Tunturisuden sivut
Kuva yllä Australian suurin dinosaurusmuseo - National Dinosaur Museum - Canberra, Australia. Velociraptor saaliinsa kimpussa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © John


Tavallisimpia kysymyksiä dinosauruksista FAQ 2

FAQ 1 FAQ - sivu 1
FAQ 2 FAQ - sivu 2 (tämä sivu)

1) Oliko lentäviä dinosauruksia olemassa?

Ei! Linnut kylläkin kehittyivät dinosauruksista. Lentoliskot elivät yhtä aikaa dinosaurusten kanssa, mutta ne eivät olleet dinosauruksia, vaikkakin niiden sukulaisia.

Quetzalcoatlus

Kaksi Quetzalcoatlusta pesässään.

2) Suurin lentolisko?

Suurin pterosauri eli lentolisko oli Quetzalcoatlus , jonka siipien kärkiväli oli 12 metriä. Se oli samalla kaikkien aikojen suurin lentävä eläin. Koska sillä oli ontot luut, se painoi vain hieman yli sata kiloa. Linnuista poiketen sillä ei ollut höyheniä. Se pystyi taittamaan siipensä kokoon, ja sen peukalossa oli samantapainen kynsi kuin lepakolla. Se ehkä nukkui lepakon tavoin riippuen ylösalaisin jalkojensa varassa.

Natural History Museum

Diplodocus carnegii - Lontoon luonnontieteellisen museon (Natural History Museum) keskusaulassa.

3) Olivatko dinosaurukset luurankoja?

Eivät! Museoissa ja kuvissa dinosaurukset usein esiintyvät luurankoina, mutta se johtuu siitä, että pehmeät kudokset ovat kaikki tuhoutuneet ja kovat osat, kuten hampaat ja luut ovat fossiloituneet. Käytännössä usein jo raadonsyöjät ehtivät syödä kuolleen dinosauruksen lihat ja sitenkin vain luut jäivät fossiloitumaan. Yllä kuvassa Diplodocus carnegii Lontoon luonnontieteellisen museon (Natural History Museum) keskusaulassa, pääoven edessä. Tämä 32 metriä pitkä dinosaurus ei ole tässä aito fossiili vaan mallijäljitelmä ja se tunnetaan nimellä Dippy. Museo on yksi maailman merkittävimpiä dinosaurustutkimuksen keskuksia, ja sillä on valtaisat fossiilikokoelmat. Museon kokoelmiin kuuluu noin yhdeksän miljoonaa näyttelyesinettä, joista noin 30 000 on matelijoiden ja sammakkoeläinten fossiileja.

4) Kuinka vanhoiksi dinosaurukset elivät?

Dinosaurusten keskimääräinen elinikä vaihteli. Pienet lihansyöjät olivat luultavasti aika lyhytikäisiä. Isot lihansyöjät, kuten Tyrannosaurus, elivät noin 30-vuotiaiksi. Suuret sauropodit saattoivat saavuttaa yli 100 vuodenkin iän. Elämä dinosaurusten aikana oli kuitenkin kovaa, joten dinosaurus eli luultavasti harvoin kovin vanhaksi.

Dinosaurukset

5) Kuinka monta dinosauruslajia tunnetaan - ja kuinka monta dinosauruslajia kaiken kaikkiaan on elänyt?

Vuonna 2016: jo nimettyjen lajien määrä 1 124 - arvioitujen lajien määrä 1 936.

Dinosauruslajeja on fossiilien myötä tunnistettu ja nimetty runsas tuhat ja -sukuja 974. Lajiluku elää molempiin suuntiin, sillä samalla, kun uusia lajeja nimetään, niin vanhoja laitetaan erilaisten syiden vuoksi roskakoriin. Näiden lajilistalta poistettavien kohdalla käy niin, että esimerkiksi havaitaan, että fossiili kuuluukin jollekin toiselle, jo nimetylle lajille.

Mesotsooisella maailmankaudella (251 - 65 miljoonaa vuotta sitten) arvioidaan eläneen kaiken kaikkiaan 1 936 dinosauruslajia. Näin tarkka lukema on keskiarvo arvioinnin ala- ja yläpäästä, eli väliltä 1 543 - 2 468. Dinosaurussukuja koko dinosaurusten elinkauden aikana olisi ollut 1 536 (1255 - 1929). (Royal Society, Lontoon kuninkaallinen seura: Jostein Starrfelt, Lee Hsiang Liow 14.3.2016: How many dinosaur species were there? Fossil bias and true richness estimated using a Poisson sampling model).

6) Nukkuivatko dinosaurukset?

Ottaen huomioon, että miltei kaikki eläimet, myös linnut ja matelijat nukkuvat - on syytä perustellusti olettaa, että myös dinosaurukset nukkuivat.

7) Oliko Suomessa dinosauruksia?

Oli! Tutustu Suomen dinosauruksiin!

8) Suurin löydetty koproliitti?

Suurin löydetty koproliitti eli dinosauruksen fossiloitunut uloste löydettiin Kanadasta vuonna 1998. Se oli mitoiltaan 44 x 16 x 13 cm ja sen oli jättänyt jälkeensä ehkä Tyrannosaurus, joka on painanut 5,5 tonnia.

Troodonit

9) Älykkäin tunnettu dinosaurus?

Troodon - kuva yllä - jolla oli ruumiin kokoonsa nähden ainakin suurimmat aivot. Tämä tiedetään siitä, että sen kallossa aivo-ontelo oli suuri. Tästä syystä monet tutkijat ovat päätelleet, että Troodon ja sen lähisukulaiset olisivat olleet muita dinosauruksia älykkäämpiä. Nämä käsitykset perustuvat siihen, että elävillä eläimillä aivojen suhteellinen koko ja älykkyyden aste ovat vahvasti suhteessa toisiinsa. Älykkyys ei fossiloidu, joten kuitenkin Troodoninkin älynlahjat jäävät arvailujen varaan. Yllä kuvassa nykykäsitys siitä, miltä Troodonit saattoivat näyttää. Huomaa käsien sulkapeite. Viimeaikaisissa tutkimuksissa esitetään, että troododontit saattoivat olla lintujen lähimpiä sukupuuttoon kuolleita sukulaisia. Kuva Museum of Life and Science - Durham, Pohjois-Carolina, USA.

10) Suurin puruvoima

Suurinta puruvoimaa dinosaurusten joukossa edusti Tyrannosaurus rex - ja sillä on ollut myös kautta aikain suurin puruvoima kaikista maalla eläneistä eläimistä. Eräät esihistorialliset vesipedot kykenivät kuitenkin puremaan huomattavasti suuremmalla voimalla.

Purukuninkaat Tutustu purijoihin ja purijakuninkaisiin!

11) Tyhmin tunnettu dinosaurus?

Tyhmä kysymys. Monilla dinosauruksilla oli kokoonsa nähden pienet aivot, esimerkiksi Stegosauruksella ne olivat saksanpähkinän kokoiset. Tästä on vedetty johtopäätös, että tällainen dinosaurus olisi ollut tyhmä. Näillä pienillä aivoillaan nämä eläimet kuitenkin elivät lajina miljoonien vuosien ajan, joten niillä oli varmasti kylliksi älyä itselleen omana aikanaan niin, että ne selviytyivät parhaalla mahdollisella tavalla. Onko ihminen kyllin viisas, selviytyäkseen lajina yhtä pitkään? Tuskinpa vaan.

12) Ensimmäisenä avaruudessa?

Coelophysis, jonka fossiili-kallo oli mukana avaruussukkulassa vuonna 1998.

13) Nopein juoksija?

Strutsiliskot eli strutsisaurit olivat nopeimpia dinosauruksia. Strutsiliskoista ainakin Gallimimus, Struthiomimus ja Dromiceiomimus kykenivät kaikki kolme juoksemaan nopeudella noin 70 - 80 km/h. Eri lähteissä asetellaan eri lajeja nopeimmaksi, mutta totta puhuen sitä ei voi varmuudella sanoa kai kukaan. Ainakin nämä kolme jakavat nopeimman dinosauruksen tittelin. Kaikki kolme olivat strutsiliskoja (Ornithomimidae) - strutsinkaltaisia petodinosauruksia eli ornithomimosauruksia. PS. Näihin nopeuksiinkin löytyy eri lähteissä eri lukemia. Esim. kirjassa "Jos dinosaurukset eläisivät tänään" vuodelta 2008 suurimmaksi strutsisaurin nopeudeksi sanotaan vain 40 km/tunnissa.

Edmontonia

Edmontonia.

14) Hitain kävelijä?

Edmontonia - kuva yllä - oli ehkä kaikkein hitain. Tämä päätelmä voidaan tehdä sen matalasta, tankkimaisesta rakenteesta ja lyhyistä töppöjaloista. Suurten sauropodien etenemisvauhti oli 6 km tunnissa, joten varsin hitaita nekin olivat. Kasvinsyöjädinosaurukset olivat hitaita ja kömpelöitä, niiden ei tarvinnut juosta ruokansa perässä. Harva dinosaurus liikkui ihmisen kävelyvauhtia nopeammin.

Brachiosaurukset

Brachiosaurukset - klikkaa kuvasta isoksi.

15) Pisimmät etujalat?

Brachiosaurus on tämän kisan ykkönen, sillä sen yli neljän metrin pituiset etujalat olivat pidemmät, kuin minkään toisen eläimen koskaan ovat olleet.

16) Suurin dinosauruksen jalanjälki?

Australiasta on löydetty ison sauropodin jäljet, jotka ovat reilusti yli metrin pituiset. On kuitenkin mahdotonta sanoa, mikä dinosauruslaji ne on tehnyt.

17) Pisimmät kynnet?

Therizinosaurus on kynsikisan kunkku, millään eläimellä maailmassa ei ole koskaan ollut yhtä pitkiä kynsiä, kuin sen liki metrin mittaiset olivat.

18) Onko kyttyräselkäisiä dinosauruksia elänyt?

Ehkä on. Brittiläisessä tiedelehti Naturessa esiteltiin vuonna 2010 Espanjasta löytynyt dinosaurus, jonka selkärangassa on kyttyrä. Melkein kokonaisena säilynyt noin 130 miljoonaa vuotta vanha luuranko löydettiin maan keskiosasta Cuencan alueelta. Kuusimetrisen rangan kyttyrä on tutkijoille yhä arvoitus. Koskaan ennen tätä ei ole löydetty ainuttakaan kyttyräselkäistä dinosaurusta. - "Uskomme, että eläin ei ollut sairas, koska selkäranka ei näytä katkenneelta tai murtuneelta. Arvelemme, että se on tämän lajin ominaispiirre. Yhden hypoteesin mukaan kyttyrä oli rasvavarasto", kertoi Madridin yliopiston tutkija Fernando Escaso. (Turun Sanomat 8.9.2010)

19) Kovaäänisin dinosaurus?

Ankannokkainen Hadrosaurus on (ehkä) ollut kovaäänisin dinosaurus. Se käytti pääkallonsa onkaloita kuin trumpettia, mylviessään äänekkäästi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Quetzalcoatlus pari Copyright diveofficer
*Troodonit - Museum of Life and Science - Durham, Pohjois-Carolina, USA - kuva Copyright Jeffrey L. Cohen
*Lontoon luonnontieteellinen museo - Copyright fmpgoh
*Edmonton - Copyright Daniel Arndt


Elossa oleva dino

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Oliver Ayala


20) Onko mahdollista, että dinosauruksia eläisi vielä maalla, tai meressä, näkymättömissä?

Ei! Ensiksikin, dinosaurukset olivat maaeläimiä, joten merissä ne eivät ole voineet piilotella tätä 65 miljoonaa vuotta. Eräät lajit liikkuivat vesillä saalistaessaan kalaa ravinnokseen. Eräiden pitkäkaulaisten lajien kohdalla on keskusteltu siitä, että jospa ne elivätkin enimmäkseen vedessä. Kun tällaisesta ei kuitenkaan ole näyttöä, niin niitäkin pidetään maaeläiminä. Toisekseen, dinosaurusten fossiileja ei ole olemassa ajalta noin 65 mvs aina nykyaikaan. Jos niitä olisi elänyt vielä liitukauden jälkeen, pitäisi myös fossiileja tuolta ajalta löytyä. Kolmanneksi, jos etenkin suurimpia dinosauruksia vielä eläisi, olisi kohtuullisen varmaa, että joku joskus näkisi niitä - ehkä jopa naapurin pihamaalla. Ja se herättäisi varmasti hyvin voimakasta kuohuntaa ja tieto nähdystä dinosauruksesta kiirisi varmasti tuota pikaa mediaan!

Lopuksi. Itse asiassa ympärillämme on kaiken aikaa tuhansittain "dinosauruksia", mutta emme huomaa niitä, sillä ne lentävät nyt linnuiksi muuttuneina.

Hyvä tietää myös

 • Oliko täplikkäitä dinosauruksia olemassa? Yhtään täplikästä dinofossiilia ei ole toistaiseksi löydetty.
 • Onko lohikäärmeitä ollut olemassa? Ei, ne ovat taruolentoja. Silti, monet dinosaurukset näyttivät vielä hurjemmiltakin, mutta niiden suusta ei tullut lieskoja.
 • Aivastelivatko dinosaurukset? Mitä ilmeisimmin, kyllä aivastelivat, koska niillä oli sieraimetkin.
 • Mikä dinosaurus kuoli viimeiseksi? Kasvinsyöjät kuolivat ensin kylmään ja nälkään, kun niiden ravintokasvit hävisivät. Siis niistä yksilöistä, joita on jäänyt henkiin asteroidin Maahan iskeytymisen jälkeen. Luultavasti eräät lihansyöjähirmuliskot sinnittelivät viimeisinä maan päällä.
 • Kuinka monta Tyrannosaurusta mahtuisi Helsingin Olympiastadionille? Vain yksi, sillä kiivaasti reviiriään vartioiva Tyrannosaurus hyökkäisi heti jokaisen stadionille tunkevan lajitoverinsa kimppuun ja häätäisi sen pois - tai jos se jäisi toiseksi ja häviäisi, niin tulokas puolestaan valtaisi yksinään stadionin.

  tietoiskuja Lisää tietoiskuja!
 • Dinosaurs alive
  *** DINOSAURUSLAJIT ***
  *** DINOSAURUSRYHMÄT ***
  Dinosaurukset Tunturisusi Ankylosaurit eli panssariselät - Edmontonia - Euoplocephalus - Hylaeosaurus - Panoplosaurus - Polacanthus - Saichania - Sauropelta - Talarurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Fabrosaurit - varhaisimpia pieniä kasvinsyöjiä - Fabrosaurus - Lesothosaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Hadrosaurit eli ankannokkasaurit eli sorsaliskot - Bactosaurus - Charonosaurus - Corythosaurus - Edmontosaurus - Hypacrosaurus - Kritosaurus - Lambeosaurus - Lophorhothon - Maiasaura - Parasaurolophus - Prosaurolophus - Protohadros - Saurolophus - Shantungosaurus - Tsintaosaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Heterodontosaurit - varhaisimpia pieniä linnunlantioisia - Heterodontosaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Hypsilofodontit - nopeita kasvinsyöjiä - Dryosaurus - Hypsilophodon - Leaellynasaura - Othnielia - Parksosauros - Tenontosaurus - Thescelosaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Iguanodontit - suurikokoisia kasvinsyöjiä - Camptosaurus - Iguanodon - Muttaburrasaurus - Ouranosaurus - Propbactrosaurus - Rhabdodon
  Dinosaurukset Tunturisusi Keratosaurit - primitiivisiä petodinosauruksia - Carnotaurus - Ceratosaurus - Coelophysis - Compsognathus - Deltadromeus - Dilophosaurus - Elaphrosaurus - Eoraptor - Herrerasaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Maniraptorit eli petokädet - Archaeopteryx (liskolintu) - Deinonychus - Dromaeosaurus - Hesperornis (lintu) - Microraptor - Saurornithoides - Scipionyx - Sinovenator - Stenonychosaurus - Utahraptor - Velociraptor
  Dinosaurukset Tunturisusi Ornitomimidit eli strutsisaurit - Alxasaurus - Dromiceiomimus - Gallimimus - Ornithomimus - Pelecanimimus - Therizinosaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Paksu- eli luupäät - Homalocephale - Pachycephalosaurus - Prenocephale - Stegoceras - Stygimoloch
  Dinosaurukset Tunturisusi Prosauropodit - esipitkäkaulaiset - Anchisaurus - Lufengosaurus - Massospondylus - Plateosaurus - Riojasaurus - Thecodontosaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Sarvinaamat - Anchiceratops - Bagaceratops - Centrosaurus - Chasmosaurus - Leptoceratops - Microceratops - Montanoceratops - Pachyrhinosaurus - Pentaceratops - Protoceratops - Psittacosaurus - Styracosaurus - Torosaurus - Triceratops
  Dinosaurukset Tunturisusi Sauropodit - pitkäkaulaiset - Alamosaurus - Amargasaurus - Amphicoelias - Apatosaurus - Argentinosaurus - Barapasaurus - Brachiosaurus - Brontosaurus - Camarasaurus - Cetiosaurus - Dicraeosaurus - Euhelopus - Mamenchisaurus - Saltasaurus - Seismosaurus - Supersaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Stegosaurit - harjaliskot eli laattaselät - Huayangosaurus - Kentrosaurus - Lexovisaurus - Miragaia - Scelidosaurus - Scutellosaurus - Stegosaurus - Tuojiangosaurus - Wuerhosaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Teropodeja Acrocanthosauruksesta Yangchuanosaurukseen - Acrocanthosaurus - Allosaurus - Baryonyx - Carcharodontosaurus - Cryolophosaurus - Giganotosaurus - Megalosaurus - Spinosaurus - Suchomimus - Torvosaurus - Yangchuanosaurus
  Dinosaurukset Tunturisusi Tyrannosaurit - petojen raskas sarja - Albertosaurus - Alioramus - Daspletosaurus - Dryptosaurus - Siamotyrannus - Tarbosaurus - Tyrannosaurus
  *** DINOSAURUSTEN JÄLKEEN ***
  *** tunturisusi.com linkit ***