Tunturisuden sivut
Diplodocus - Landschaftspark, Grün 80, Saksa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Wladyslaw Sojka

Diplodocus - "Kaksoispuomi" (Nimesi Marsh vuonna 1878)

Lahko Saurischia - Liskonlantioiset.
Heimo Diplodocidae - Piiskahännät.

Diplodocukset olivat pitkäkaulaisia, kasveja syöviä sauropodeja, jotka elivät myöhäisellä jurakaudella noin 155 - 145 miljoonaa vuotta sitten. Niiden nimessä kaksoispuomi viittaa hännän luiden muotoon. Luiden alapuolella, edessä ja takana oli ulkonemia, jotka suojasivat hännän pääverisuonia.

Fossiilien löytöpaikkoina ovat olleet Kalliovuoret Coloradossa, Montanassa, Utahissa ja Wyomingissa, Pohjois-Amerikassa.

Diplodocus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Gertrud K.

Ravinto

Diplodocuksen suussa oli tappimaisia hampaita, jotka mainiosti soveltuivat puiden oksien ja lehtien riipimiseen ja mässyttämiseen. Jotkut tutkijat arvioivat sen olleen puunsyöjä, joka repi lehtiä oksista leukansa etuosassa olleilla hampaillaan. Eräiden mielestä se ei kyennyt nostamaan päätään kovinkaan korkealle ja söi siksi luultavasti matalia pensaita. Joka tapauksessa Diplodocus kaikkien sauropodien tapaan oli kasvinsyöjä.

Dinosaurukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Diplodocus - Valencia, Espanja - Copyright malglam

Ominaisuuksia

Diplodocus oli suuri eläin, sillä oli pituutta 25 - 27 m. Suurimmat löydetyt Diplodocukset ovat olleet hännästä päähän jopa 40 metriä pitkiä. Sen seitsemän metrin pituisen kaulan jatkona oleva pää ei 60 sentin pituisena ollut hevosen päätä suurempi. Kallo oli siten varsin pieni niin suurelle eläimelle. Sen pää, häntä ja kaula olivat vaakasuuntaiset ja selän korkeudella, mutta se pystyi nostamaan kaulansa myös suorassa kulmassa ylöskin. Ehkä se kykeni tarvittaessa kohottautumaan myös ylös, kahdelle takajalalleen.

Diplodocus oli huomattavasti keveämpi, kuin Brachiosaurus. Keveys johtui osittain sen ontoista selkänikamista. Se painoi 10 - 15 tonnia.

Piiskaliskon pitkä häntä

Diplodocuksen häntä oli uskomattoman pitkä, puolet koko eläimen pituudesta. Pitkässä hännässä oli ainakin 70 nikamaa ja liikkuessaan Diplodocus saattoi pidellä häntäänsä kohollaan. Se pystyi liikuttelemaan häntäänsä hyvin nopeasti ja sivaltelemaan sillä kuin piiskalla, siksi sitä aiemmin onkin kutsuttu Suomessa piiskaliskoksi.

Kaikilla muillakin piiskaliskojen heimon jäsenillä, joita olivat mm. Dicraeosaurus, Amargosaurus, Seismosaurus, Barosaurus ja Apatosaurus oli uskomattoman pitkät kaulat, joita tasapainottivat vielä pidemmät hännät, joilla ne sivaltelivat liian lähelle tuppaantuvia vihollisia loitommalle.

Kaikki piiskahännät, jotka ilmaantuivat keskijurakaudella 170 miljoonaa vuotta sitten - kuolivat sukupuuttoon myöhäisliitukauden alussa, 99 miljoonaa vuotta sitten.

Verkkaista laumaelämää

Diplodocukset elivät sauropodien tapaan laumoina. Ne liikkuivat hitaasti, söivät jonkin seudun tyhjäksi ja vaelsivat taas verkkaiseen tahtiin laiduntamaan seuraavaan metsikköön tai pensastoon, jossa ne jatkoivat syömistä.

Piikkirivi selässä ja hännässä

Diplodocuksilla on ollut selänharjalla, niskasta häntään saakka, rivissä keratiinista eli sarveisaineesta muodostuneita piikkejä.

Diplodocus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Chaumurky

"Dippy" - maailman tunnetuin dinosauruksen luuranko

Ensimmäinen Diplodocus löytyi vuonna 1878, jolloin paleontologi Othniel Charles Marsh kuvasi lajin. Wyomingista löytyi vuonna 1898 Diplodocuksen fossiloitunut luuranko. Tämän luurangon 292 osaa kuljetettiin Lontooseen ja koottiin siellä Luonnontieteellisessä museossa. Alkuperäisestä luurangosta tehtiin useita kopioita, joita sijoitettiin eri puolille Eurooppaa ja Amerikkaa.

Jossakin vaiheessa tämä fossiloitunut Diplodocus oli saanut lempinimen Dippy. Lukuisten kopioittensa vuoksi Dippy on saanut puoleensa enemmän katsojia kuin mikään muu dinosauruksen luuranko maailmassa.

Lontoossa Dippy oli esillä vuoteen 2017 saakka, 112 vuotta. Kuva yllä, Hintze Hall, Natural History Museum.

Diplodocukset

Diplodocukset liikkuivat laumana ja yrittivät joukkovoimalla turvata elonsa alituisesti uhkaavilta petodinosauruksilta.

All rights reserved
*Taidekuvat - Copyright - All rights reserved: © deviantART.com/MasPix - Mark A Stevenson - Used with permission.


Diplodocus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ian Thomson


Diplodocus

Diplodocus - Frankfurt, Saksa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Public domain