantaa ja virtsaa.

Vartalomaalaus
Vartalomaalaus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Dietmar Temps
Vartalomaalaus
Vartalomaalaus

Värit Afrikan ihmisen iholla viestivät iästä ja asemasta

Eri värit ovat merkinneet afrikkalaisillekin erilaisia asioita. Punainen väri on merkinnyt elinvoimaa ja valkoinen puolestaan on voinut merkitä kuolemaa. Tietyillä väreillä on ollut afrikkalaisille omia merkityksiään ja niinpä puberteettia, avioon pyrkimistä taikka avioliittoa on juhlistettu erityisin värein. Eri värit ovat liittyneet ihmisten elämän eri tilanteisiin myös monin muinkin tavoin.

Aina ihomaalauksia ei ole käytetty vain joissakin erityisissä tilaisuuksissa. Esimerkiksi nubialaiset miehet ovat maalanneet ihonsa ikävuosiensa seitsemäntoista ja kolmekymmentä välillä päivittäin, ikään kuin vastaamaan ylle puettua asua. (Fashion Encyclopedia: Body Decorations of African Cultures)
Vartalomaalaus

Etiopian kukkaispojat ja -tytöt

Tällä sivulla kuvituksena on etiopialaisia tyttöjä ja poikia kasvomaalauksineen. Eräillä heistä on kasvoillaan, suussaan taikka korvansa takana, kauniita ja värikkäitä kukkasia. Tässä ei ole kuitenkaan kyseessä mikään vanha, afrikkalainen koristautumistapa - vaan näitä kukkasiaan lapset asettelevat kasvomaalaustensa lisäkoristeiksi länsimaisille turisteille. Mitä erilaisimpien fantasialuomusten avulla he yrittävät kiinnittää turistien huomion itseensä. Näin he voivat kuvauttaa itseään ja saada siitä ehkä pientä tuloakin.

Vartalomaalaus
Bodypainting
Bodypainting
Bodypainting
*** tunturisusi.com linkit ***