Tunturisuden sivut
Dinosaurukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Georgie Sharp


Näin toimit - kun kohtaat dinosauruksen!

1) Kohtaaminen. Olet saapunut muinaisaikojen saniaismetsään. Ympärilläsi kohoaa valtavia, ihmeellisen näköisiä havupuita ja ilma kuhisee oudoista hyönteisistä, joista suurimmat siipiväliltään puolimetrisiä. Yhtäkkiä, vihreän lehvistön takaa, sinua kurkistaa hyvin valppaasti eläin, jollaista et ole ikinä ennen nähnyt! Se on noin kuusi metriä korkea dinosaurus!

2) Ensijärkytys ja tunnistus. Jähmetyt kauhuissasi niille sijoillesi ja ensijärkytyksen mentyä, yrität määrittää, mikä dino sinua niin viipyilevästi ja arvioivasti tuijottaa! Muistelet ja kertailet erilaisia, tuntemiasi lajeja ja yrität päästä selville, onko tuo dino vaaraton kasvinsyöjä - vaiko petodino, joka pian hyökkää kimppuusi!

3) Mitä dino tekee? Siinä tuijotatte toisianne nyt herkeämättä, sinä, ja lehtipensastojen seasta kurkistava dino! Toivot, että dinosaurus alkaisi lopultakin näykkiä suihinsa ympäriltään lehtiä, versoja ja muuta kasvillisuutta - ja osoittautuisi kasvinsyöjäksi. Jos sille maistuu mehevä pihvi, voi olla, että et ehdi kissaa sanoa - kun sinua jo syödään!

Dinosaurukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tom Simpson


4) Miten dino seisoo?! Koska dinosaurus näyttää aikailevan, niin yrität edelleenkin tehdä siitä päätelmiä sen perusteella, mitä näet. Miten dino tuolla viherkasvuston takana seisoo - ooooh, se näyttää seisovan kahdella takajalallaan!? Petodinosaurukset eli teropodit seisovat kaikki kahdella jalalla! Mutta mitä tämä tieto auttaakaan, sillä myös suurin kasvinsyöjädinojen ryhmä - ornitopodit - liikkuu sekin takaraajoillaan.

5) Millainen pää ja hampaisto? Seuraavaksi tarkennat katseesi tuon sinua epäilyttävän himokkaasti kurkistelevan dinon päähän. Onko sillä pitkät leuat hammasriveineen - se olisi selvä, vaarallisen petodinon tunnusmerkki! Vai olisiko sen pää kuitenkin lyhytleukaisempi ja olisiko sillä päässään peräti vain nokka - jolloin voisit huokaista helpotuksesta, sillä eläin olisi kasvinsyöjä.

6) Millaiset eturaajat? Tuo onneton dino piilottelee nyt kyyristymällä päätään niin kasvuston sekaan, että et saa sen leuoista ihan tarkoin selvää. Yrität siksi kurottaa lähemmäksi ja laskea sen sormia! Kasvinsyöjillä sormia on yleensä neljä taikka viisi. Jos tuo eläin on peto, sen pienissä eturaajoissa on kaksi taikka kolme sormea ja niissä terävät koukkukynnet. Alat laskea, ja pääset kolmeen, kun salamyhkäinen väijyjä vetäisee eturaajansa pois näkyvistä...!

7) Paniikki lähenee! Hermosi värisevät ja haluaisit paeta paikalta - paniikki on saamassa sinusta otteen! Mutta auttaako juokseminen? Teet arvioita tuon dinon ruumiista. Pedoilla on solakka ruumis ja ne ovat nopeita juoksijoita. Kasvinsyöjät ovat pönäkämpiä ja hitaampia. Eivätkä ne edes ole kiinnostuneita sinusta, joten niiden nopeudesta ei tarvitse piitata.

8) Minkä värinen? Saat itsesi vielä hetkeksi rauhoittumaan ja yrität tyynesti päätellä dinon lajia sen värityksen perusteella. Kasvinsyöjät ovat vaisumman värisiä, ne katoavat suojaväreineen lehvistöihin. Jos tuo herkeämätön kurkistelija, siis röyhkeä tuijottaja - on petodinosaurus, se on värikkäämpi. Sillä voi olla myös ihan täpliä taikka viiruja, kuten leopardeilla ja tiikereillä nykyisin. Ei kai vain näy sittenkin räikeyttä ja viiruja...?! Aurinko häikäisee ja näet vain tummaa...

9) Pedolta tämä vaikuttaa! Olet nyt tehnyt niin paljon erilaisia havaintoja, että alat varmistua siitä, että matalan puuston takaa sinua kurkkii petodinosaurus! Jähmetyt ihan liikkumattomaksi, sillä olet lukenut, että petodinosaurukset eivät havaitse liikettä! Sitten muistat, että näillä pedoilla on tarkka hajuaisti - ja tuo eläin paikantaa sinut täydellisesti hajuaistillaan, vaikka ei näkisi sinua lainkaan!

Pakosalle

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Andrew Sweeney

10) Miten toimit?! Nyt tiedät, että sinua tuijottaa petodinosaurus, joka mitä ilmeisimmin hyökkää tuota pikaa! Eikä ihan mikä hyvänsä petodinosaurus, vaan itse kuningastyrannilisko, Tyrannosaurus rex! Paikalla viivytteleminen on siis hyvin vaarallista. Mutta mitä voit tehdä, sillä jos ryntäät pakosalle - niin tuo tyrannilisko ottaa sinut kiinni parilla loikalla!

Aina pako ei onnistu

Pakenija on jo dinon suussa, mutta tällaisessakaan tilanteessa ei saa heittää pois toivoa...

A bad day

All rights reserved
*Kuva yllä - Copyright
© deviantART.com/Pygar - Derek Brewster Photo used with permission.


11) Elämä on onnenkauppaa! Olet päättäväinen, oman elämäsi herra, joka tietää, että elämä on myös onnenkauppaa! Se ei pelaa joka pelkää, yrität ajatella reteesti. Varovaisesti otat muutaman askeleen taaksepäin, käännyt - ja ryntäät jo samassa hurjaan pakojuoksuun!

12) Täpärä pelastuminen vaiko kuolema! Miten sinulle käy, sitä emme voi tietää! Jos onni on myötäsi, pelastut. Juostessasi kuulet takaasi raskaat, maata järisyttävät askeleet, jotka lähestyvät, ja korkeampaa ylhäältä kuin massuttavaa ääntä, maiskuttelua... Tärkeintä on, että osasit toimia tässä kohtaamisessa oikein! Jos sinä et pelastu, niin ehkä seuraava, nämä ohjeet lukeva pelastuu...

Aina pako ei onnistu

Aina pako ei onnistu...

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Tom Simpson


Dinosaurukset

Mutta joskus loppu hyvin, kaikki hyvin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © barrrry joseph
Dinosaurukset

Kuvan kohtaamisessa on selvää uhkaa ilmassa - mutta toivokaamme, että kaikki kääntyy vielä parhain päin ja ihastuttava neito selviytyy tästä pelkällä säikähdyksellä!

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Stl Hakusho
Photo used wih permission.


Dinosaurukset

Kuvassa yllä luodaan rantahiekasta dinosaurusta - katso upea lopputulos alta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla Copyright © matt


Dinosaurukset
Kohtaamisia

Tässä kohtaamisessa ei ole uhkaa, vaan satutaan vain olemaan matkalla samaan suuntaan!

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tom Simpson


Museossa tapahtuu

Yllätyshyökkäys museossa! Taidekuva Earl Norem.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Tom Simpson