Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Placerias.

DINOSAURUSTEN AIKALAISIA JA EDELTÄJIÄ

Placerias

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Placerias - Zilker Park, Austin, Texas, USA - Copyright diveofficer
*Kuva Placerias, kaaviokuva - Copyright Credit Dr. Jeff Martz/NPS Petrified Forest

Placerias

Placerias oli triaskaudella elänyt dicynodonttisuku. Placerias saattoi kasvaa 3,5 metriä pitkäksi ja painaa yli tonnin. Placeriaksella oli vankat ja paksut jalat ja tynnyrimäinen ruumis. Sillä oli myös muiden dicynodonttien tapaan nokka ja suun molemmilla puolilla torahammas. Placerias oli luultavasti laumaeläin ja sen elintavat saattoivat muistuttaa nykyistä virtahepoa.

Dinosaurukset

Creative Commons
*Kuva - Copyright © RobinGoodfellow_(m)

Postosuchus

Triaskaudella, 220-215 mvs. elänyt arkosauri. Oman aikansa suurin ja hyvin nopealiikkeinen ja tehokas peto. Pituutta kuusi metriä ja painoa 1000 kg. Postosuchus edusti arkosaureja, jotka eivät olleet dinosauruksia, vaan matelijoita, joista dinosaurukset kehittyivät. Tänä päivänä arkosaureista elää edelleen yksi ryhmä, krokotiilit.

Edaphosaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Edaphosaurus, Copyright Stuff & MoreStuff

Edaphosaurus

Esihistoriallinen matelija, joka eli 303 - 299 mvs. Ensimmäiset fossiilit löydettiin Pohjois-Amerikasta. Myöhemmin niitä on löydetty myös Euroopasta. Tämänkin lajin erikoisuus oli purje selässä Dimetrodonin tapaan. Pituutta matelijalla saattoi olla 3,5 metriä ja painoa yli 300 kg. Massiivinen ruho ja lyhyet lihakset ilmentävät, että Edaphosaurus oli varsin hidas liikkeissään.
Dinosaurukset
Dinosaurukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Dimetrodon Copyright diveofficer

Dimetrodon "Kahdenpituiset hampaat" - (Nimesi Cope, 1878)

Tämä oudon näköinen permikauden eläin ei ollut dinosaurus, vaan se oli läheisempää sukua aikansa nisäkkäille, kuin dinosauruksille. Sen nimi viittaa sen hampaisiin, joita sillä oli kidassaan kahta erilaista tyyppiä. Dimetrodon lienee liikkunut samaan tapaan, kuin tekevät liskot nykyisin, neljällä raajalla haakuroiden ja pitkää häntäänsä huiskien.

Dimetrodon eli varhaisella permikaudella noin 299 - 270 miljoonaa vuotta sitten. Sen fossiileja on löydetty sekä Yhdysvalloista että Kanadasta, mutta myös Euroopasta.

Dimetrodon

Dimetrodon luurankofossiili.

Dimetrodonilla oli erikoinen selkäpurje, joka auttoi sitä lämmön säätelyssä. Suvussa Dimetrodon oli useampia lajeja. Pienimmän pituus oli 1,7 metriä ja painoa sillä oli noin 30 kg. Suurimmalla tunnetulla lajilla oli pituutta lähes 5 metriä ja painoa 250 kg.

Dinosaurukset

Confuciusornis sanctus

Varhainen, primitiivinen, variksen kokoinen lintu. Elänyt noin 130-120 mvs - löytöpaikka Liaoning, Kiina.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Confuciusornis sanctus-kaksikko Copyright Cryptonaut


Eryops

Ennen dinosauruksia: Eryops megacephalus

Eryops megacephalus oli kalasammakoista kehittynyt nelijalkainen sammakkoeläin, joka ensimmäisenä siirtyi kävelemään maalle. Se eli jo kauan aikaa ennen dinosauruksia, varhaisella permikaudella 295 miljoonaa vuotta sitten. Vaikka Eryops söikin kalaa ja eli siksi vesien lähellä, se ilmeisesti vietti suurimman osan ajastaan maalla.

Eryopsin keskimääräinen pituus oli 1,5 - 2 metriä, mutta se saattoi kasvaa 3 metrinkin pituiseksi. Painoa oli 90 kg. Se oli siten yksi oman aikansa suurimmista maaeläimistä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Josef Grunig

Scutosaurus ja Sauroctonus

Ennen dinosauruksia: Scutosaurus ja Sauroctonus

Kuvassa yllä, päällä isompana Scutosaurus ja alla pienempänä Sauroctonus.

Scutosaurus oli parareptiili eli "lähes matelija", se kuului matelijoiden alaluokkaan tai kladiin (Parareptilia). Siinä se kuului Pareiasaureihin (Pareiasauridae), joka on ollut matelijoiden heimo. Nämä suurikokoiset kasvinsyöjät kukoistivat permikaudella.

Scutosaurus on elänyt myöhäisellä permikaudella 254 - 252 mvs Venäjän alueella. Tällä massiivisella, panssaroidulla pareiasaurilla oli pituutta kolme metriä. Hidasliikkeisenä kasvinsyöjänä Scutosaurus joutui turvautumaan isokokoisten saalistajien hyökätessä suojavarustuksiinsa. Scutosaurus eleli ilmeisesti yksikseen ja käytti kaiken aikansa syömiseen. Ravintona olivat lehdet ja nuoret oksat, joita se riipi hampaillaan suuhunsa.

Sauroctonus oli myöhäisellä permikaudella, noin 250 mvs elänyt, terapsidien kladiin (Therapsida) ja siinä lahkoon Gorgonopsia kuulunut gornopsidi, nisäkkään kaltainen matelija. Sen fossiileja on löydetty Etelä-Afrikasta ja Volgalta, Venäjältä. Pituutta lajilla oli kaksi metriä.

Sukuun Sauroctonus on löydetty kaksi lajia, S. progressus ja S. parringtoni.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Josef Grunig


Paholaissammakko

Paholaissammakko Beelzebufo ampinga syömässä teropodidinosaurusta. - Kuva Copyright © Nobu Tamura - Creative Commons.

Paholaissammakko Beelzebufo ampinga

Madagaskarilla eli 65 - 70 miljoonaa vuotta sitten suurin koskaan elänyt sammakko Beelzebufo ampinga. Tällä hyvin pahansisuisella ja aggressiivisella sammakolla oli pituutta yli 40 cm ja painoa 4,5 kg.

Paholaissammakko pisteli suihinsa jopa pienikokoisia dinosauruksia. Sillä oli suuressa suussaan hirvittävä puruvoima 2 200 N. Vastaava purentavoima on esimerkiksi tiikereillä ja susilla.

Se saalisti periaatteella "istu ja odota", eli väijyi liikkumatta paikoillaan. Kun sopiva saaliseläin tuli sopivalle etäisyydelle, se teki loikan tämän kimppuun.

Tällä hirviömäisellä sammakolla on nykypäivänä sukulaisia vain Etelä-Amerikassa. Tämä viestii siitä, että mantereet ja Madagaskar ovat aiemmin olleet yhteyksissä toisiinsa eli yhtä ja samaa mannerta.
Tulilaakso

Valley of Fire, "Tulilaakso" - Mojaven aavikolla Etelä-Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Nimensä laakso saa punaisista hiekkakivimuodostumista, jotka muotoutuivat dinosaurusten aikaan yli 150 miljoonaa vuotta sitten.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Viktor K.