Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Apatosaurus. - Dinosauruspuisto: Overpeck County Park - Leonia, New Jersey, Yhdysvallat. Syyskuu 2018. Lajin löysi Coloradosta vuonna 1877 paleontologi Othniel Charles Marsh (1831 - 1899).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, Apatosaurus - Copyright © Wally Gobetz

Apatosaurus - "Petollinen lisko" (Nimesi Marsh vuonna 1877)

Tunnettu aiemmin nimellä Brontosaurus ja suomalaisessa kirjallisuudessa myös nimellä jymylisko.

Eli myöhäisellä jurakaudella noin 155 - 145 mvs. Suunnattoman suuria ja melko täydellisiä Apatosauruksen luurankoja on löydetty paljon ja niitä on esitelty museoissa kautta maailman. Aiemmin tosin nimellä Brontosaurus. Apatosaurus oli tenniskentän pituinen, mutta silti lyhyempi, kuin lähisukulaisensa Diplodocus. Toisaalta se oli tätä raskasrakenteisempi.

Jalat kummallakin olivat samantyyppiset, tanakat ja pylväsmäiset. Pää oli muuhun ruhoon verrattuna varsin pieni - ja ihmetystä herättääkin, kuinka se pystyi keräämään pienellä suullaan riittävästi ruokaa.

Apatosaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Apatosaurus, Copyright Travis S.


Apatosauruksen fossiileja on löydetty Pohjois-Amerikasta: Coloradosta, Oklahomasta, Utahista ja Wyomingista. Painoa jättiläisellä oli 10 - 40 tonnia ja pituutta 21 - 26 metriä.

Apatosaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Apatosaurus, kuva Copyright Geoff Sowrey

Viholliset tolpilla muusiksi

Vaikka Apatosaurus liikkui kaikilla neljällä raajalla, se on mahdollisesti tarpeen vaatiessa pystynyt kohottautumaan myös takajalkojensa varaan, murskatakseen päälle käyvän vastustajansa jysäyttämällä tolppamaiset eturaajansa sen päälle. Luiden jäljistä on päätelty, että sen häntää liikuttivat hyvin voimakkaat lihakset. Häntää huiskimalla se jo lienee pelottanut uhkaajansa tiehensä.

Apatosaurus

Kuvassa yllä Apatosaurus. Dinosaurs Alive! - Brookfield Zoo.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Jim Deane

Brontosaurus

"Brontosauruksen" löytäjä löysi aikoinaan itse asiassa Apatosauruksen, tai vain sen luurangon, josta kallo puuttui. Lähistöltä hän kuitenkin löysi kallon, jonka oletti kuuluneen tälle löytämälleen Apatosaurukselle.

Hän liitti tämän kallon Apatosauruksen luurankoon, ja niin oli syntynyt ja luotu Brontosaurus. Meni liki sata vuotta, ennen kuin erehdys havaittiin. Miehen löytämä kallo oli kuulunut Camarasaurukselle. Siten Brontosaurus oli Apatosaurus, jolla oli Camarasauruksen pää.

Brontosaurus ja sotaisa fossiilien metsästys!

Brontosauruksen löysi 1870-luvulla fossiilien metsästäjä Othniel C. Marsh, joka esitteli löytönsä julkisuudelle vuonna 1879. Hän kävi katkeraa kamppailua muiden fossiilien etsijöiden, etenkin Edward D. Copen kanssa. Miehet olivat suorastaan sotajalalla keskenään, yrittäessään lyödä toisensa löytöjen merkittävyydessä. Fossiilien etsimisessä 1800-luvulla oli samoja piirteitä, kuin suurissa kultaryntäyksissä.

Muita etsijöitä kyräiltiin varsin vihamielisesti ja omia "fossiilivaltauksia" piiloteltiin, kunnes oli esiteltävänä jotakin todella suurta ja poikkeuksellista. Kullanetsijät etsivät rikkautta, fossiilien metsästäjät, joiksi heitä voi syystä kutsua, hakivat mainetta ja kunniaa.

Tällaista taustaa vasten on nähtävä myös Brontosauruksen luurangon kasaan kyhääminen. Yale's Peabody Museum oli paikka, jonne Brontosauruksen luuranko kohosi kaikkien hämmästeltäväksi ja valokuvat Brontosauruksesta levisivät ympäri maailman, tehden siitä oman aikansa ja pitkälti myöhempienkin aikojen tunnetuimman dinosauruksen.

Useille ihmisille Brontosaurus elää tänäkin päivänä, vaikka sitä ei koskaan luonnossa ollutkaan. Se ehti myös, ennen mitätöitymistään, luoda pitkän "uran" sekä kirjallisuudessa että elokuvissa, kuten Kivisissä ja Sorasissa. Suomessa Brontosaurus elää niinkin, että yksi sauropodeista käytetty nimitys on brontosaurukset.

Brontosaurus

Brontosaurus.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Jan van den Berg
*Photo used with permission.

Brontosauruksen paluu - Brontosaurus on sittenkin oma lajinsa

Vuodesta 1903 lähtien yhtä kaikkein tunnetuimmista dinosauruksista, Brontosaurusta, ei pidetty omana, erillisenä dinolajinaan, vaan on katsottu, että se on sama kuin Apatosaurus. Vuonna 1903 katsottiin, että Brontosaurus ja Apatosaurus ovat niin samanlaisia, että on kyseessä yksi ainut laji. Laji sai nimen Apatosaurus ja Brontosaurus nimenä menetti tieteellisen merkityksensä ja jäi vain merkitsemään suurta dinosaurusta.

Nyt paleontologiryhmä, Emanuel Tschopp, Octávio Mateus ja Roger Benson ovat tutkimustensa jälkeen määrittäneet, että Brontosaurus onkin oma lajinsa. Tätä ovat edeltäneet vuosikymmeniä jatkuneet tieteelliset tutkimukset lajien, kuten Apatosaurus, Diplodocus, Camarasaurus ja Brontosaurus ominaisuuksien ja keskinäisten sukulaisuussuhteiden selvittelyssä.

Kaikista näistä mutkista huolimatta Brontosaurus on palannut - ja se on nyt tieteellisesti luokiteltu omaksi lajikseen. Yli sadan vuoden harharetkien jälkeen ikoninen ja ihailtu dinosaurus, Brontosaurus on saanut takaisin ja varmistanut sen paikkansa, joka sille dinosaurusten maailmassa kuuluu.

Tiede ja tieteellinen tutkimus on prosessi, jossa edetään kaiken aikaa kohti selkeämpää kuvaa tutkittavasta asiasta ja maailmasta ympärillämme. Joskus on otettava muutama askel taaksepäin, jotta voidaan jatkaa taas eteenpäin.

Apatosaurus

Dinosaur Valley State Park, Texas, USA - on tämän Apatosauruksen sijaintipaikka. Alunalkaen juuri tämän yksilön on teettänyt Sinclair Oil Company vuosien 1964 - 1965 New Yorkin Maailmannäyttelyyn, New York World's Fair. Siellä tämä Apatosaurus oli osa dinosaurusosastoa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Apatosaurus, kuva Copyright Darrell Brandon


Apatosaurus

Apatosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Dinoguy2