Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © FiferJanis

Dimetrodon "Kahdenpituiset hampaat" - (Nimesi Edward Drinker Cope, 1878)

Tämä oudon ja eksoottisen näköinen "purje-eläin" ei ollut dinosaurus, vaan se oli pelykosauri (Pelycosauria). Jo kymmeniä miljoonia vuosia ennen dinosauruksia, permikaudella, maan päällä liikkui oudon näköisiä ja hyvinkin suuria eläimiä. Yksi niistä oli Dimetrodon, jolla oli selässään purje ihan kuten dinosauruksissa Spinosauruksella.

Se oli läheisempää sukua aikansa nisäkkäille, kuin dinosauruksille. Sen nimi viittaa sen hampaisiin, joita sillä oli kidassaan kahta erilaista tyyppiä.

Dimetrodon eli varhaisella permikaudella noin 299 - 270 miljoonaa vuotta sitten. Sen fossiileja on löydetty sekä Yhdysvalloista että Kanadasta, mutta myös Euroopasta. Se kuului heimoon Sphenacodontidae.

Dinosaurukset

Dinosaurukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Dimetrodon Copyright diveofficer

Menestynyt saalistaja

Dimetrodonin saalislistalla olivat monenlaiset permikauden eläimet. Jos se kykeni lämmittämään kehoaan, siirtämällä verta aurinkoon suuntautuvaan purjeeseensa, se saavutti melkoisen edun muihin vaihtolämpöisiin nähden. Sehän saattoi silloin juosta varsin ripeästi, kylmän kohmettaman ja kontassa olevan matelijan kimppuun. Jos purje toimi välineenä lämmönsäätelyssä, Dimetrodon on saattanut purjeellaan sekä lämmittää että jäähdyttää ruumistaan, tarpeen ja ulkoisen lämpötilan mukaan.

Dimetrodon lienee liikkunut samaan tapaan, kuin tekevät liskot nykyisin, neljällä raajalla haakuroiden ja pitkää häntäänsä huiskien.

Dimetrodon

Dimetrodon luurankofossiili.

Ominaisuuksia

Dimetrodonilla oli erikoinen selkäpurje, joka auttoi sitä lämmön säätelyssä. Se saattoi toimia myös merkkinä muille saman lajin edustajille, että samaa lajia ollaan. Purjeella saattoi olla käyttöä myös pariutumismenoissa.

Suvussa Dimetrodon oli useampia lajeja. Pienimmän pituus oli 1,7 metriä ja painoa sillä oli noin 30 kg. Suurimmalla tunnetulla lajilla D. angelensis oli pituutta lähes 5 metriä ja painoa 250 kg.

Dimetrodon and Labidosaurus

Dimetrodon ja Labidosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Dmitry Bogdanov


Dimetrodon

Lourinhân dinosauruspuisto - Portugali.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Amelia Monteiro - Lisbon street photographer
Photo used with permission.Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © FiferJanis