Tunturisuden sivut

Epidexipteryx hui - (Nimesivät Zhang ja kumppanit vuonna 2008)

Epidexipteryx hui, petokäsiin (Maniraptora) kuuluva lintumainen dinosaurus eli Kiinan ja Mongolian tienoilla, jurakaudella noin 168 - 152 miljoonaa vuotta sitten. Sillä oli pitkä, varsin alkukantainen, linnun pyrstöä muistuttava pyrstö. Pyrstösulissa ei ollut, nykysulkien tapaan, ruodosta haarautuvia höytyliistakkeita höytysäteineen, vaan pyrstösulat olivat kiinteitä ja kuin levymäisiä. Pyrstöään laji käytti pöyhistelyyn. Sen kaikki sulat olivat ornamentaalisia, eikä niitä ollut tarkoitettu lentämiseen.

Tämä laji osoittaa sen, että sulkia oli olemassa jo miljoonia vuosia ennen, kuin niiden avulla alettiin lentää. Huolimatta lintumaisesta olemuksestaan, Epidexipteryx ei ilmeisesti kyennyt lentämään. Sen sijaan oravan kokoinen dinosaurus, Microraptor liiteli jo ainakin puusta puuhun, uskovat tutkijat, ja se on tärkeä avainlaji, kun dinosauruksista kehittyi lentämään kykeneviä lintuja.

Lajin kiinalainen nimi on Hushi Yaolong - Hu Yaomingin lohikäärme.

Epidexipteryx

All rights reserved
*Kuva - Copyright © deviantART.com/Ferahgo-the-Assassin - Emily Willoughby - Used with permission.


Lähde
BBC: New feathered dinosaur discovered.

Lyhyin dinosaurus

Epidexipteryx on nykytietämyksen mukaan ollut lyhyin dinosaurus. Sen luurangon pituus oli 25 cm, pyrstöineen sillä on ollut mittaa 44,5 cm. Sen painoksi arvioidaan 164 grammaa. Painoltaan se on siten ollut toiseksi kevein Anchiorniksen jälkeen.

Kokovertailua

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Dinoguy2