Tunturisuden sivut
Tatuointi Ylin kuva.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Dax Dover


BODYART - TATUOINTI

Tatuointi on ihon koristamista pysyvillä kuvioilla. Se on läheisessä yhteydessä ihon maalaamiseen. Pysyvä kuviointi saadaan aikaan haavoittamalla ihoa viiltämällä, pistämällä tai ompelemalla ja levittämällä väriä haavoihin. Tummaihoiset kansat ovat kehittäneet arpitatuoinnin, joka tapahtuu periaatteessa samalla tavoin, mutta arpeuttamalla haavat.

Tatuointia on esiintynyt monissa primitiivisissä kulttuureissa jo vuosituhansien ajan. Egyptistä tatuointeja on löydetty naispuolisten ihmisten iholta, sekä taiteesta että muumioista ja siellä tatuointeja naisille tekivätkin vahemmat naiset. Ns. jäämiehellä, Ötzillä, joka löydettiin Alpeilta vuonna 1991, oli ihossaan tatuointeja jo 5 200 vuotta sitten.

Tatuoinnit ovat olleet eri puolilla maailmaa osana paikallisia, etnisiä kulttuureja. On erityisiä maita, jotka ovat hyvin tunnettuja tatuointikulttuuristaan, kuten Japani. Japanissa tatuointeja ovat harrastaneet myös ammattimaiset rikolliset, paikallisen mafian, Yakuzan jäsenet. Kauko-Idässä monissa maissa, Kiinassa ja Polynesian saarilla, kuten Havaijilla on pitkät perinteet tatuoinneissa. Tunnettuja tatuoinneistaan ovat esimerkiksi Uudessa-Seelannissa asuvat maorit. Myös Amerikassa intiaanikulttuureissa tatuoinnit ovat olleet yleisiä.

Tatuointi

Pieni horoskooppimerkki Leijona - tatuointi ristiselän alueella.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Nathan Rupert
Tatuointi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © re_


Tatuointi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Lilac Lion


Tatuoinnit länsimaiden ihmisillä

Tatuointeja oli länsimaisessa kulttuurissa joskus kauan aikaa sitten vain tietyillä ihmisryhmillä, kuten merimiehillä ja vangeilla. Nykyisin tatuointeja voi ottaa lähes kuka tahansa. Rajoituksia on lähinnä tatuoitavan iän suhteen - lapsille ei tatuointeja yleensä tehdä, vaikka laki maassamme ei tätä kielläkään. Ainakin vanhempien suostumuksen näissä tilanteissa vaativat monet tatuointiliikkeet.

Tatuoinnit, niin laaja-alaiset, kuin pienetkin, ovat toimineet kuin henkilökohtaisina amuletteina, statussymboleina, rakkauden julistuksina, uskonnollisina palvomisina ja joskus jopa rangaistuksina. Roomalaiset ja kreikkalaiset merkitsivät antiikin aikana orjia ja rikollisia tatuoinneilla. (Cate Lineberry: Tattoos - The Ancient and Mysterious History)
Tatuointien kuvamaailma

Etniset tatuoinnit noudattelevat melkomoisen tarkasti ja säännellysti sitä kuvakieltä, joka niihin on pitkien aikojen kuluessa muotoutunut. Näissä kuvastot eri ihmisillä samassa kulttuurissa ovat samanlaisia. Tämäntyyppiset tatuoinnit ovat siten parhaimmillaankin eräänlaista käsityötä. Sekä tatuointimerkit että niiden toteuttaminen eli tekotapahtuma ovat olleet usein maagisia ja rituaalisia toimituksia.

Länsimaisessa kulttuurissa tatuoinnista on muodostunut itsenäinen, vapaa taidemuoto, joka hakee ideansa ja kuvansa kaiken muunkin kuvataiteen tapaan kaikkialta. Yksilöllisyyttä korostavassa kulttuurissamme monet haluavat myös tatuoinnin, jollaista ei ole kenelläkään muulla. Vaikka samaan aikaan ikisuosittuja ovat tietyt yleiset ja samat aiheet, kuten vaikkapa sydän taikka ruusu.

Parhaat tatuoijat ovat todellisia kuvataiteilijoita sanan varsinaisessa merkityksessä. He hallitsevat siten mestarillisesti, harjoituksen kautta kaikki taidemaalarille välttämättömät tiedot ja taidot, joilla syntyy hienoa kuvataidetta - piirtämisen, sommittelun, värien käytön ja kaikki muut kuvan tekemiseen liittyvät elementit. Taidemaalarista he eroavat vain siinä, että he tekevät kankaan sijaan kuvansa ihmisen iholle.

Tatuointien kuva-aiheina voivat myös olla kaikenlaiset pienetkin aiheet. Yksinkertaisimmillaan tatuointi voi olla lyhyt suora viiva - ja senkin tekeminen kaareutuvalla lihaksella olevalle iholle vaatii suurta taitoa. Mikä on käynyt ilmi näissä tv-sarjoissa niitä vuosia seuranneelle, kuten tämän kirjoittajalle.

Oma ryhmänsä tatuoinneissa ovat mitä erilaisimmat symbolit ja tribaalit. Alunperin tribaaleja käyttivät eri heimot pystyäkseen erottamaan ihmiset toisestaan, kuten esimerkiksi jonkin tietyn ryhmän johtajan. Nykyään tribaalien merkitys on muuttunut huomattavasti, ja niistä onkin muotoutunut eräs suosituimmista tatuointityypeistä. Tavallisin paikka tribaalitatuoinneille ovat käsivarret. Tavallisimpia kuvituksia ovat aurinko terävine lieskoineen sekä mustalla värillä tehty härkä. Monet valitsevat myös lohikäärmeitä, jotka voidaan tatuoida esimerkiksi kiertämään käsivartta alkaen aina olkapäästä asti.

Tatuointi
Tatuointi
Tatuointi
*** tunturisusi.com linkit ***