Tunturisuden sivut

Uusimpia dinouutisia

Afrikka

Afrikka myöhäisemmällä liitukaudella, 108 - 66 miljoonaa vuotta sitten. Maayhteys Arabian suunnalta puuttui, manner oli merten ympäröimä. Punaisella ympyröity nykyinen Marokko, josta löydettiin ankannokkasaurin fossiili.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Mark Witton

Ankannokkasaurit uivat yli merten

Marokosta löydettiin fossiloitutunut, uusi dinosaurus Ajnabia odysseus. Ajnabia tarkoittaa muukalaista tai ulkomaalaista ja odysseus viittaa kreikkalaiseen merenkulkijaan. Löytö sai paleontologit ihmettelemään, miten ihmeessä tämä ankannokkasauri, eli sorsalisko eli hadrosauri, oli saattanut päätyä Marokkoon. Marokko on Afrikassa. Hadrosaurit, jotka olivat kasvinsyöjiä, kehittyivät Pohjois-Amerikassa ja levittäytyivät sieltä maitse Etelä-Amerikkaan, Eurooppaan ja Aasiaan. Noina aikoina, myöhäisellä liitukaudella, Afrikka oli merten ympäröimä saarimanner.

Ajnabia odysseus

Creative Commons
*Kuva - Copyright © NickLongrich


Ajnabia odysseus oli pituudeltaan vain noin kolme metriä, kun ankannokkasaurit saattoivat kasvaa 15 metrinkin pituisiksi. Löytöpaikka Marokossa, muutaman tunnin ajomatkan päässä Casablancasta oli paikka, josta tätä ankannokkasauria ei missään nimessä olisi pitänyt löytyä. Se oli samaa, kuin että kenguru olisi löydetty Skotlannista. Paleontologit tulivat pohdinnoissaan siihen päätelmään, että Ajnabia odysseus oli tullut satojen kilometrien matkan yli merten joko jotenkin ajelehtimalla tai uimalla.

Tohtori Nicholas Longrich tuli tähän uintipäätelmään Sherlock Holmesin päättelymenetelmällä: "Kun ensiksi eliminoi pois kaikki mahdottomat vaihtoehdot, niin se, mitä jää jäljelle, on totuus." Ainut pääsymahdollisuus Afrikkaan oli meren ylittäminen, ja ankannokkasaurit olivatkin hyviä uimareita. Meren ylittäminen tällä tavoin on hyvin epätodennäköistä ja harvinaista, mutta muidenkin nykylajien kohdalla tällaisia siirtymisiä tiedetään. Tämän ankannokkasaurin, "ulkomaalaisen merenkulkijan" tapaus on ensimmäinen laatuaan, jolloinka oletetaan dinosauruksen siirtyneen yli meren uimalla.

Dinosaurus ScienceDaily 5.11.2020: The first duckbill dinosaur fossil from Africa hints at how dinosaurs once crossed oceans.

Tyranniliskojen kasvupyrähdys

Kuningastyrannilisko, Tyrannosaurus rex koki eräiden lähisukulaistensa kanssa teini-iässä rajun kasvupyrähdyksen. Kun monet dinosaurukset kasvoivat hitaasti ja vakaasti läpi koko elämänsä ajan.

Miksi tapahtui kasvupyrähdys, on selvittelyjen alla, mutta täysin tähän kysymykseen ei kyetä vastaamaan. Kuningastyranni saalisti isokokoisia kasvinsyöjiä ja toki se saavutti suurikokokoisempana paremmat mahdollisuudet elinympäristönsä saaliseläinten, kuten hadrosaurien ja sarviliskojen metsästämiseen. Eräät näistä kasvinsyöjistäkin kokivat kasvupyrähdyksen, kun niiden oli yritettävä suojautua pedoilta ja tavoitettava ruokaa yhä korkeammalta.

Toisaalta, näillä tyranniliskon rinnalla eläneillä kasvinsyöjillä oli kaiken aikaa myös pienikokoisempaa jälkikasvua, joista niistäkin riitti saalistettavaa tyranniliskolle. Joten kasvupyrähdystä ei voi täysin selittää sillä, että saaliseläimet olivat niin isoja. Yksi tutkimukseen osallistuneista, Pete Makovicky, totesi, että emme koskaan voi ihan tarkasti tietää, millaista sukupuuttoon kuolleiden eläinten kuten dinosaurusten, elämä on ollut.

Löydetyistä kuningastyranniliskoista vanhimmaksi on elänyt Sue-nimen saanut tyrannilisko. Se kuoli 33-vuotiaana ja oli saavuttanut täyden kokonsa 20-vuotiaana. Sen paino oli kohonnut kasvupyrähdyksen aikana 15 - 20 kg viikossa.

Beibidinot näyttivät aikuisilta minikoossa

Vuonna 2020 paleontologit kokosivat ensimmäistä kertaa täydellisen, nuoren Plateosauruksen fossiloituneen luurangon. Tällöin he havaitsivat, että pienikin Plateosaurus näytti hyvin samanlaiselta, kuin sen vanhemmat. Tämä Sveitsistä vuonna 2015 löydetty, 2,3 metrin pituinen pikkuplateosaurus sai lempinimen Fabian. Fabian oli sauropodeja edeltänyt prosauropodi. Se on elänyt Euroopassa 220 miljoonaa vuotta sitten.

Dinosaurus ScienceDaily 24.11.2020: T. rex had huge growth spurts, but other dinos grew slow and steady.

Lintujen aivot auttoivat niitä selviytymään joukkotuhosta

Jos nykyisin sanomme jostakusta, että hänellä on "linnunaivot", niin sehän ei ole kovinkaan mairittelevaa. Mutta lintujen aivot olivat valttia 66 miljoonaa vuotta sitten, kun aikakauden alkukantaiset linnut aivojensa avulla selvisivät, samaan aikaan kun massatuho hyökyi maan päällä astelevien dinosaurusten kimppuun.

Teksasin yliopistossa tutkijat tulivat tällaisiin päätelmiin, saatuaan tutkittavakseen juuri löydetyn Ichthyornis -lintufossiilin. Sen kallon mukaisesti todennettu ainutlaatuinen aivojen muoto saattoi olla ratkaiseva tekijä, kun lintujemme esi-isät selvisivät, mutta dinosaurukset tuhoutuivat.

Elävien lintujen aivot ovat monimutkaisemmat, kuin millään muulla eläimellä, paitsi nisäkkäillä, toteaa tutkija Christopher Torres. Uusin löydetty fossiili antaa tutkijoille mahdollisuuden testata ajatusta sitä, kuinka tärkeä rooli aivoilla saattoi olla selviytymisessä.

Löydetty Ichthyornis eli liitukaudella 70 miljoonaa vuotta sitten, nykyisen Kansasin alueella ja fossiiliin kuuluu täydellinen kallo. Ichthyornis on omannut sekä linnun että dinosauruksen piirteitä. Sillä on mm. ollut nokka, joka kuitenkin on ollut täynnä hampaita.

Aivopuoliskot - joissa ihmisillä esiintyy korkeampia kognitiivisia toimintoja, kuten puhe, ajatus ja tunteet - ovat paljon suurempia elävissä linnuissa kuin Ichthyornisissa. Ichthyornis ei siten suinkaan edustanut aivojensa avulla selviytynyttä lajia, vaan se oli tuhoutuja ja uhri muiden dinosaurusten lailla. Mutta sen aivoja voitiin verrata nykyisin elävien lintujen aivoihin, jolloin voitiin nähdä, millaisilla aivorakenteilla nykylinnut ovat selviytyneet. Jos jokin aivojen ominaisuus näyttäisi vaikuttaneen selviytymiseen, sen pitää olla läsnä selviyneissä, ei uhreissa kuten Ichthyornis.

Löydetty Ichthyornis on tutkijoiden mukaan avain sen mysteerin selvittämiseen, että miksi linnut selvisivät joukkotuhosta, mutta dinosaurukset eivät.

Dinosaurus ScienceDaily 30.7.2021: Bird brains left other dinosaurs behind.

Euroopan suurin petodinosaurus löydettiin

Wightin saari (Isle of Wight) on Yhdistyneelle kuningaskunnalle kuuluva saari Southamptonin edustalla, Englannin etelärannikolla. Sen erottaa Ison-Britannian saaresta syvä Solentin salmi.

Nyt paleontologit ovat kaivaneet tämän Wightin saaren uumenista suurimman koskaan Euroopasta löydetyn, maalla saalistaneen pedon, petodinosauruksen luufossiileja. Näihin luihin kuuluu valtavia lantion ja hännän osia ja nikamia. Tämä dinosaurus eli noin 125 miljoonaa vuotta sitten, sillä oli pituutta 10 metriä ja painoa useita tonneja. Se on kuulunut Spinosaurien (Spinosauridae) heimoon.

Koska lajista on löydetty vain yksittäisiä luita, ei sille ole vielä annettu tieteellistä nimeä. Lajille on kuitenkin annettu kuvaavaksi nimeksi "Valkoisen kallion spinosauri", sen geologisen kerrostuman mukaan, josta se löydettiin.

Luista löydettiin jälkiä, jotka osoittavat, että jättiläistä ovat syöneet monenlaiset eläjät sen kuoleman jälkeen. Esimerkiksi lantioluihin oli "porattu" sormenmentäviä tunneleita, joita ovat ilmeisesti aikaansaaneeet eräiden ryöstökuoriaisten luita syövät toukat.

Dinosaurus ScienceDaily 9.6.2022: Europe's largest land predator unearthed on the Isle of Wight.