Tunturisuden sivut
Kuva yllä Australian suurin dinosaurusmuseo - National Dinosaur Museum - Canberra, Australia. Velociraptor saaliinsa kimpussa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © John


Tavallisimpia kysymyksiä dinosauruksista FAQ 1

FAQ 1 FAQ - sivu 1 (tämä sivu)
FAQ 2 FAQ - sivu 2Amphicoelias

Amphicoelias fragillimus.

1) Mikä oli pisin ja painavin dinosaurus?

Pisimmät ja painavimmat dinosaurukset löytyvät sauropodien joukosta. Eräistä suurimmista sauropodeista on löydetty vain pieniä osia, muutamia luita ja niiden ruumiin kokoa on yritetty arvioida ja määrittää erilaisin keinoin. Tiedemiehet eivät ilmeisesti koskaan pääse täydelliseen varmuuteen siitä, mikä dinosaurus oli pisin, painavin - taikka pienin.

Kärkipään ehdokkaat pisimmäksi ja painavimmaksi dinosaurukseksi ovat: Amphicoelias fragillimus, jolla on voinut olla pituutta jopa 62 metriä ja painoa jopa 130 - 150 tonnia ja Argentinosaurus huinculensis, jolla on voinut olla pituutta 40 metriä ja painoa 80 - 100 tonnia. Diplodocus arvioitiin aluksi 52 metriä pitkäksi, nykyisin sen pituudeksi arvioidaan "vain" 32 metriä ja painoksi 10 - 15 tonnia.

Amphicoelias Amphicoelias.
Argentinosaurus Argentinosaurus.
Diplodocus Diplodocus.

Bruhathkayosaurus oli jättimäinen sauropodi, jonka fossiili on löydetty Intiasta. Tarkentuvissa tutkimuksissa se voi olla aikanaan kamppailemassa painavimpien dinosaurusten joukossa. Sillä on voinut olla pituutta 35 metriä ja painoa 80 - 100 tonnia.

Vuonna 2012 uutisoitiin, että tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jolla dinosaurusten tarkka koko ja paino voidaan määritellä aiempaa täsmällisemmin. Laserin avulla mittaillaan ja tutkitaan ensiksi tämän päivän suuria nisäkkäitä, kuten jääkarhuja, kirahveja ja norsuja. Näissä mittauksissa saatuja lainalaisuuksia sovelletaan sitten dinofossiilien lasermittauksiin. Brachiosauruksen painoksi on aiemmin arvioitu enimmillään 80 tonnia, mutta tällä uudella menetelmällä laskien, painoa onkin vain 23 tonnia.

Dinoja kokovertailussa

Kuvassa isoja dinosauruksia kokovertailussa. Klikkaa kuvaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva kokovertailusta - Copyright Matt Martyniuk


Epidexipteryx

Epidexipteryx.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Epidexipteryx Copyright Nobu Tamura


2) Mikä oli lyhyin dinosaurus?

Epidexipteryx, petokäsiin (Maniraptora) kuuluva lintumainen dinosaurus - nimetty vuonna 2008 - on nykytietämyksen mukaan ollut lyhyin dinosaurus. Sen luurangon pituus oli 25 cm, pyrstöineen sillä on ollut mittaa 44,5 cm. Sen painoksi arvioidaan 164 grammaa. Painoltaan se on siten ollut toiseksi kevein Anchiorniksen jälkeen. (Wikipedia: Dinosaur size)

3) Mikä oli kevein dinosaurus?

Anchiornis, troodontteihin (Troodontidae) kuulunut, pieni ja lintumainen dinosaurus - nimetty vuonna 2009 - on ollut kaikkein kevein. Sen painoksi on arvioitu 110 grammaa. Pituudellaan 34 cm se on ollut kuudenneksi lyhyin dinosaurus. (Wikipedia: Dinosaur size)
Lilliputit Tutustu lilliputtien kärkeen!
Dinosaurukset

Uusin tutkimus kertoo, että dinosaurukset eivät olleetkaan värittömiä, vaan hohtivat sateenkaaren väreissä ja olivat usein juovikkaita tai täplikkäitä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Texas A&M University-Commerce Marketing Communications Photography


4) Minkä värisiä dinosaurukset olivat?

Dinosaurusten värejä ei ole tiedetty. Värien suhteen on oltu erilaisiin perusteisiin nojautuvien, valistuneiden päätelmien varassa. Taiteilijat ovat toteuttaneet tilannetta niin, että he ovat loihtineet veistoksissaan ja maalauksissaan samoillekin lajeille miltei koko värimaailman kirjon.

Vuonna 2010 tutkijat kykenivät ensimmäisen kerran raottamaan ovea dinosaurusten värien maailmaan. Sinosauropteryx on petodinosaurus eli teropodi, ensimmäinen kautta aikain löydetty, jolla on sulkapeitettä. Nyt tutkimuksissa on saatu selville, että tämän lajin hännässä harjakset taikka sulan esiasteet, jotka muodostivat rengasmaisia kuvioita, olivat väreiltään valkoista ja oranssia.

Kanankokoisen, lintumaisen petodinosauruksen, nimeltään Anchiornis huxleyi, värit ovat olleet valkoinen, musta, tummanharmaa ja ruosteenpunaruskea. Suurin osa lajin värityksestä oli harmaata taikka mustaa, päälaella oli ruosteenpunaruskea töyhtökruunu. Värimääritykset perustuvat eläimillä tavattaviin ns. melanosomeihin, jotka ovat pigmenttisolujen sisällä olevia sauvamaisia soluelimiä. (National Geographic Magazine)

Tutkijat jatkavat työtään, voidakseen määrittää dinosaurusten värejä ei vain sulkapeitteille, vaan myös ihonahkalle, karvoitukselle, silmille ja kaikille eri osille. Aiemmin oletettiin, että dinosaurusten nahka olisi ollut tummanvihreää tai -ruskeaa, aivan kuten krokotiileilla ja alligaattoreilla. Nykyisin tutkijat ovat muuttaneet mieltään. Erityisesti urosten katsotaan voineen olla hyvinkin värikkäitä - ne ovat voineet loistaa kaikissa sateenkaaren väreissä, vihreinä, sinisinä, punaisina, pilkullisina ja jopa raidallisina.

Titanoceratops

Titanoceratops

Paino 6,5 tonnia, suurin kallo kaikista dinosauruksista. Eli myöhäisliitukaudella 74 - 73 miljoonaa vuotta sitten.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Titanoceratops - Copyright - All rights reserved: © Mr. T in DC


5) Millä dinosauruksella oli suurin kallo?

Titanoceratops omaa tämän kunnian. Tähän liittyy seuraava selitys. Oklahomassa sijaitsevassa museossa on ollut vuosia maailman suurimmaksi todettu dinosauruksen kallo, joka on kuulunut dinosauruslajille, kasvinsyöjälle nimeltään Pentaceratops "viisisarvi". Guinnessin ennätysten kirjaankin kallo on päässyt. Kallon pituus on hieman yli 3 metriä - suuri osa siitä on luista helttaa, joka ulottui eläimen selkään. Kunnia suurimmasta kallosta on ollut hieman kyseenalainen, sillä osa kallosta puuttuu ja on korvattu lasikuidulla.

Vuonna 2011 tutkija Nicholas Longrich on tullut siihen tulokseen, että kallo ei kuulukaan Pentaceratopsille, vaan kyseessä on laji, joka on läheistä sukua sarvinaamoille Triceratops ja Torosaurus ja näiden sukulaisille (Triceratopsini). Tähän perustuen Longrich on nimennyt tämän kallon omistajan eli lajin uudelleen, nimellä Titanoceratops ouranos. Kallo ei ole tutkimuksessa pienentynyt, vaan se on edelleenkin maailman suurin dinosauruksen kallo - lajin tieteellinen nimi vain on muuttunut, kun koko laji on määritetty toiseksi. Silti, kallon tutkimus jatkuu edelleen, kuten myös kaikkien dinosaurusten tutkimus - eikä sitä tehdä viikossa, vuodessa eikä vuosikymmenessäkään, todetaan selvityksessä ja aika voi tuoda uutta valoa tämän kallon omistajaan. Mainittakoon vielä, että kallo on ainut osa tätä fossiilia, muuta ei ole.

Lähteet suurimpaan kalloon
*Smithsonian.com - A Giant From New Mexico: Titanoceratops
*Nicholas R. Longrich: Titanoceratops ouranos, a giant horned dinosaur from the late Campanian of New Mexico


6) Millä dinosauruksella oli pisin häntä?

Pisimmän hännän omistaja oli sauropodeihin kuuluva Diplodocus, jonka hännälle tuli enimmillään mittaa 13 - 14 metriä.

7) Ensimmäinen löydetty muna?

Hypselosaurus oli tämän munan pyöräyttäjä ja löytö tehtiin Ranskassa vuonna 1869.

8) Suurin löydetty muna?

Macroelongatoolithus xixiaensis dinosauruksen munia löydettiin Kiinassa vuonna 2002. Munan mitat 43 cm x 14,5 cm. (Canadian Journal of Earth Sciences: Giant dinosaur eggs from the Tiantai basin, Zhejiang Province, China)

Tarkka näkö

9) Millä dinosauruksella oli suurin silmä?

Troodon oli suhteellisen pienikokoinen, linnunkaltainen petodinosaurus eli teropodi, troodontti, joka eli Pohjois-Amerikassa, myöhäisliitukaudella 75 - 65 miljoonaa vuotta sitten. Troodon omasi silmämunan, jonka halkaisija oli 4,5 senttimetriä. Se oli kooltaan siten suunnilleen samankokoinen, kuin strutsin silmä. (Kysymysten kirja... Dinosaurukset - Kustannus-Mäkelä 2012)

Tässä yhteydessä voi mainita, että kalaliskoihin (Ichthyosauria) kuuluneella, noin 12 metriä pitkällä lajilla Temnodontosaurus, joka eli merissä dinosaurusten aikaan, on ollut silmämunat halkaisijaltaan jopa 25,3 cm tai kuitenkin hieman yli 20 cm. On arvioitu, että eräillä näistä merten liskolajeista on ollut silmät, halkaisijaltaan yli 30 cm. (BBC: Monster eyes from the deep - Wikipedia)

10) Kuinka vanha on vanhin löydetty dinosaurus?

Yle uutisoi 5.12.2012, että tutkijat ovat löytäneet maailman vanhimman dinosauruksen tai dinosauruksen lähimmän sukulaisen. Lajille on annettu tieteellinen nimi Nyasasaurus parringtoni. Salaperäinen fossiilinäyte on ollut Lontoon luonnontieteellisen museon kokoelmissa vuosikymmeniä, ja sen arvioidaan kuuluvan dinosaurukselle, joka eli noin 245 miljoonaa vuotta sitten. Tutkijat kertoivat, että tutkimustulos ajoittaisi vanhimman koskaan eläneen dinosauruksen 10 - 15 miljoonaa vuotta vanhemmaksi kuin aikaisemmin on arvioitu. Otus oli noin labradorinnoutajan kokoinen. Tutkijat uskovat, että Nyasasaurus seisoi pystysuorassa, oli noin metrin pitkä lantion kohdalta, 2 - 3 metriä päästä häntään ja painoi 20 - 60 kiloa. Jos Nyasasaurus parringtoni ei ole varhaisin dinosaurus, se on dinosaurusten läheisin löydetty sukulainen, tutkimusta johtanut Washingtonin yliopiston tutkija Sterling Nesbitt sanoi.

11) Millä dinosauruksella oli eniten hampaita?

Hadrosaurus - kisan voittaja, kasveja syövä hadrosauri, eli ankannokkasauri eli sorsalisko, jolla oli keskimäärin 4 000 hammasta. (Ripleyn usko tai älä: Dinosaurukset - 2010). Shantungosaurus - "Shantungin lisko", myös hadrosauri, joka pituudellaan 15 metriä oli yksi suurimmista hadrosaureista, omasi sekin 1 500 pientä hammasta. Muita runsashampaisia oli kolmas hadrosauri, Edmontosaurus - "Edmontonin lisko" - silläkin oli hampaita yli tuhat.

12) Pisin ja lyhyin suvun nimi?

Micropachycephalosaurus suku omaa pisimmän nimen, vaikka suvun edustaja on itse yksi pienimmistä dinosauruksista, hieman yli metrin pituisena. Lyhyimmät sukujen nimet ovat Minmi ja Khaan.

13) Pienin sauropodi?

Ohmdenosaurus - koko pituus 4 metriä.

14) Mikä laji petodinosauruksista oli suurin?

Spinosaurus on viimeisten arvioiden mukaan ollut suurin petodinosaurus. Spinosauruksen pituus on ollut 12,6 - 18 metriä ja painoa sillä on ollut 7 - 9 tonnia, mutta painoa on voinut olla huomattavasti enemmänkin, eräissä arvioissa jopa 20 tonnia. (Painomaksimi 20 900 kg - François Therrien ja Donald Henderson 2007).

Spinosauruksen takana ovat kooltaan seuraavat kolme petodinosaurusta, joita ei tässä ole asetettu kokojärjestykseen. Carcharodontosaurus, "Hainhampainen lisko", pituus 12 - 14 metriä ja paino yli 8 000 kg, kallon pituus yli 1,5 metriä - Tyrannosaurus rex, "Kuningastyrannilisko eli tyrannilisko", pituus 13 metriä, korkeus 6 metriä, lantiokorkeus 4 metriä, paino jopa 7 000 kg - ja Giganotosaurus, "Jättiläismäinen etelän lisko", pituus 14 metriä ja paino 7 000 - 8 000 kg.

Euroopan jätti Huom! - Tutustu Euroopan kautta aikain suurimpaan petodinosaurukseen ja petoeläimeen ylipäänsä, josta kerrottiin maaliskuussa 2014: Torvosaurus gurneyi - Uusi dinosauruslaji - jurakauden ja kautta aikain Euroopan suurin petodinosaurus - löytyi Portugalista.

15) Pisin kaula

Sauropodi Supersaurus - "Superlisko". (Nimesi Jensen vuonna 1985). Käytetään myös nimeä Ultrasaurus. Yksi pisimmistä koskaan eläneistä liskoista. Pituus 33 - 34 m. Korkeus 16 - 20 m. Paino 55 tonnia. Kaulalla oli pituutta noin 15 metriä, mikä on kaikista tunnetuista maaeläimistä kaikkein pisin. Painoa kaulalla oli noin 6 000 kilogrammaa.

16) Pisin kaula suhteessa omaan pituuteen?

Sauropodeissa on kaksi lajia, joilla kaulan pituus on noin puolet koko dinosauruksen pituudesta. Toinen niistä on Mamenchisaurus, jota yleensä on pidetty tässä oikeana vastauksena - sillä on 14-metrinen kaula. Vuonna 2006 kuvattu sauropodi Erketu ellisoni, löydetty Mongoliasta vuonna 2002, on pienempi näistä kahdesta, mutta senkin kaulan pituus 7,5 metriä on puolet eläimen koko pituudesta. Se voi siten voittaa tämän kaulakisan, tai sitten ei - jätämme kysymyksen toistaiseksi auki. (National Geographic News: Newly Discovered Dinosaur Had Giant Neck, Air-Filled Bones)
Petodinosaurukset
Spinosaurus - petodinosauruksista suurin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Dhatfield
Dinosaurs alive
*** DINOSAURUSLAJIT ***
*** DINOSAURUSRYHMÄT ***
Dinosaurukset Tunturisusi Ankylosaurit eli panssariselät - Edmontonia - Euoplocephalus - Hylaeosaurus - Panoplosaurus - Polacanthus - Saichania - Sauropelta - Talarurus
Dinosaurukset Tunturisusi Fabrosaurit - varhaisimpia pieniä kasvinsyöjiä - Fabrosaurus - Lesothosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Hadrosaurit eli ankannokkasaurit eli sorsaliskot - Bactosaurus - Charonosaurus - Corythosaurus - Edmontosaurus - Hypacrosaurus - Kritosaurus - Lambeosaurus - Lophorhothon - Maiasaura - Parasaurolophus - Prosaurolophus - Protohadros - Saurolophus - Shantungosaurus - Tsintaosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Heterodontosaurit - varhaisimpia pieniä linnunlantioisia - Heterodontosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Hypsilofodontit - nopeita kasvinsyöjiä - Dryosaurus - Hypsilophodon - Leaellynasaura - Othnielia - Parksosauros - Tenontosaurus - Thescelosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Iguanodontit - suurikokoisia kasvinsyöjiä - Camptosaurus - Iguanodon - Muttaburrasaurus - Ouranosaurus - Propbactrosaurus - Rhabdodon
Dinosaurukset Tunturisusi Keratosaurit - primitiivisiä petodinosauruksia - Carnotaurus - Ceratosaurus - Coelophysis - Compsognathus - Deltadromeus - Dilophosaurus - Elaphrosaurus - Eoraptor - Herrerasaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Maniraptorit eli petokädet - Archaeopteryx (liskolintu) - Deinonychus - Dromaeosaurus - Hesperornis (lintu) - Microraptor - Saurornithoides - Scipionyx - Sinovenator - Stenonychosaurus - Utahraptor - Velociraptor
Dinosaurukset Tunturisusi Ornitomimidit eli strutsisaurit - Alxasaurus - Dromiceiomimus - Gallimimus - Ornithomimus - Pelecanimimus - Therizinosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Paksu- eli luupäät - Homalocephale - Pachycephalosaurus - Prenocephale - Stegoceras - Stygimoloch
Dinosaurukset Tunturisusi Prosauropodit - esipitkäkaulaiset - Anchisaurus - Lufengosaurus - Massospondylus - Plateosaurus - Riojasaurus - Thecodontosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Sarvinaamat - Anchiceratops - Bagaceratops - Centrosaurus - Chasmosaurus - Leptoceratops - Microceratops - Montanoceratops - Pachyrhinosaurus - Pentaceratops - Protoceratops - Psittacosaurus - Styracosaurus - Torosaurus - Triceratops
Dinosaurukset Tunturisusi Sauropodit - pitkäkaulaiset - Alamosaurus - Amargasaurus - Amphicoelias - Apatosaurus - Argentinosaurus - Barapasaurus - Brachiosaurus - Brontosaurus - Camarasaurus - Cetiosaurus - Dicraeosaurus - Euhelopus - Mamenchisaurus - Saltasaurus - Seismosaurus - Supersaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Stegosaurit - harjaliskot eli laattaselät - Huayangosaurus - Kentrosaurus - Lexovisaurus - Miragaia - Scelidosaurus - Scutellosaurus - Stegosaurus - Tuojiangosaurus - Wuerhosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Teropodeja Acrocanthosauruksesta Yangchuanosaurukseen - Acrocanthosaurus - Allosaurus - Baryonyx - Carcharodontosaurus - Cryolophosaurus - Giganotosaurus - Megalosaurus - Spinosaurus - Suchomimus - Torvosaurus - Yangchuanosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Tyrannosaurit - petojen raskas sarja - Albertosaurus - Alioramus - Daspletosaurus - Dryptosaurus - Siamotyrannus - Tarbosaurus - Tyrannosaurus
*** DINOSAURUSTEN JÄLKEEN ***
*** tunturisusi.com linkit ***