Dinosaurukset
Kuvassa yllä, Triceratops horridus - "Hirmuinen kolmisarvinaama".

T-Rex DINOSAURUKSET eli HIRMULISKOT

Mitkään muut eläimet eivät ole kiehtoneet ihmisten mielikuvitusta niin valtaisasti, kuin ovat tehneet dinosaurukset. Niiden koot ja toinen toistaan hätkähdyttävämmät ulkomuodot vetävät yhä uusia sukupolvia, lapsia ja aikuisia vastustamattomasti puoleensa.

Joskus elämän keskiajaksi kutsuttu dinosaurusten aikakausi alkoi ainakin noin 230 miljoonaa vuotta sitten, jollei aikaisemminkin. Kunnes yhtäkkiä näiden menestyksekkäiden matelijoiden aikakausi päättyi liitukauden lopulla noin 66 miljoonaa vuotta sitten.

Alun ja mystisen sukupuuton väliin mahtui salaperäisten dinosaurusten kukoistuksen aika, joka oli pituudeltaan valtaisa, ainakin yli 170 miljoonaa vuotta. Jos dinosaurusten ajan pituutta verrataan ihmisen elämään aikaan maapallolla, niin se on noin sata kertaa pidempi.

Outoja jättiläisiä jo ennen dinosauruksiakin

Jo kymmeniä miljoonia vuosia ennen dinosauruksia, permikaudella, maan päällä liikkui oudon näköisiä ja hyvinkin suuria eläimiä. Yksi niistä oli Dimetrodon, jolla oli selässään purje ihan kuten dinosauruksissa Spinosauruksella. Suurimmilla Dimetrodoneilla oli pituutta lähes 5 metriä ja painoa 250 kg.

Tunturisusi Dimetrodon.

Komodonvaraani

Komodonvaraani on ainut nykyeläin, jolla on samankaltainen hampaisto kuin petodinosauruksilla.

Dinosaurus Komodonvaraani.

Jättiläisiä dinosaurusten jälkeenkin

Ei jättiläisten aikakausi ihan dinosaurusten aikakauden jälkeen loppunut. Samoihin mittoihin ei enää koskaan päästy, mutta melkoinen panssaripallo oli Doedicurus. Tämä tanakka eläin oli yksi raskaimmin panssaroiduista ja parhaimmin aseistautuneista maapallolla koskaan eläneistä nisäkkäistä. Hirmulintujen joukossa käveleskeli myös todellisia jättiläisiä, kuten Phorusrhacos.

Tunturisusi Doedicurus.
Tunturisusi Phorusrhacos.
Apatosaurus

Apatosaurus - "Petollinen lisko"

Apatosaurus on tunnettu aiemmin nimellä Brontosaurus ja suomalaisessa kirjallisuudessa myös nimellä jymylisko.

Tunturisusi Apatosaurus.

Acrocanthosaurus
Acrocanthosaurus

Suuri petodinosaurus, teropodi, joka eli keskiliitukaudella, 116 - 110 miljoonaa vuotta sitten Pohjois-Amerikassa. Pituus 11,5 metriä, korkeus, mukaan lukien selässä oleva harja, 4,2 metriä ja paino noin 6 - 7 tonnia.



Styracosaurus
Styracosaurus

Nelijalkainen kasvinsyöjähirmulisko, joka eli 75 – 72 miljoonaa vuotta sitten myöhäisellä liitukaudella Kanadassa ja Pohjois-Amerikassa. Pituus 5,5 metriä, korkeus 1,8 metriä ja paino 2,7 tonnia.



Giganotosaurus
Giganotosaurus - "Jättiläismäinen etelän lisko"

Lihansyöjähirmuliskoista yksi kaikkein suurimmista, neljän suurikokoisimman joukossa. Laji eli myöhäisellä liitukaudella 95 miljonaa vuotta sitten Patagoniassa. Pituus 13,5 metriä, korkeus lantion kohdalta 3,9 metriä ja paino arviolta 6,5 – 13,8 tonnia.

Archaeopteryx

Archaeopteryx - Muinaissiipinen

Archaeopteryx oli ensimmäinen ja tunnetuin liskolintu eli alkulintu. Sitä pidetään "puuttuvana renkaana" dinosaurusten ja lintujen välillä sekä Darwinin evoluutioteoriaa tukevana todisteena lajien kehityksestä. Liskolinnut kehittyivät myöhäisjurakaudella dinosauruksista. Archaeopteryx oli höyhenpeitteinen, kuten nykyiset linnut, mutta sillä oli useita hirmuliskomaisia piirteitä.

Nykylintujen korkeaa, voimakkaita lentolihaksia tukevaa rintalastaa ei tällä harakan kokoisella alkulinnulla tai liskolinnulla ollut. Sillä ei ollut onttoa luustoa, kuten nykylinnuilla. Se kykeni ilmeisesti lentämään vain lyhyitä aikoja kerrallaan.

Allosaurus

Allosaurus - "Toinen lisko"

Allosauruksen takaraajat olivat massiviset ja kannattelivat eläimen koko painoa. Allosaurus oli nopealiikkeinen ja kauhistuttava saalistaja, yksi suurimmista uhista sen lähistöllä eläville ornitopodeille, laattaselille ja sauropodeille. Lajin aiempi nimitys Antrodemus - painajaislohikäärme, kuvaa sen vahvuutta ja pelottavuutta saalistajana.
Utah

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright David Fulmer

Utah - dinosaurusten maa

Yhdysvaltojen Utahissa on tehty runsaasti dinosauruslöytöjä. Suuri dinosaurustaulu vastaanottaa tulijoita Utahiin Wyomingista.

Dinosaur National Monument

Coloradon ja Utahin rajalla sijaitsee dinosaurusten aiemmin asuttama alue. Alueelta on löydetty niin runsaasti jurakaudella eläneiden dinosaurusten fossiileja, että siitä on tehty luonnonpuisto ja se on nimetty Dinosaur National Monumentiksi. Alueella on tehty dinosauruskaivauksia yli 800 kohteessa. Löydettyjä fossiileja edustavat mm. Allosaurus, Deinonychus, Abydosaurus ja lukuisat muut dinosauruslajit.

Suuren fossiilimäärän löytyminen perustuu luonnollisestikin ensiksikin siihen, että alueella on aikoinaan elänyt runsaasti dinosauruksia. Tärkeänä syynä löytöihin ovat myös geologiset olot, kivilaadut ja niiden kerrostumien liikkeet sekä eroosio, jotka ovat alunalkaen tuoneet fossiileja maanpintaan näkyville. Fossiileja tälle 800 neliökilometrin alueelle on kertynyt erityisen runsaasti siksi, että jokimuodostelmat ovat kuljettaneet tänne maa-ainesta sedimentteinä ja niiden mukana dinosauruksia ja muita muinaisia eläimiä on hautautunut juuri tänne.
Bolivia

Dinosaurusten jättämiä, fossiloituneita jalanjälkiä Boliviassa pystysuorassa seinämässä. Kuvassa joukko turisteja ihailemassa tätä ainutlaatuista näkymää.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Dan Lundberg

Dinosaurusten jalanjälkiä pystysuorassa seinämässä Boliviassa

Boliviassa sijaitsee dinosaurusten muinoin asuttama alue, jolla nykyisin on nimenä Sucren dinosauruspuisto (Sucre Dinosaur Park, Cretaceous Park). Tältä seudulta löytyy enemmän dinosaurusten jättämiä jalanjälkiä, kuin mistään muualta maailmasta. Sementtilouhoksen työmiehet löysivät jäljet ensimmäisinä vuonna 1994. Jalanjälkiä on löydetty 12 092 ja ne sijoittuvat 465 kulkureitille. Niitä on jättänyt ainakin yhdeksän eri dinosauruslajia, mukana myös Tyrannosaurus rex-pienokainen. Kaikista jäljistä sauropodien jalanjälkiä on 26%. Jäljet kartoitettiin huolellisesti vuosina 1998 - 2015.

Bolivia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Dan Lundberg


Erityistä näissä jäljissä on se, että ne sijaisevat lähes pystysuoralla kalkkikiviseinämällä, jonka nimi on Cal Orcko. Seinämä on dinosaurusten aikaan tietenkin ollut vaakatasoista merenrantaa, mutta sittemmin muuttanut miljoonien vuosien myötä suuntansa pystyyn. Tällä seinämällä on pinta-alaa 65 000 neliömetriä.

Tunturisusi Tunturisuden dinosaurussivujen lähdekirjallisuus.
Tunturisuden sivut