Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, etalalla kaksi Doedicurus clavicaudatusta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva yllä - Copyright © Flickr/Elliott Brown

Doedicurus clavicaudatus - "Panssaroitu häntä"

Doedicurus eli pleistoseenikaudella, Etelä-Amerikassa 1,8 miljoonaa - 10 000 vuotta sitten. Joten yli 60 miljoonaa vuotta oli kulunut sen aikana dinosauruksista. Doedicurukset ovat voineet mahdollisesti elää vielä aikana, jolloin ihminen muutti Etelä-Amerikkaan. Alkuperäisasukkaat kertovat edelleen tarinoita olennoista, jotka kuulostavat aivan tältä panssaroidulta jättiläiseltä.

Tällä varsin erikoisen näköisellä oliolla oli pituutta neljä metriä, korkeutta 1,5 metriä ja painoakin kaksi tonnia, joten hurjine häntineen ja selkäkilpineen se oli varsin puolustuskykyinen.

Mahtava varustetaso

Tämä tanakka eläin oli yksi raskaimmin panssaroiduista ja parhaimmin aseistautuneista maapallolla koskaan eläneistä nisäkkäistä. Ruumis oli lähes kokonaan sarveisaineen peittämän luupanssarin peitossa, ja hännän päässä oli hirmuinen, piikikäs kurikka. Jos eläin suuttui, todennäköisesti vain toisella Doedicuruksella oli rohkeutta jäädä taistelemaan sen kanssa.

Doedicuruksen takaraajat olivat isot ja vahvat ja se pystyi nousemaan niiden varaan. Eturaajatkin olivat hyvin vahvat. Sekä etu-, että takaraajoissa oli pitkät, terävät kynnet. Doedicuruksen pää oli iso, ja päälakea peitti yhtenäinen luukypärä. Hyökätessään eläin on ehkä voinut vetää päänsä kypärän sisään.

Doedicurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva - Copyright © Flickr/Elliott Brown

Nopea panssarimöykky

Tiedemiehet arvelevat Doedicuruksen liikkuneen melko nopeasti panssarinsa painosta huolimatta. Heidän laskelmiensa mukaan se olisi voinut laukata yhtä nopeasti kuin nykyinen puhveli - yli 30 km/h.

Doedicurus

All rights reserved
*Kuva Copyright © deviantART.com/sinammonite - Chen Yu
Photo used with permission.


Hituri
Edmontonia tankkimaisine rakenteineen ja töppöjalkoineen oli kaikkein hitain dinosaurus. Mihinkäpä 75 miljoonaa vuotta sitten, myöhäisellä liitukaudella eläneellä Edmontonialla olisi kiirettä ollutkaan, sillä se käytti lähes kaiken aikansa syömiseen. Ja kun kasvillisuutta vain sen elinalueilla oli runsaasti, oli se ikäänkuin kaiken aikaa ruokapöydässä. Ravitsevan ja riittävän ruoan avulla Edmontoniasta oli kehittynyt lähes 7 metriä pitkä ja kolme tonnia painava jätti.

Doedicurus

Kuva Copyright Joe Tucciarone.

Glyptodontit

Doedicurus kuului glyptodontteihin, panssaroitujen nisäkkäiden heimoon, jonka lajit kuljeskelivat Etelä-Amerikassa jo lähes 20 miljoonaa vuotta sitten. Glyptodontit olivat kasvinsyöjiä, jotka olivat erikoistuneet karkeiden heinien syömiseen. Leuat ja hampaat kertovat niiden syömästä ravinnosta. Niillä oli epätavallisen muotoiset, hienontamiseen soveltuvat poskihampaat ja syvät leukaluut.

Doedicurus - glyptodontti

Jääkauden uhri

Doedicurus oli yksi viimeisistä jäsenistä glyptodonttien pitkässä ketjussa. Mioseeniepookin varhaisimmat glyptodontit olivat vain kotikissan kokoisia. Jättiläismäiset lajit kehittyivät 15 miljoonaa vuotta myöhemmin. Kaikista glyptodonteista Doedicurus oli suurikokoisin.

Doedicuruksen kohtaloksi muodostui jääkausi, kuten niin monen muunkin lajin. Lajin jäänteitä on löydetty Patagoniasta, Etelä-Amerikasta. Siellä Doedicurus on kuljeskellut mioseeni-, plioseeni- ja pleistoseeniepookkien aikana pampoilla, eli ruohostomailla.

Doedicurus

All rights reserved
*Kuva Copyright © Flickr/René
Photo used with permission.