Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Montclair Film

VOISIKO DINOSAURUKSET HERÄTTÄÄ HENKIIN?

Mielenkiintoinen kysymys on se, että voisiko dinosauruksen DNA:n saada eristetyksi fossiilista ja voisiko tämän avulla herättää dinosaurukset uudelleen henkiin? 1990-luvun alussa tutkijat löysivät miljoonia vuosia vanhan hyönteisen meripihkan sisältä. Hyönteisestä kyettiin eristämään DNA-näyte, ja syntyi ajatus dinosaurusten DNA:n jäljittämisestä.

Fossiilit eivät ole alkuperäistä, elollista ainesta, vaan mineraaleista muodostunutta kiveä. Tästä kivestä DNA:ta ei voida erottaa. Fossiilissa pitäisi olla jäljellä säilyneitä, alkuperäisen dinosauruksen pehmeitä kudoksia = kollageenia - ja ei se ole ihan täysin mahdotonta.

Asiat kuitenkin muuttuivat, kun vuonna 2003 löydettiin 68 miljoonaa vuotta vanha Tyrannosaurus rexin luuranko. Syrjäiseltä paikalta löydetyn luurangon siirtämisessä jouduttiin käyttämään apuna helikopteria, jonka seurauksena tyranniliskon valtava reisiluu halkesi kahtia.

Myöhemmin laboratoriossa luun sisältä löytyi pehmytkudosta, mitä ei oltu pidetty aiemmin mahdollisena niin vanhoissa fossiileissa. Kudosnäytteiden avulla saatettiin ottaa taas uusi askel kohti dinosaurusten DNA:n selvittämistä. Yhdysvaltalaistutkijat onnistuivat eristämään 68 miljoonaa vuotta vanhoista T. rexin luista kollageenia. Tähän asti proteiinien ei ole uskottu säilyneen ainakaan näin vanhoissa fossiileissa.

Miljoonien vuosien takaisista fossiileista on tosiaan saatu eristettyä DNA-pätkiä, mutta ei kovin pitkiä. Niistä ei siksi saada kovin paljon tietoa. Sama kuin löytäisit puhelinluettelosta muutamia kynnen kokoisia ja vielä pienempiä palasia, joista yhdessä lukee "rtan", minkä voit katsoa olleen todennäköisimmin "Virtanen", mutta suurimmassa osassa näkyy vain yksi tai kaksi kirjainta, etkä saa niistä juuri mitään informaatiota alkuperäisestä nimestä. Jos vaikka kuningastyranniliskon koko DNA-sekvenssi saataisiin kartoitettua, tai edes suuri osa siitä, niin se tosiaan olisi jymyuutinen, mutta näin tuskin käy lähitulevaisuudessa.

Dinosaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Montclair Film

Dinosaurukset takaisin lintujen avulla?!

Uutta pohdintaa on aiheuttanut ajatus siitä, että dinosauruksia ei yritettäisikään herättää henkiin fossiilien avulla, vaan käytettäisiin niiden jälkeläisiä, lintuja. Ajatuksena ei kuitenkaan olisi korjata dinosaurusten muinaista DNA:ta, vaan luoda se uudelleen esiin dinosaurusten nykyisistä jälkeläisistä - linnuista.

Tutkijat ovat jo jonkin aikaan tienneet, että linnut ovat tänä päivänä ainoita dinosauruksista polveutuvia eläimiä, ja viimeaikaisten geeniteknologiassa tapahtuneiden edistysaskelten avulla on kyetty vahvistamaan, että niiden geneettinen perimä on täsmälleen sama kuin dinosauruksilla.

Dinosaurukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tom Simpson


Jurassic Park -elokuvan paleontologian avustajana toiminut professori Jack Horner uskookin, että avain dinosaurusten uudelleen luomiseksi piilee lintujen DNA:ssa, josta muinainen koodi saattaa olla mahdollista jäljentää takaisin esiin.

Hornerin mukaan genetiikan nopean kehityksen johdosta esimerkiksi emun kaltaisen elävän dinosauruksen kehittäminen voisi olla mahdollista jo seuraavien 50 vuoden aikana. Takautuvan geenimanipulaation avulla hänen mukaansa linnusta saadaan varsin helposti dinosaurus, kun sille kasvatetaan häntä, eturaajat ja hampaat. Yhdysvalloissa on jo tehty kokeita, joissa kanoille on saatu kehitetyksi hampaiden aihiot, kun niiden munia on sopivasti käsitelty. Tällainen dinosaurus ei kuitenkaan olisi mikään aiemmin elänyt laji - se vain olisi Hornerin mukaan siltikin ihan dinosaurus.

Entä jos onnistuttaisiinkin?

Entäpäs, jos hirmuliskot onnistuttaisiinkin herättämään uudelleen henkiin? Mitä siitä seuraisi?

Käytännössä dinosauruksille pitäisi olla asuinseuduksi jokin eristynyt saari, jolle järjestettäisiin näille hirviöille suotuisat elinolosuhteet. Vaikeuksiakin varmasti olisi tiedossa, sillä ihmisen olisi kaikesta edistyneisyydestään huolimatta varsin vaikeaa hallita tarhaoloissa suurimpia sauropodeja ja teropodeja.

Teropodeille sopivaa liharuokaa varmasti järjestyisi, vaikka sitä tarvittaisiin paljonkin. Yksi ongelmista olisi oikeanlaisen ravinnon järjestäminen sauropodeille. Niillähän on omat eriytyneet ruokavalionsa ja kasvinsa, joita ne syövät. Sauropodeja varten olisi istutettava ja kasvatettava kokonaisia araukaria- tai punapuumetsiköitä, joihin ne voitaisiin laskea.

Tosin, kukapa voi varmuudella tietää, josko dinosaurukset oppisivat vaikka syömään uusiakin lajikkeita. Söiväthän ne joskus ruohoakin, vaikka sitä dinosaurusten aikaan oli hyvin vähän. Laajat ruohikkoalueet kehittyivät vasta dinosaurusten jälkeen. Ornithischiat sen sijaan pystyivät syömään monenlaisia kasveja, joten ne varmaankin menestyisivät tänä päivänä paljon paremmin, kuin sauropodit.

Siltikin, voimme olla vakuuttuneita siitä, että jos tämä joskus on mahdollista, niin ihmisluonteen tuntien dinosaurusten uudelleen virvoituksen varmasti joku toteuttaa, olipa se sitten järkevää tai ei.

Jurassic Parkissa dinojen kloonaus jo onnistui!

Menestyselokuvassa dinosaurukset herätettiin henkiin mitä nerokkaimmalla tavalla. Hyttyset, jotka aikoinaan olivat imeneet itseensä verta dinosauruksista, olivat fossiloituneet meripihkaan. Näistä hyttysistä saivat huippututkijat selvitetyksi dinosaurusten DNA:n.

Ihan puhdasta ei dinosaurusten DNA ollut ja siitä piti "paikkailla" sammakoiden geeneillä erinäisiä kohtia. No meiltähän tämä käyttää! Lopulta kuitenkin dinosauruksia suorastaan vilisti joka puolella.

Jurassic Parkin idea uudelleen henkiin herätetyistä dinosauruksista liittyi tuolloin ajan keskusteluihin, joissa vilkkaasti pohdittiin sitä, että voisiko tällainen ylipäänsä olla mahdollista. Ainakin elokuvassa se todella oli mahdollista, ja Jurassic Park jatko-osineen muodostui valtaisaksi menestykseksi.
Jurakauden juhlintaa
Jurakauden juhlintaa
Jurakauden juhlintaa

Kuvissa yllä, viihdettä Jurassic Park-elokuvan hengessä, Montclair Filmin filmifestivaaleilla kesällä 2017. DNA:n avulla on saatu henkiin Deinonychus. Deinonychuksen kanssa muuten hyvin samanlainen pikkuhirviö on sen Mongolian serkku Velociraptor, joka on kuitenkin puolta pienempi kooltaan.

Elokuvassa tämän dinosauruksen osana on olla painajaismainen roisto. Se kuvataan siinä hyvin lintumaiseksi, nopeaksi ja älykkääksi. Sillä on siten runsaasti sellaisia, dynaamisia ominaisuuksia, joita ei ole aiemmin liitetty dinosauruksiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Montclair Film


Lähteet
Prisma 2010: Heräävätkö hirmuliskot henkiin?
tiede.fi vuonna 2007 - Tyrannosauruksen luut yllättivät
Skepsis vuonna 2008, Viestinumero: 250067, kirjoittaja EsaL
http://www.jurassicpark.com/