Tunturisuden sivut

Uusimpia dinouutisia

Afrikka

Afrikka myöhäisemmällä liitukaudella, 108 - 66 miljoonaa vuotta sitten. Maayhteys Arabian suunnalta puuttui, manner oli merten ympäröimä. Punaisella ympyröity nykyinen Marokko, josta löydettiin ankannokkasaurin fossiili.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Mark Witton

Ankannokkasaurit uivat yli merten

Marokosta löydettiin fossiloitutunut, uusi dinosaurus Ajnabia odysseus. Ajnabia tarkoittaa muukalaista tai ulkomaalaista ja odysseus viittaa kreikkalaiseen merenkulkijaan. Löytö sai paleontologit ihmettelemään, miten ihmeessä tämä ankannokkasauri, eli sorsalisko eli hadrosauri, oli saattanut päätyä Marokkoon. Marokko on Afrikassa. Hadrosaurit, jotka olivat kasvinsyöjiä, kehittyivät Pohjois-Amerikassa ja levittäytyivät sieltä maitse Etelä-Amerikkaan, Eurooppaan ja Aasiaan. Noina aikoina, myöhäisellä liitukaudella, Afrikka oli merten ympäröimä saarimanner.

Ajnabia odysseus

Creative Commons
*Kuva - Copyright © NickLongrich


Ajnabia odysseus oli pituudeltaan vain noin kolme metriä, kun ankannokkasaurit saattoivat kasvaa 15 metrinkin pituisiksi. Löytöpaikka Marokossa, muutaman tunnin ajomatkan päässä Casablancasta oli paikka, josta tätä ankannokkasauria ei missään nimessä olisi pitänyt löytyä. Se oli samaa, kuin että kenguru olisi löydetty Skotlannista. Paleontologit tulivat pohdinnoissaan siihen päätelmään, että Ajnabia odysseus oli tullut satojen kilometrien matkan yli merten joko jotenkin ajelehtimalla tai uimalla.

Tohtori Nicholas Longrich tuli tähän uintipäätelmään Sherlock Holmesin päättelymenetelmällä: "Kun ensiksi eliminoi pois kaikki mahdottomat vaihtoehdot, niin se, mitä jää jäljelle, on totuus." Ainut pääsymahdollisuus Afrikkaan oli meren ylittäminen, ja ankannokkasaurit olivatkin hyviä uimareita. Meren ylittäminen tällä tavoin on hyvin epätodennäköistä ja harvinaista, mutta muidenkin nykylajien kohdalla tällaisia siirtymisiä tiedetään. Tämän ankannokkasaurin, "ulkomaalaisen merenkulkijan" tapaus on ensimmäinen laatuaan, jolloinka oletetaan dinosauruksen siirtyneen yli meren uimalla. Dinosaurus ScienceDaily 5.11.2020: The first duckbill dinosaur fossil from Africa hints at how dinosaurs once crossed oceans.

Tyranniliskojen kasvupyrähdys

Kuningastyrannilisko, Tyrannosaurus rex koki eräiden lähisukulaistensa kanssa teini-iässä rajun kasvupyrähdyksen. Kun monet dinosaurukset kasvoivat hitaasti ja vakaasti läpi koko elämänsä ajan.

Miksi tapahtui kasvupyrähdys, on selvittelyjen alla, mutta täysin tähän kysymykseen ei kyetä vastaamaan. Kuningastyranni saalisti isokokoisia kasvinsyöjiä ja toki se saavutti suurikokokoisempana paremmat mahdollisuudet elinympäristönsä saaliseläinten, kuten hadrosaurien ja sarviliskojen metsästämiseen. Eräät näistä kasvinsyöjistäkin kokivat kasvupyrähdyksen, kun niiden oli yritettävä suojautua pedoilta ja tavoitettava ruokaa yhä korkeammalta.

Toisaalta, näillä tyranniliskon rinnalla eläneillä kasvinsyöjillä oli kaiken aikaa myös pienikokoisempaa jälkikasvua, joista niistäkin riitti saalistettavaa tyranniliskolle. Joten kasvupyrähdystä ei voi täysin selittää sillä, että saaliseläimet olivat niin isoja. Yksi tutkimukseen osallistuneista, Pete Makovicky, totesi, että emme koskaan voi ihan tarkasti tietää, millaista sukupuuttoon kuolleiden eläinten kuten dinosaurusten, elämä on ollut.

Löydetyistä kuningastyranniliskoista vanhimmaksi on elänyt Sue-nimen saanut tyrannilisko. Se kuoli 33-vuotiaana ja oli saavuttanut täyden kokonsa 20-vuotiaana. Sen paino oli kohonnut kasvupyrähdyksen aikana 15 - 20 kg viikossa.

Beibidinot näyttivät aikuisilta minikoossa

Vuonna 2020 paleontologit kokosivat ensimmäistä kertaa täydellisen, nuoren Plateosauruksen fossiloituneen luurangon. Tällöin he havaitsivat, että pienikin Plateosaurus näytti hyvin samanlaiselta, kuin sen vanhemmat. Tämä Sveitsistä vuonna 2015 löydetty, 2,3 metrin pituinen pikkuplateosaurus sai lempinimen Fabian. Fabian oli sauropodeja edeltänyt prosauropodi. Se on elänyt Euroopassa 220 miljoonaa vuotta sitten. Dinosaurus ScienceDaily 24.11.2020: T. rex had huge growth spurts, but other dinos grew slow and steady.
Tunturisuden sivut