Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Martin Facci


BODY PAINTING - VARTALOMAALAUS - INTIAANIT

Kasvo-, vartalo- ja hiusmaalit

Erilaiset kasvo-, vartalo- ja hiusmaalaukset olivat yleisiä intiaaniheimoilla. Maalaamista ei harrastettu vain sotaan lähdettäessä, vaan muulloinkin. Kasvoille maalipinta toi suojaa aurinkoa ja tuulta vastaan ja se suojasi myös lumelta ja hyönteisiltä. Erilaisten kuvioiden avulla kuvattiin erilaisia tunnetiloja ja ne liittyivät myös erityisesti tiettyihin seremonioihin.

Tasankointiaanit maalasivat kasvonsa ja vartalonsa lähtiessään sotaan - tästä nimi "sotamaalaus". Väreinä käytettiin erilaisia pigmenttejä sekoitettuna rasvaan. Kasvomaaleina käytettiin keltaokraa ja punaista rautaoksidia, valkoista savea ja hiiltä. Pohjois-Amerikan pawnee-intiaanit maalasivat silmäluomensa sinooperilla. Joskus myös kilpi ja hevonen maalattiin samoin kuvioin kuin kasvot ja vartalo. Usein vanhoja haavoja korostettiin punaisella maalilla.

Päänahkoja ottaneilla mustat kasvot

Päänahkoja ottaneet maalasivat kasvonsa mustiksi ennen paluutaan kotikylään. Omaha-intiaanien sotapäällikkö maalasi kasvoihinsa "kyynelten polun": vinot viivat, jotka kulkivat silmän alta niskaan. Mustajalkojen miehet maalasivat kasvoihinsa raitoja, ympyröitä ja/tai pisteitä, vartaloa maalattiin harvemmin.

The Spirit-Horse

The Spirit-Horse.

All rights reserved
*Kuva - Copyright
© deviantART.com/Eduardo Monteiro

- Used with permission.


Punanahat

Punainen väri oli sotamaalauksissa suosittu, koska se merkitsi voimaa. Tämän vuoksi ensimmäiset uudisasukkaat nimittivätkin intiaaneja punaisiksi miehiksi tai punanahoiksi. Todellisuudessa heidän ihonvärinsähän vaihtelee vaaleasta tummanruskeaan.

Intiaaniprinsessa
Vartalomaalaus

Kuvassa mustaa kasvomaalausta ei saa intiaani, vaan intialainen. Myös Intiassa tämäntyyppisillä ihomaalauksilla on pitkät perinteet, mutta siellä kulttuurisista syistä kuitenkin ihon maalaamisella on muita merkityksiä, kuin intiaaneilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - Copyright © Rakesh JV


Hiusten hoitoa

Hiusten merkitys osana ulkoista näyttävyyttä oli tärkeää sekä miehille että naisille. Eräissä intiaaniheimoissa miehet kasvattivat pitkät hiukset, jotka joskus saivat liehua vapaina ja joskus taas olivat tiukasti letitettyinä. Eräät intiaanikampauksista ovat nähneet uuden tulemisen myös muualla kuin intiaanien keskuudessa - tästä esimerkkinä punk-kulttuurin ns. mohikaani-kampaus tai irokeesi, jossa hiukset on ajeltu sivuilta kaljuksi mutta jätetty päälaelle pitkäksi. Myös hiuksia maalattiin siinä, missä ihoakin.

Rakkaudessa pettyneen mustajalkaneidon laulu

"Kaukaa katsoen
rakkaani näytti kotkalta.
Mutta voi!
Kun hän tuli lähelle,
näin hänen olevan vain
hiirihaukka."

(Mustajalkojen laulu)


Hiusten skalppitupsu

Tasankointiaanit pitivät yleensä hiuksensa pitkinä ja voitelivat ne biisonin rasvalla. Pawneet olivat tässä suhteessa poikkeus, sillä useimmiten he ajoivat miesten hiukset pientä tupsua (scalp lock) lukuunottamatta kokonaan pois. Tupsu houkutteli vihollisia skalpeeraukseen, ja sen pitäminen oli näin ollen osoitus tupsun kantajan urheudesta.

"Rakastan tätä tuulten ja vesien maatani enemmän, kuin koko muuta maailmaa. Ihminen, joka ei rakasta isiensä hautaa ja maata, on pahempi, kuin villi eläin." - Chief Joseph - Nez Perce

"Voimmeko puhua mistään yhteisyydestä niin pitkään, kuin sydämemme ja sielumme ovat erillään. Jos on näin ja vain puhumme, niin välillämme ovat muurit yhtä korkeat kuin vuoret!" - Chief Dan George

"Kuuntele! Muuten kielesi tekee sinut kuuroksi." - Cherokeiden sananparsi


Intiaaniprinsessa
Värien kirjo

Mustajaloilla väreinä käytettiin punaista, keltaista, valkoista ja mustaa. Pawnee-miehet maalasivat vartalonsa punakeltaraidalliseksi ja silmäluomensa punaiseksi sinooperilla. Assiniboinsit maalasivat silmien ympärystän valkoisella savella, muun osan kasvoista punaisella tai punaruskealla; kun vihollinen oli tapettu, kasvot maalattiin mustaksi.

Siouxien aurinkotanssiin valittiin erityiset tanssijat, jotka maalattiin ensimmäisenä päivänä valkoiseksi. Seuraavien päivien aamuina värejä lisättiin. Jokaisella maalarilla oli oma värinsä, joka liittyi hänen uneensa. Ensimmäinen sotilas, joka tappoi vihollisen, sai käyttää mustaa kasvomaalia, mihin viitataan myös useissa siouxien sotalauluissa. Jos omia uhreja ei ollut, ensimmäiset neljä vihollisen tappajaa vaimoineen saivat pitää mustaa kasvomaalia.

Värit kertovat

Seminoleilla kasvomaalauksissa punainen oli sodan väri, valkoinen rauhan. Musta oli heille väri, joka merkitsi valmistautumista sotaan. Vihreä maali silmien alla vahvisti öisiä näkyjä ja yöllä näkemistä. Keltainen edusti kuolemaa ja viittasi vanhoihin, kellastuneisiin luihin.

Intiaaniprinsessa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Martin Facci


Tatuoinnit

Myös tatuointeja oli sekä miehillä että naisilla ja joskus kautta koko vartalon. Väreistä käytetyin sekä maalaamisessa että tatuoinnissa oli punainen. Tatuoinnilla oli monenlaisia merkityksiä, riippuen heimosta ja sukupuolesta. Lounaisen Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa naisten tatuoinnista nähtiin, mistä kylästä hän oli kotoisin. Alaskassa tietyt tatuoinnit miehellä kertoivat siitä, että hän on surmannut taistelussa vihollisen.

"Muista tuuli. Muista hänen äänensä. Hän tietää maailmamme alkuperän.
Muista, että sinä olet kaikki ihmiset - ja kaikki ihmiset ovat sinä.
Muista, että sinä olet koko maailmankaikkeus - ja koko maailmankaikkeus on sinä.
Muista, että kaikki on liikkeessä ja kasvaa - ja on sinussa.
Muista, että tästä kaikesta syntyy kieli.
Muista tanssi, jota kieli on, jota on elämä.
Muista muistaa."

(Joy Harjo - Creekintiaani)

"Jos vihastut, olet jo hävinnyt taistelun." - Navajoheimon sananparsi

"Käteni ei ole samanvärinen kuin sinun kätesi, mutta kun teen siihen haavan, tunnen kipua. Kädestäni vuotava veri on samanväristä kuin sinun veresi. Suuri Henki on tehnyt meidät molemmat." - Oglala-siouxpäällikkö Seisova Karhu

"Katsokaa minua, olen köyhä ja alaston, mutta kansan johtaja. Me emme halua rikkauksia, me haluamme kasvattaa lapsemme oikein. Emme saa heitä mukaamme toiseen maailmaan. Me emme halua rikkauksia - me haluamme rauhaa ja rakkautta!" - Chief Red Cloud - Sioux

"En ole lapsi - osaan ajatella itse. Kukaan muu ei voi ajatella puolestani!" - Chief Joseph - Nez Perce

"Olen väsynyt turhiin puheisiin, jotka eivät johda mihinkään. Minun sydämeni murtuu, kun muistan ne kaikki suuret, mutta petetyt lupaukset. Sellaiset ihmiset ovat puhuneet liikaa, joilla ei edes ole oikeutta puhua!" - Chief Joseph - Nez Perce

"Jokaisen sielun on kohdattava aamun aurinko, lumoava maailma ja Suuri Hiljaisuus yksin!" - Charles Alexander Eastman (Ohiyesa)

"Kun heräät aamulla, kiitä aamun valosta, elämästä ja voimastasi. Kiitä ruuastasi ja elämäsi iloista. Jos et löydä mitään aihetta kiittämiseen, syy on sinussa..." - Tecumseh - Shawnee
The Spirit-Horse
Santa Clara Indian Reservation

Santa Claran intiaanireservaatissa on kuvan intiaanisoturi kasvomaalauksineen. New Mexico, USA - 14.6.2011.
*** tunturisusi.com linkit ***