Tunturisuden sivut
Mercedes Benz

1938 Mercedes Benz G4, yksi Adolf Hitlerin vain kolmesta säilyneestä tämän mallin autosta. Näitä autoja on valmistettu 57 kappaletta. Katso tarkempi selvitys autosta sivun alareunasta.

All Rights Reserved
*Kuvat sivulla - Copyright © Chuck Kelly
Photos used with permission.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa Copyright Jose Luis RDS

Adolf Hitlerin kuusipyöräiset Mercedes Benzit

Adolf Hitlerin suosikkiauto oli kuusipyöräinen Mercedes Benz avoauto. Adolf Hitler rakasti autoja ja erityisesti Mercedes Benzin luksusavoautoja. Jo poliittisen uransa alkuvaiheissa hän valitsi viralliseksi edustusautokseen saksalaisen Mercedes Benzin. Hitlerin raskaasti panssaroitujen Mersujen yhtenä tyyppimerkintänä on 770. Adolf Hitler hankki ensimmäisen 770-tyypin Mercedesinsä vuonna 1931. Osa näistä avomersuista oli nelipyöräisiä.

Toki Hitlerin autoissa oli myös nelipyöräisiä umpimersujakin. Vuonna 1933 hän tilasi neljä panssaroitua sedania, mutta niitä käytettiin harvoin. Avoautoja Adolf Hitler suosi siksi, että niissä hän paraateissa saattoi seistä autossa ja saavuttaa näin paremman kontaktin sekä kunniaa tekeviin sotilasosastoihin, että katujen varsia reunustavaan, suosiotaan osoittavaan yleisöön. Hitler istui autossaan aina etupenkissä kuljettajan vierellä, jollei joskus hyvin korkea-arvoisen vieraan kanssa takana.

Adolf Hitler lahjoitti C. G. E. Mannerheimille Mersun joulukuussa 1941

Adolf Hitler lahjoitti Suomen marsalkka Mannerheimillekin mersun. Tämä oman aikansa kallein auto, yli 4 000 kiloa painava ja kuusi metriä pitkä Mercedes-Benz 770 Offener Tourenwagen tuotiin Suomeen Vaasan kautta joulukuussa vuonna 1941. Mannerheim otti auton vastaan Mikkelissä. Marskin Mersun omistaa nykyään amerikkalainen miljardööri, Yhdysvaltojen ilmavoimien entinen kenraali.

Mersu oli kauttaaltaan panssaroitu: auton lattia oli noin kuusi milliä paksua, muut peltiosat hiukan ohuempaa erikoiskarkaistua terästä. Lasit olivat jopa neljä senttiä paksut ja luodinkestävät. Auto olisi selviytynyt ehjänä pienehköistä miinoista tai senaikaisten kevyiden aseiden tulituksesta. Kuusimetrisessä jätissä oli muun muassa 7,7-litrainen ahdettu bensiinimoottori, joka vaati toimiakseen Saksasta tuotettua erikoisbensiiniä.

Auto ei ollut 75-vuotislahja, sillä Hitler luovuttikin sen jo puoli vuotta ennen Mannerheimin syntymäpäivää. Pikemminkin oli kyseessä aseveljen lahja toiselle aseveljelle. Mersusta tuli yksi Mannerheimin lempiautoista. Hän käytti sitä jatkosodan aikana edustusajojen lisäksi tavallisilla työmatkoilla. Rintamakäytössä Mersu ei koskaan ollut. Auto on ollut Amerikan mailla myös elokuvassa, sotaelokuvassa Erämaan kettu.

Amerikassa Mersu myytiin vuonna 1973 huutokaupassa hintaan 153 000 dollaria. Se oli silloin ja siihen mennessä ylivoimaisesti kallein huutokaupassa myyty auto koko maailmassa. Marskin Mersun hankkimisesta takaisin Suomeen on myös käyty neuvotteluja. Auton hinnaksi arvioidaan nykyisin ainakin yli 10 miljoonaa euroa.

Antoihan Hitler Mannerheimille syntymäpäivälahjaksikin autoja peräti kolme kappaletta. Ne olivat tuliteriä maastoautoja tai komentovaunuja, merkiltään 1942 Steyr 1500 A Commandeurwagen. Marsalkka käytti yli 4000 kilon komentovaunua tarkastusmatkoillaan rintamalle. Auton sotaisa luonne näkyy etupenkkien takaisista kiinnityksistä. Alunperin selkänojan taakse oli kiinnitetty saksalainen MP40-konepistooli ja kuuden tankolippaan teline. Vain yksi näistä autoista on säilynyt, hyvin huonokuntoisena. Sotamuseo haaveilee auton kunnostamisesta, mutta se olisi varmaankin hyvin suuri urakka.

Hitler Suomessa

Adolf Hitler oli itse kahdesti kyytiläisenä Mannerheimille lahjoittamassaan Mersussa. Kuvassa ollaan Immolassa - kuva SA-kuva.

Hitler Suomessa

Adolf Hitlerin vierailu marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivillä 4.6.1942. Kuva SA-kuva.
Mercedes Benz

1938 Mercedes Benz G4 takaapäin.

All Rights Reserved
*Kuvat sivulla - Copyright © Chuck Kelly
Photos used with permission.

Rakkaus autoihin - erityisesti Mercedesiin

Adolf Hitler rakasti autoja, erityisesti Mercedes Benziä. Kiiltävät, avokattoiset paraatiautot olivat hänen silmäteränsä. Ne symboloivat kolmatta valtakuntaa paremmin, kuin mikään muu kone.

Adolf Hitlerin rakkaus autoihin alkoi jo varhain. Aloittaessaan natsipuolueen puheenjohtajana hän osti kirkkaanpunaisen Benzin. Tämän rakkaan autonsa Hitler kuitenkin menetti, kun poliisi takavarikoi sen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen vuonna 1923. Kun Hitleristä tuli valtakunnankansleri 10 vuotta myöhemmin, hän etsi auton uudelleen haltuunsa.

Vankilassa ollessaan Hitler haaveili autoista. Sellinsä ikkunasta hän näki Kaufbeurenin tien ja sillä kiitävät autot ja haaveili siitä, milloin itse saisikaan taas ajaa autoa. Ensi töikseen, vapautuessaan Landsbergin vankilasta 20. joulukuuta 1924, Adolf Hitler osti Mercedesin, jossa oli mekaaninen ahdin. Auto maksoi 26 000 markkaa, mikä oli suuri summa siihen aikaan.

Adolf Hitler oli niin kiinnostunut autoista, että hän lähetti Daimler-Benzille ehdotuksia, miten he voisivat parantaa Mercedes-autojen viivoja ja muotoa.

Adolf Hitler

Vaikka Adolf Hitler jo armeijassa oppi itse ajamaan autoa, hän palkkasi jo uransa alkuvaiheissa autoihinsa kuljettajia näyttääkseen, että hänestä tulisi tärkeä henkilö. Hän ei myöskään halunnut olla itse ratin takana siksi, että pieninkin onnettomuus olisi voinut antaa viranomaisille tekosyyn vangita hänet uudelleen.

Vuosien 1929 ja 1942 välillä Hitler tilasi vähintään 44 Mercedestä itselleen ja seurueelleen.

Mercedes Benz

Adolf Hitlerin nelipyöräinen Mercedes Benz Cabriolet avoauto.

All Rights Reserved
*Kuvat sivulla - Copyright © Chuck Kelly
Photos used with permission.

Mercedes Benz

Mercedes Benz Cabriolet, Adolf Hitlerin auto vuodelta 1936. Mittaamattoman arvokas auto on esillä museossa.

All Rights Reserved
*Kuvat sivulla - Copyright © Chuck Kelly
Photos used with permission.

Vaaralliset automatkat - harmaa kolonna

Adolf Hitler yritettiin uransa kuluessa murhata yli 40 kertaa. Automatkat, usein avoautoissa, valloitetuille alueille ja lukuisiin päämajoihin olivat erityisen vaarallisia. Adolf Hitler suhtautui tähän vaaraan filosofisesti ja totesi, että olisi parempi kuolla seisten Mercedesissä, kuin piiloutua.

Adolf Hitler havaitsi, että jos joku hullu haluaa hänet murhata, niin sitä on lähes mahdotonta estää. Murhayrityksiin hän varautui kahdella tavalla. Ensiksikin, hänellä oli tuhansittain henkivartijoita. Eri sotilas- ja poliisiyksiköihin kuuluneet henkivartijat kamppailivat keskenään siitä, kuka saisi olla tärkeimmässä asemassa Hitlerin henkivartiostossa.

Toisena varautumiskeinona Adolf Hitler piti sitä, että mitään ei saanut tehdä rutiinilla, kaavamaisesti, samoilla paikoilla ja samoina aikoina. Automatkoilleenkin hän pyrki lähtemään ajankohtina, joita juuri kukaan ei aiemmin tiennyt. Usein hän muutti lähtemisen ajankohtaa ja reittiä viime tingassa, tai perui sen kokonaan. Ajoreittejä suunniteltiin vasta autossa. Useinkin autonkuljettaja, joka oli samalla myös Hitlerin henkivartija, joko Hitlerin määräyksestä tai oman päänsä mukaisesti siirtyi matkalla yllättäen sivuteille ja ajeli kohti määränpäätä sattuman varaisin tievalinnoin. Näin mahdollisia seuraajia yritettiin harhauttaa kaikin mahdollisin keinoin. Hyvällä menestyksellä, sillä näin välttyivät useatkin väijytysyritykset.

Jos joku kaikesta varautumisesta huolimatta olisi yrittänyt jotakin Adolf Hitlerin päänmenoksi, niin sen varalta Hitlerin auton vanavedessä ajoi suuri saattue kuusipyöräisiä mersuja, joissa olivat seurueen muiden sotilasjäsenten ohella lukuisat, raskaasti aseistetut henkivartijat. Kun nämä Hitlerin autosaattueen mersut useimmiten olivat väriltään harmaita, nimitettiin tätä autosaattuetta "harmaaksi kolonnaksi".

Adolf Hitler

Adolf Hitlerin muotokuva - saksal. Heinrich Knirr (1862 - 1944).

Adolf Hitler (1889 - 1945)

Adolf Hitler oli itävaltalaissyntyinen, saksalainen kansanjohtaja ja Saksan kolmannen valtakunnan diktaattori, jonka politiikka syöksi Euroopan 2. maailmansotaan.

1. maailmansodan loputtua Saksan armeijassa palvellut Hitler liittyi merkityksettömään Saksan kansallissosialistiseen työväenpuolueeseen, jota hän pystyi mm. kansaan syvästi vaikuttavana puhujana uudistamaan ja laajentamaan.

Vuonna 1923 Hitler teki Münchenissa epäonnistuneen vallankaappausyrityksen (ns. Hitlerputsch). Hänet tuomittiin vankeuteen, ja vankilassa ollessaan hän kirjoitti poliittisia ja yhteiskunnallisia teorioitaan selvittelevän teoksen Taisteluni (suom. 1941).

1920-luvun lopun lamakausi toi Hitlerille miljoonia kannattajia, jotka olivat pettyneet muihin puolueisiin ja jotka pelkäsivät inflaatiota, työttömyyttä ja nälkää.

Lama takasi Hitlerille myös kommunismia pelkäävien tahojen ja talouspiirien tuen. Niinpä, vuonna 1930 natsipuolue oli toiseksi suurin poliittinen järjestö Saksassa. Puolueen suosio perustui suurelta osin sen kykyyn osoittaa saksalaisille syyllinen heidän kaikkiin kärsimyksiinsä eli juutalaiset, joita saksalaiset surmasivat miljoonittain, ennen kuin sota ehti päättyä.

Vuonna 1933 presidentti Hindenburg nimitti Hitlerin valtakunnankansleriksi. Vierittämällä syyn Valtiopäivätalon palosta kommunistien niskoille ja eliminoituaan pahimman kilpailijansa, Ernst Röhmin, Hitler vakiinnutti asemansa diktaattorina.

Seuraavaksi Hitler pani alulle Saksan jälleenvarustautumisen. Natsien yhä väkivaltaisemmaksi käyneen toiminnan ja sen rinnalla saman aikaisesti tapahtuneen, Saksan uudelleenmilitarisoinnin jälkeen Hitler aloitti asteittaisen Euroopan valloituksensa, lähettämällä joukkoja demilitarisoidulle Reininmaalle vuonna 1936 ja solmimalla liiton Mussolinin kanssa. Tämä liitto vahvistettiin virallisesti vuonna 1939. Hitler lähetti joukkojaan myös vuonna 1938 Itävaltaan ja Tšekkoslovakiaan. Miehittämällä syyskuussa vuonna 1939 Puolan, Hitler pani alulle 2. maailmansodan.

Adolf Hitler teki bunkkerissaan Berliinissä itsemurhan 2. maailmansodan loppuvaiheissa.
Mercedes Benz

All Rights Reserved
*Kuvat sivulla - Copyright © Chuck Kelly
Photos used with permission.

Mercedes Benz G4

1938 Mercedes Benz G4, yksi Adolf Hitlerin vain kolmesta säilyneestä tämän mallin autosta. G4-malli kehitettiin Saksan armeijalle ja sitä valmistettiin vuosina 1934 - 1939. Kahdeksansylinterisen "farmariauton" 5,3 litran moottori tuotti 110 hevosvoimaa. Painoa autolla on nelisen tonnia. Huippunopeus on varsin alhainen, 67 km/h. Renkaat yhtyneenä massiiviseen painoon eivät kestä suurempaa nopeutta.

Mercedes Benz

Adolf Hitler liikkui tällä autollaan ainakin Saksassa, Itävallassa ja Puolassa, kunnes sitten Ranskan armeija sai auton haltuunsa. Auton sijoituspaikkana nykyisin on Lyon Air Museum, Orangen piirikunta (engl. Orange County), Kalifornia, Yhdysvallat. Kaksi muuta Hitlerin G4-mallin Mercedestä ovat Venäjällä.

Israelissa valmistetut autonrenkaat

Adolf Hitlerin panssaroiduissa autoissa oli luodinkestävät sivulasit, tuulilasi ja renkaat. Varustukseen sisätiloissa kuuluivat pistoolikotelot. Kuljettajan viereinen istuin oli sijoitettu niin, että sen edessä mahtui hyvin seisomaan.

Kun tähän museon restauroituun autoon piti saada uudet, luodinkestävät renkaat, ilmeni, että ainut tällaisia renkaita valmistava yritys sijaitsi Israelissa. Sanottiinkin, että Adolf Hitler olisi kääntynyt haudassaan, jos hän olisi saanut tietää, että hänen autoonsa renkaat valmistettiin Israelissa.

Lähteet
*Lyon Air Museum: 1939 Mercedes-Benz Model G4 Offener Touring Wagon
*Sam McManis: Discoveries: Hitler memorabilia in Orange County
*TV-sarja Hitlerin henkivartijat, erityisesti jakso 8, Vaaralliset automatkat
*Yle Uutiset 29.4.2017: Hitlerin lahja Mannerheimille pysyi visusti piilossa 30 vuotta - suomalainen autofani löysi upean Mersun jenkeistä ja luikahti kyytiin
*New Atlas: No-expense-spared restoration of a rare G4 1939 Mercedes Benz
*Ilta-Sanomat 29.5.2016: HS: Sotamuseon kätköistä löytyi harvinaisuus - Hitlerin lahjoittama auto
*Ilta-Sanomat 5.5.2017: Hitlerin lahja-auton ostamisesta takaisin Suomeen neuvoteltu vakavasti - Moottori: "Ilmapiiri on lämpiämässä"
*The Mitchell Beazley: Kuka teki mitä - Adolf Hitler