Tunturisuden sivut

Kuvassa yllä taiwanilaisen teehuoneen eli sotilasbordellin kaunista sisäpihaa kesän hehkussa. Bordelli on esitelty alla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Wei-Te Wong

Prostituutio - bordellien historiaa

Prostituutiolla on tuhansien vuosien perinteet ja siksi sanotaankin, että sen myötä harjoitetaan "maailman vanhinta ammattia". Prostituutiota on harjoitettu monin tavoin ja monenlaisissa tiloissa, mutta erityisesti bordelleissa eli ilotaloissa. Siispä tutustumme eräisiin bordelleihin eli ilotaloihin eri puolilta maailmaa. Nehän ovat osa ihmiskunnan värikästä kulttuurihistoriaa.

Suomessa vielä 1800-luvulla puhalsivat sallivat tuulet ja Helsingissä oli useita bordelleja. Tuolloin bordellit olivat meillä tarkasti viranomaisten valvovan katseen alla. Kielteinen suhtautuminen bordelleihin alkoi kuitenkin 1800-luvun lopulla ja vuosina 1907 - 1908 kaikki 16 helsinkiläisbordellia suljettiin.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Wei-Te Wong

Taiwanin teehuoneet

Taiwanilla, Kinmenin saarella on toiminut kylmän sodan vuosina 1951 - 1990 "erityisiä teehuoneita", jotka ovat olleet sotilaiden ja upseerien käyttöön varattuja bordelleja. Näitä valtion perustamia sotilasbordelleja on saarella ollut useita. Nykyisin kuvan bordellissa, monien entisten bordellien lailla toimii museo, joka esittelee entisaikojen bordelli- ja sotilaskulttuuria.

Kinmen oli etuvartioasema kommunistisen Kiinan rajalla, ja se oli aikanaan maailman raskaimmin suojattua sotilaallista aluetta, jossa piti majaansa 100 000 sotilasta.

Alaskan bordelli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Wknight94

Dollyn kotibordelli - Alaska

Hyvin kauniissa, vihreässä puutalossa Ketchikanissa, Alaskassa, Creek Street-kadulla on toiminut Dollyn kotibordelli. Vuonna 1919, suuren kultaryntäyksen jälkimainingeissa madam Dolly Arthur, oikealta nimeltään Thelma Dorotha "Dollie" Copeland ((1888 - 1975) päätti, että paras tapa ansaita nopeasti ja paljon rahaa tapahtuu niin, että tekee kodistaan bordellin. Kadulla oli noihin aikoihin yli 30 bordellia. Dolly työskenteli talossaan yksin, kun muissa bordelleissa oli useampia ilotyttöjä.

Dolly lähti maailmalle 13-vuotiaana ja työskenteli aluksi tarjoilijana. Siitä hän 18-vuotiaana siirtyi luontevasti viihdyttämään miehiä, koska huomasi, että siten tienasi paljon enemmän. Hän ei koskaan pitänyt itseään prostituoituna, vaan nimitti itseään sanoin "sporting woman", joka tarkoittaa urheilullista ja aktiivista nykynaista.

Bordellin mottona oli "Where Both Men and Salmon Came Upstream to Spawn", eli se merkitsee vapaasti käännettynä sitä, että oltiin paikassa, jonne saapuivat sekä miehet että lohet. Sanottiin, että kukkuloilta alas Dollyn talolle laskeutui yhtä paljon miehiä, kuin lohia puolestaan nousi ylävirtaan. Niin monen aviomiehenkin tie johti tälle bordellikadulle, että sille johtava tie on saanut nimekseen "Married Man's Trail", eli naimisissa olevan miehen reitti.

Asiakkaina olivat kaivostyöläiset, metsätyömiehet taikka kalastajat, mutta usein myös kunnialliset liikemiehet ja hallinnon virkamiehet. He maksoivat palvelusta 3 dollaria ja viskipaukusta 50 senttiä. Nykyrahassa 3 dollaria on noin 38 dollaria. Talo toimi bordellina 30 vuotta, kunnes sen oli lopetettava liiketoimintansa, kun prostituutiosta tuli Alaskassa laitonta 1950-luvulla.

Dolly asui talossa kuolemaansa, 86-vuotiaaksi saakka. Nykyisin Dollyn talo toimii museona. Sitä ylläpitävä vanhempi nainen käyttäytyy talon hengen mukaisesti pukeutuen kuin madam ja saadessaan tippiä, hän sujauttaa sen sukkanauhaansa. (Dolly's House by Patricia M. Lee ja eräät muut lähteet).
Urkuharmooni

Dollyn talon sisustukseen kuuluu kunnon vanhan ajan urkuharmoni, jollaisia oli Suomessa aikoinaan esimerkiksi kansakouluissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Wknight94
Nevadan maalaisbordelli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Michael Cory


Nevadan maalaisbordelli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Don Barrett

Nevadan karjatilabordelli Cottontail Ranch

Cottontail Ranchin bordelli avasi ovensa vuonna 1967 ja sulki ne vuonna 2004, kun bordellia pitänyt madam jäi hyvin ansaitulle eläkkeelle.

Nevada on Yhdysvalloissa ainut osavaltio, jossa prostituutio liiketoimintana on sallittua joissakin muodoissaan. Monissa Nevadankin piirikunnissa prostituutio on kuitenkin laitonta. Vain seitsemässä Nevadan piirikunnassa toimii nykyisin bordelli.

Nevadassa bordellien pitää sijoittua maaseudulle, kauas asutuskeskuksista ja väestöstä. Niiden toimintaa valvotaan tarkoin.

Renossa ja Las Vegasissa prostituutio bordelleineen on lailla kielletty. Siltikin, juuri näissä pelikaupungeissa laiton prostituutio kukoistaa. Niiden yhteydessä liikkuu rahaa 66 kertaa enemmän, kuin laillisessa prostituutiossa. (Wikipedia: Prostitution in Nevada).

Natalian ravintola

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Granger Meador

Natalian ravintola ja bordelli - Colorado

Silvertonissa, Yhdysvaltojen Coloradossa sijaitsee muinaisten punaisten lyhtyjen alueella talo, jossa on toiminut bordelli. Nykyisin rakennuksessa toimii ravintola. Sata vuotta sitten talo tarjosi väsyneille mainareille oivan mahdollisuuden rentoutua ja palautua juoman ja naisseuran parissa.

Vaikka ravintolan julkisivussa on vuosiluku 1912, niin rakennus valmistui jo vuonna 1883. Bordellitoiminnan siinä aloitti vuonna 1887 madam Nell Castell, joka osti rakennuksen itselleen. Nell oli rikastunut muiden bordelliensa tuotoilla. Talo omaa värikkään ja runsaan historian ja se on toiminut vuonna 1918 sairaalanakin. (Natlia's 1912 Restaurant: Natalia's 1912 History).

Japanin bordelli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Matthew Klein

Hiketaya ja Kagetsu, geishatalo ja teehuone - Nagasaki, Japani

Vuonna 1642 aloittanut Kagetsu toimii nykyisin kalliina ja ylellisenä "Ryotei"-ravintolana. Sen nimi merkitsee "kukkaa kuunvalossa". Se on vanhin nykyisin tomivista ravintoloista Japanissa. 1600-luvulla sen ympäristö oli punaisten lyhtyjen aluetta (Maruyama), ja Kagetsu oli teehuone Hiketaya-bordellin eli geishatalon yhteydessä, bordellin puutarhassa.

Bordelli teehuoneineen oli luksusluokkaa ja tarkoitettu vain rahakkaille. Tuolloin Nagasaki oli sellainen, ainut paikka ja kaupunki Japanissa, jonne saivat tulla myös eurooppalaiset meri- ja kauppamiehet. Lukemattomat Japanin historian merkittävimmät taiteilijat, runoilijat, tiedemiehet ja muut vaikuttajat vierailivat aikojen myötä Hiketayassa ja Kagetsussa.

Kagetsu sijaitsee kukkulan takana niin, että se säästyi tuholta, kun Nagasakiin pudotettiin ydinpommi. (National Geographic: East Meets West at This Historic Nagasaki Eatery).

Eros Center

Eros Center - Neunkirchen, Saarland, Saksa

Saksalainen aikuisviihdekeskus Eros Center kuuluttaa ympäristölleen jo punavärillään, mistä on kyse. Umpipunainen värimaailma jatkuu myös talon sisällä. Facebookissa Eros Centerin viimeinen viesti on vuodelta 2012, joten eipä käynyt selville, että jatkaako yritys edelleen tässä talossa. Samannimisiä keskuksia löytyy Saksasta myös muualtakin useita.

Saksa on seksikaupan suhteen maailman vapaamielisimpiä maita. Sen bordelleissa arvioidaan päivittäin vierailevan noin miljoona asiakasta. Koko Saksaa nimitetäänkin "Euroopan suurimmaksi bordelliksi". Suomalaisille Saksasta on tullut tutuksi Reeperbahn, punaisten lyhtyjen 930 metrin pituinen katu Hampurista. Sen teki tunnetuksi laulullaan Irwin Goodman.
Hunajapurkki

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Andrew Eason

Bordelli Hunajapurkki

Bordellit piilottavat usein liiketoimintaansa, esiintymällä esimerkiksi hieromalaitoksina, kuten kuvan Hunajapurkki eli The Honeypot.

Fairmont

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Andrew Eason

The Fairmont Hotel, Deadwood, Etelä-Dakota

The Fairmont Hotel on rakennettu 1800-luvun alussa ja alkuaikoina siinä toimi saluuna ja bordelli. Kauniin rakennuksen ulkokuori häivyttää nykyisin mielistä sen, että paikkaan liittyy monenlaista synkkää historiaa. Yksi ilotytöistä, Margaret Broadwater, hyppäsi kolmannesta kerroksesta kadulle vuonna 1907 kuollen heti.

Samana vuonna eräs mies, jonka tyttöystävä työskenteli paikassa, ampui mustasukkaisena tyttöystävänsä sen hetkisen asiakkaan. Paetessaan ampuja ampui itsensäkin kaupungin kadulle. Monista muistakin syistä johtuen talossa kummittelee ja sen outo ilmapiiri pelottaa vieläkin väkeä. Hotellia talossa ei enää ole, mutta ravintola toimii. Kolmannessa kerroksessa järjestetään öisin esittelyjä, joissa halukkaat käynnillään pääsevät aistimaan menneiden tapahtumien tunnelmia - ja kohtaamaan mahdollisesti myös kummituksia. Tai ainakin kuulemaan kirkaisuja...

Nevada Monan bordelli

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Don Barrett

Monan ranchi - Nevada

The New Mona's Ranch, Elkossa on yksi Nevadan nykyisistä, toimivista bordelleista. Paikassa on baari, striptease-esityksiä, hyvin sensuellia henkilökohtaista hierontaa ja VIP-sviitti.

Nevadan bordelleissa asiakkaan maksusta puolet on tullut tavallisesti talolle ja puolet jäänyt asiakastyötä tekevälle naiselle. Huoneissa on bordellien tapaan piilossa paniikkinappula, jolla apu tulee paikalle nopeasti, jos asiakas osoittautuu pahaksi ihmiseksi.

Mustien asiakkaiden kanssa oli Nevadassa entisinä vuosikymmeninä omat käytäntönsä. Kun musta asiakas tuli taloon, niin tytöille annettiin huomaamattomasti huoneisiin hälytyssignaali, niin että he halutessaan saattoivat jättäytyä pois valintarivistä. (Captain Bob Norris: The Dust Bowl to WWII).

Nevada Angelin leidit

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Don Barrett

Angelin leidit - Nevada

Bordelli Angel's Ladies, Beattyssa Nevadassa oli avoinna vuoden jokaisen tunnin ajan. Se tarjosi rekkakuskeille ilmaisen parkkipaikan koko yöksi. Tämä aiemmin nimellä Fran's Star Ranch suljettiin vuonna 2014.

Tienvarsikyltin vierellä on romuttunut lentokone, joka teki paikalle pakkolaskun vuonna 1978. Lentokoneromunkin avulla on houkuteltu asiakkaita taloon.

Nevada Angelin leidit

Bordelli on suljettu ja Angelin leidit ovat poistuneet.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Bousure
*Photo used with permission.


Cherry Patch Ranch

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Eammon

Cherry Patch Ranch eli Dennis Hof's Love Ranch - Nevada

Bordellin mainoskyltti lupasi monenlaista, mutta esimerkiksi luottokortit eivät talossa kuitenkaan kelvanneet. Parasta oli käteinen.

Bordellin omistaja, Yhdysvalloissa hyvin kuuluisa Dennis Hof löydettiin lokakuussa 2018, tuolloin 72-vuotiaana, vuoteestaan kuolleena, kuolinsyy oli luonnollinen. Bordelli joutui lopettamaan toimintansa vajaa viikko omistajan kuoleman jälkeen. Bordellilupa Nevadassa on henkilöön sidottu ja kenelläkään ei ollut mahdollisuutta eikä oikeutta jatkaa toimintaa omistajan kuoleman jälkeen. Jatkaminen vaatisi uuden omistajan ja lupahakumenettelyn.

Paikalliset seriffit olivat jo vuosien ajan yrittäneet saada bordellin toiminnan loppumaan. Kun he kuulivat omistajan kuolemasta, kiisivät he paikalle ja tytöt ajettiin suorastaan tien päälle. (Thirty Mile Zone: Dennis Hof's Love Ranch Brothel Shut Down Following His Death).

Dumasin bordelli

Dumasin bordelli.

Dumasin bordelli

Dumasin bordellin vastaanottotilat ovat rapistuneet, mutta kertovat paljon menneiden aikojen elämästä hänelle, jolla on aikaa klikata kuvaan ja syventyä tutkimaan sisustuksen yksityiskohtia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Nicolas Henderson

Dumasin bordelli - Montana

Dumasin bordellin (Dumas Brothel) perustivat veljekset Joseph ja Arthur Nadeau vuonna 1890. Tämä Yhdysvaltojen Montanassa sijaitseva bordelli suljettiin vuonna 1982 ja se toimii nykyisin museona. Bordelli on pisimpään Yhdysvalloissa toiminut bordelli ja se suljettiinkin vasta, kun tällaisesta liiketoiminnasta oli jo vuosia aiemmin tullut laitonta.

Dumasin bordelli
Dumasin bordelli

Museona toimivassa Dumasin bordellissa on myös entiseen loistoonsa kunnostettuja vastaanottotiloja.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Orin Blomberg


Bordelli Arizonassa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Bill Eichelberger

Arizonan bordelli

Vanha, hylätty ja hiljainen bordelli "Ash Fork Bar & Brothel" Arizonassa henkii menneitä iloisia aikoja.

Bordelli Alaskassa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Warren LeMay

Alaskan bordelli - Red Onion Saloon - kymmenen nukkea rivissä

Kultaryntäyskaupungissa Skagwayssa, Alaskassa on toiminut kuvan talossa sekä leipomo, saluuna, tanssisali että bordelli, Red Onion Saloon. Rakennus valmistui vuonna 1897 ja alusta alkaen paikan tunnuslauseena oli: "We hope you'll join us!" - Toivottavasti liityt seuraamme! Nykyisin rakennuksessa on saluuna ja sen yhteydessä bordellin museo.

Kun rakkautta kaipaava asiakas aikoinaan tuli bordelliin, hän aluksi luonnollisestikin nautti rohkaisuksi hieman alkoholia ja tanssi parinkin neitokaisen kanssa, joille hän myös tarjosi eli joutui tarjoamaan alkoholia. Kun hän sen jälkeen halusi tehdä lähempää tuttavuutta jonkun talon naisen kanssa, hän menetteli seuraavasti.

Baaritiskin takana oli kymmenen nukkea, jotka edustivat kymmentä yläkerran tyttöä. Kun asiakas valitsi näistä nukeista mieluisensa, asetettiin nukke makuulleen siksi aikaa, kun asiakas oli yläkerrassa. Näin kaikki muut asiakkaat tiesivät, että tyttö oli varattu. Kun asiakas laskeutui toimensa tehneenä takaisin alakertaan, nostettiin nukke pystyyn ja näin kaikki muut asiakkaat tiesivät, että tyttö oli taas vapaa ja saatavilla. (The Red Onion Brothel Museum)

Bordelli Alaskassa
Bordelli Alaskassa

Nykyisin asiakkaita viihdytetään Red Onion Saloonissa saluuna- ja museopalveluin. Perinteitä kunnioitetaan pukeutumalla kauniisti entisajan tyyliin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Ian Duffy


Punaiset lyhdyt

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © William Murphy

Punaiset lyhdyt - Benburg Street, Dublin, Irlanti

Kaupunginosia, joissa vaikuttavat prostituoidut ja bordellit, nimitetään punaisten lyhtyjen alueiksi. Yksi niistä on kuvan Benburg Street Dublinissa. Katu on nykyisin täysin "normalisoitunut", mutta sillä on takanaan vuosisatojen ajan kestänyt, pahamaineinen aika punaisten lyhtyjen ja rikollisuuden keskuksena.

Benburg Streetin muodostumiseen punaisten lyhtyjen alueeksi vaikutti alueen suuri sotilasmäärä kasarmeineen, ja paikallisten asukkaiden köyhyys ja kurjat olot. Tuollaiset olosuhteet ovat hyvin suotuisat pyrkimykseen hankkia rahaa prostituution avulla.

Vielä vuonna 2014 Dublinin poliisi toteutti laajan operaation (Operation Kerb), jossa pidätettiin 161 Benburg Streetin katuprostituoitua ja heidän asiakastaan. Tuolloin todettiin prostituution kadulla tyystin loppuneen. (Herald: Undercover prostitution blitz as 161 men arrested).

Tunturisuden sivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Wayne Hsieh

Yuman Bordelli

San Diegoon Yhdysvalloissa vuonna 1888 rakennetussa, kauniissa Yuman talossa toimi alkuaikoina bordelli. Vuonna 1912 tällainen ilotalomeininki sai reippaan lopun, sillä kaupungin puhdistusoperaatiossa paikka suljettiin ja kaikki 138 naista pidätettiin.

Naisille annettiin kaksi mahdollisuutta. He saivat joko parantua pahoista tavoistaan hoitolaitoksessa, Door of Hope -charity, tai he saivat menolipun Los Angelesiin. 136 naista valitsi tämän menolipun, yksi meni hoitoon ja yksi alkoi San Diegon ensimmäiseksi teleoperaattoriksi, eli puhelinkeskuksen hoitajaksi.

Bellan herrasmiesten klubi

Bellan herrasmiesten klubi - Nevada

Bella's Gentlemen's Club jolla on nimenä myös Bella's Hacienda, on bordelli, sijaintipaikkana Wells, Nevada, USA. Tässä ranchibordellissa on kuusi työntekijää. Bordelli aukaisi ovensa vuonna 1950. Nykyomistajat ovat Shauna ja Lance Cummins.

Monet Bellan herrasmiesklubi-ranchin asiakkaista ovat rekkamiehiä, joita ranchin työntekijät houkuttelevat radioteitse poikkeamaan taloon. (everybodywiki: Bella's Gentlemen's Club)