Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Maiasaura kera pienokaisensa pesällään.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Eden, Janine and Jim

DINOSAURUSTEN LISÄÄNTYMINEN

Dinosaurusten lisääntyminen perustui kaikkien muiden eläinten tavoin sukupuolten väliseen paritteluun. Vaikka usein onkin löydetystä luurangosta vaikeaa määritellä, kumpaa sukupuolta se edustaa, voi kuitenkin useinkin erottaa löydetyistä luurangoista kaksi eri mallia - eli kaksi eri sukupuolta. On perusteltua olettaa, että niiden erot liittyvät tavalla tai toisella kosintamenoihin, pesimiseen ja jälkeläisten kasvattamiseen.

Esimerkiksi sarvinaamojen kaulurit liittyivät luultavasti pikemminkin parittelumenoihin kuin puolustautumiseen.

Suuri määrä jälkeläisiä

Dinosaurukset lisääntyivät munimalla ja näyttävät munineen tiettyinä aikoina paljon munia, ja riippumatta vanhempien hoivasta, poikasten eloonjäämisprosentti oli ilmeisesti hyvin alhainen. Näin ollen dinosaurukset luottivat jälkeläisten suureen määrään lajinsäilymisen turvaamiseksi.

Kuoriutuminen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © LornaRphoto

Lisääntyminen munimalla

Dinosaurukset lisääntyivät munimalla. Munansa ne laskivat maassa oleviin, sopiviin pesäkuoppiin. Munat olivat kovakuorisia, kuten nykyisillä matelijoilla ja linnuilla. Fossilisoituneita dinosaurusten munia on löydetty yli 200 pesästä eri puolilta maailmaa ja eräissä niissä on ollut vieläpä pieni luurankokin sisällä. Tosin, useissa tapauksissa ei tiedetä, mille dinosauruslajille munat ovat kuuluneet.

Joskus useammat emot laskivat munansa samaan pesään, jossa saattoikin olla sitten 30 munaa. Yllättävää on se, että dinosaurusten munat olivat kooltaan varsin pieniä. Ne eivät olleet missään suhteessa munijoidensa omaan kokoon. Jos munien koko olisi ollut suhteessa täysikasvuisen dinosauruksen kokoon, olisi niiden kuori muotoutunut väkisinkin niin paksuksi, että poikaset eivät ikinä olisi kyenneet kuoriutumaan ulos munasta.

Mitä ilmeisimmin dinosaurusten poikaset kehittyivät ja kasvoivat hyvin nopeasti. Eräillä dinosauruksilla ruumiin mittasuhteet muuttuivat iän myötä toisiksi.
Dinopoikanen ja munat

Pohjois-Carolinassa museoon rakennettu dinosauruksen pesä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Chris Short

Pesät, munat ja poikaset

Ensimmäiset dinosauruksenmunat löydettiin Ranskasta vuonna 1859, ja ensimmäiset dinosaurusten pesiksi tunnistettavat pesät Mongoliasta 1920-luvulla. Kuitenkin vasta Montanasta 1970-luvulla löydetyt dinosaurusten pesimäpaikat saivat tutkijat todella innostumaan dinosaurusten lisääntymiskäyttäytymisestä. Sittemmin dinosaurusten munia, pesiä, poikasia ja niiden jalanjälkiä on löydetty sadoilta kaivauksilta ympäri maailman.

Sauropodien munat olivat muodoltaan melkein pyöreitä, kun taas teropodien munat olivat soikeita. Useimpien dinosaurusten munia on vaikea tunnistaa, koska niissä on vain luiden kappaleita. Suurimmat dinosaurusten munat ovat noin jalkapallon kokoisia, useimmat tätä pienempiä.

Dinosaurukset näyttävät viihtyneen samoilla pesintäpaikoilla vuodesta toiseen. Pesät ovat joko olleet laajalla alueella, erillään toisistaan ja satunnaiselta vaikuttavassa järjestyksessä, tai yhteen paikkaan ja vieri viereen rakennettuja, vain täysikasvuisen eläimen mitan päässä toisistaan. Tällaisissa dinosaurusyhdyskunnissa on voinut olla pesimässä satoja, jopa tuhansia dinosauruksia.

Dinosauruksen pesä saattoi olla maa-aineksesta koottu kasa, jonka keskellä oli saniaisilla ja risuilla sisustettu syvennys.

Dinosaurukset saattoivat hautoa muniaan, ihan nykylintujen tapaan - tai jättivät munansa heti ne munittuaan, aivan kuten monet nykyliskot ja -kilpikonnat.

Vaikuttaa siltä, että monet pienemmät, kevyeen höyhenpukuun verhoutuneet dinosaurukset hautoivat muniaan kuin linnut konsanaan.

Struthiomimus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Michael Hanscom

Struthiomimus munarosvona

Struthiomimus, "Strutsin matkija", oli kaikkiruokainen lintulisko. Se kasvoi peräti neljä metriä pitkäksi ja painoi 150 kg. Se eli 73 mvs myöhäisliitukaudella Pohjois-Amerikassa, ja ryösti aterioikseen myös muiden dinosaurusten munia, kuten se kuvassa juuri on tekemässä.

Muuttaen munimaan

Argentiinasta on löydetty paikka, jossa dinosaurukset ovat käyttäneet maalämpöä hyväksi muniensa haudottamisessa. Sanagastan laaksossa sijaitsevalta 300 000 neliömetrin laajuiselta alueelta on löytynyt 80 fossiloitunutta dinosauruksen pesää. Useimmissa pesissä oli 3-12 munaa ja ne sijaitsivat noin kolmen metrin säteellä lähimmästä kuumasta lähteestä, jotka olivat toiminnassa liitukaudella. Alueen kuumien lähteiden järjestelmä on samankaltainen kuin Yellowstonen kansallispuistossa. Pesimäpaikan uskotaan kuuluneen kasveja syöneille pitkäkaulaisille sauropodeille.

Tutkijat uskovat, että dinosaurukset palasivat sinne pesimään joka vuosi samalla tavalla kuin muuttolinnut palaavat omille pesimäpaikoilleen. (Nature Communications/HS)

Pesästä lähtö

Eri dinosaurukset kuoriutuivat eri kehitysvaiheissa. Esimerkiksi vastakuoriutuneet sauropodin poikaset olivat jo varsin kehittyneitä ja valmiita selviytymään yksinään. Hadrosaurusten poikaset puolestaan eivät vielä kuoriutessaan olleet kovin kehittyneitä tai elinvoimaisia. Joidenkin dinosaurusten poikaset jäivät pesään vanhempiensa ruokittaviksi.

Dinosaurukset

Dinosauruksen pesä - Lontoon luonnontieteen museo.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Lontoon luonnontieteen museo, dinosauruksen pesä - kuva Copyright fmpgoh

Kasvun vaiheita

Dinosaurukset näyttävät kehittyneen täysikasvuisiksi melko nopeasti. Esimerkiksi hadrosaurusten poikanen oli kuoriutuessaan noin 25 sentin mittainen ja parin vuoden ikäisenä jo kaksimetrinen. Lopullisen kahdeksan metrin pituuden se saavutti noin kymmenessä vuodessa.

Dinosaurukset ilmeisesti kasvoivat hyvin nopeasti ensimmäisten elinvuosiensa aikana, mutta kasvu hidastui huomattavasti aikuisiällä. Jotkut dinosaurukset yksinkertaisesti lakkasivat kasvamasta täysikasvuisiksi tultuaan, kun taas toiset kasvoivat tasaisesti läpi elämänsä.

Montanasta löydetyt Maiasauruksen poikaset olivat noin 46 cm:n pituisia kuoriutuessaan. Niiden koko tuplaantui seuraavien viiden kuukauden aikana. Tänä aikana vanhemmat ruokkivat poikasia. Sitten poikaset alkoivat kasvaa nopeammin ja saavuttivat noin 3,6 metrin pituuden ollessaan vuoden ikäisiä ja 7 metrin pituuden seitsemän vuoden ikäisinä.

Isokokoisimmilla kasvutahti oli huima. Sauropodien täytyi kasvaa käsittämättömän nopeasti, koska niiden munat eivät olleet paljon greippiä suurempia. Apatosauruksen keskimääräinen kasvunopeus oli lähes 5,5 tonnia vuodessa.
Dinosauruksen pesä

Dinosauruksen pesä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Ben Salter


Iso muna

Puolassa on huvi- ja dinosauruspuisto, Jurapark Baltów. Siellä on kuvan jättimäinen dinomuna. Tai ehkäpä kuoriutuja on kuitenkin lentolisko. Näin suuria munia ei kuitenkaan koskaan ole esiintynyt.

Vaikka jättimunan kanssa on ehkä otettu taiteellisiakin vapauksia, niin sitä ei ole tehty puiston dinosaurusten kanssa. Jurapark Baltówissa on esillä yli 40 luonnollista kokoa olevaa dinosaurusta, jotka asiantuntijoiden avulla on toteutettu äärimmäisen aitoina ja todentuntuisina. Joitakin puiston dinokuvia on myös Tunturisuden dinosivuilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright - Fot. Mariusz Cieszewski © Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland