Tunturisuden sivut
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Jan van den Berg
*Photo used with permission.

Albertonykus (Nimesivät Longrich ja Currie, vuonna 2009)

Kuvassa yllä Albertonykus. Se on elänyt noin 65 - 70 miljoonaa vuotta sitten. Ennen 1990-lukua lajista ei tiedetty yhtään mitään. Tämän petodinosauruksen oletetaan syöneen esille kaivamiaan termiittejä. Kaikkein pienimpien dinojen joukossa Albertonykus oli "jättiläinen", mutta ei sekään ollut koolla pilattu. Sillä oli pituutta 70 - 100 cm ja painoa 5 kg.

MINIDINOT - KEVEIMMÄT LILLIPUTIT

Painoltaan seitsemän keveintä dinosaurusta, lilliputit, jotka ovat pääosin piipertäneet maan pinnalla, vaikkakin eräiden sulkarakenteet antavat aiheen olettaa, että ne ovat joko liitäneet taikka harjoitelleet lentämistä. Lähteenä järjestykselle ja painoille on Wikipedia. Muu lajien esittely ja sisältö tunturisusi.com.

1. Anchiornis 110 g
2. Epidexipteryx 164 g
3. Compsognathus 0,26 kg-3.5 kg
4. Juravenator 0,34 kg
5. Fruitadens 0,50 kg-0.75 kg
6. Sinosauropteryx 0,55 kg
7. Microraptor ~1 kg

Anchiornis

All rights reserved
*Kuva Anchiornis - Copyright © Flickr/moschops911 - Benjamin Chandler - Used with permission.

1. Anchiornis

Anchiornis on ollut kaikkein kevein dinosaurus. Sen painoksi on arvioitu 110 grammaa. Pituudellaan 34 cm se on ollut kuudenneksi lyhyin dinosaurus.

Epidexipteryx

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Nobu Tamura

2. Epidexipteryx hui - (Nimesivät Zhang ja kumppanit vuonna 2008)

Epidexipteryx hui, petokäsiin (Maniraptora) kuuluva lintumainen dinosaurus eli Kiinan ja Mongolian tienoilla, jurakaudella noin 168 - 152 miljoonaa vuotta sitten. Sillä oli pitkä, varsin alkukakantainen, linnun pyrstöä muistuttava pyrstö. Pyrstösulissa ei ollut, nykysulkien tapaan, ruodosta haarautuvia höytyliistakkeita höytysäteineen, vaan pyrstösulat olivat kiinteitä ja kuin levymäisiä. Pyrstöään laji käytti pöyhistelyyn. Sen kaikki sulat olivat ornamentaalisia, eikä niitä ollut tarkoitettu lentämiseen.

Lyhyin dinosaurus

Epidexipteryx on nykytietämyksen mukaan ollut lyhyin dinosaurus. Sen luurangon pituus oli 25 cm, pyrstöineen sillä on ollut mittaa 44,5 cm. Sen painoksi arvioidaan 164 grammaa. Painoltaan se on siten ollut toiseksi kevein Anchiorniksen jälkeen.

Tämä laji osoittaa sen, että sulkia oli olemassa jo miljoonia vuosia ennen, kuin niiden avulla alettiin lentää. Huolimatta lintumaisesta olemuksestaan, Epidexipteryx ei ilmeisesti kyennyt lentämään. Sen sijaan oravan kokoinen dinosaurus, Microraptor liiteli jo ainakin puusta puuhun, uskovat tutkijat, ja se on tärkeä avainlaji, kun dinosauruksista kehittyi lentämään kykeneviä lintuja.

Lajin kiinalainen nimi on Hushi Yaolong - Hu Yaomingin lohikäärme.

Compsognathus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Compsognathus Copyright diveofficer

3. Compsognathus - "Kaunis leuka" (Nimesi Wagner vuonna 1859)

Compsognathus eli jurakaudella, 155 - 145 miljoonaa vuotta sitten. Fossiileja on löydetty Saksasta ja Ranskasta. Compsognathus oli yksi pienimmistä tunnetuista dinosauruksista, painoltaan kolmanneksi pienin, kanan taikka pikkukissan kokoinen. Se oli vain 60 - 70 cm pitkä, enimmillään ehkä metrin pituinen - ja painoi luultavasti vähimmillään 260 grammaa ja enimmillään vain noin 3 kg. Compsognathus saalisti ravinnokseen suuria hyönteisiä ja sen ajan pieniä liskoja.

Takaraajat olivat tuskin ihmisen peukalon paksuiset, eturaajat olivat ohuet kuin lyijykynä, ja puolet sen pituudesta muodostui piiskamaisesta hännästä. Silti tämä pikkuruinen dinohirviö oli pikkueläinten, kuten hyönteisten, matojen, liskojen ja mahdollisesti myös vastakuoriutuneiden dinosauruksenpoikasten hurja ja säälimätön saalistaja.

Vauhdikas saalistaja

Compsognathuksen luut olivat hentorakenteiset ja ontot, sen kaula oli pitkä ja taipuisa ja se pystyi juoksemaan nopeasti takajalkojensa varassa käyttäen häntäänsä vastapainona. Sormissa oli vahvat kynnet. Silmät olivat suuret. Koska sieraimet sijaitsivat pitkän, suipon kuonon päässä, Compsognathus varmaankin löysi saaliinsa herkän hajuaistinsa avulla.

Leuat eivät olleet kovin vahvat, mutta napsahtivat kiinni silmänräpäyksessä, eikä saalis päässyt kiemurtelemaan irti pienten, terävien hampaiden otteesta.

Compsognathus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva kokovertailusta Compsognathus Copyright Dinoguy2
Juravenator

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Juvenator - Copyright Nobu Tamura

4. Juravenator - (Göhlich & Chiappe, 2006)

Jurakaudella, 152 miljoonaa vuotta sitten Saksan vuorimailla eli pieni, 70 cm pitkä keelurosauruksiin kuulunut petodinosaurus, Juravenator. Lajista on löytänyt yhden ainoan fossiilin vuonna 1998 paleontologian harrastelija Klaus-Dieter Weiß.

Lajin sijoittelu dinosaurusten sukukunnassa jatkuu ja vuonna 2010 Juravenatorin katsottiin kuuluvan petokäsiin (Maniraptora).

Juvenator

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva kokovertailusta - Copyright Dinoguy2


Fruitadens

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Nobu Tamura

5. Fruitadens - (Butler ja kumppanit 2010)

Fruitadens oli heterodontosauri (Heterodontosauridae), kasvinsyöjä. Sen nimessä Fruita viittaa fossiilin löytöpaikkaan Yhdysvaltojen Coloradossa. Siellä se on elänyt myöhäisellä jurakaudella noin 150 miljoonaa vuotta sitten.

Suurten sauropodien rinnalla Fruitadens oli lilliputti. Sen pituus oli 65 - 75 cm ja paino 500 - 750 grammaa.

Sinosauropteryx

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Sinosauropteryx Copyright Kaptain Kobold

6. Sinosauropteryx - (Ji & Ji, 1996)

Sinosauropteryx prima oli petodinosaurus eli teropodi, ensimmäinen kautta aikain löydetty, jolla on sulkapeitettä. Se eli varhaisliitukaudella, 125 - 122 miljoonaa vuotta sitten. Koko pituus 68 - 107 cm ja paino 550 grammaa.

Sinosauropteryxin esitteleminen maailmalle vuonna 1996 oli sensaatio. Ensimmäistä kertaa oli löydetty selkeä ja täydellisesti säilynyt pienen teropodin luuranko, jonka vartalosta valtaosa oli arvoituksellisten untuvajälkien peitossa. Sillä oli ollut untuvainen peite, joka olisi ollut täydellinen ruumiinlämmön sitoja ja voinut pitää eläimen lämpimänä. Tämä huomio antaa painoarvoa väitteelle, että jotkut dinosaurukset olivat tasalämpöisiä.

Sinosauropteryx on myös ensimmäinen dinosauruslaji, jonka väri on kyetty määrittämään. Vuonna 2010 tutkijat kykenivät ensimmäisen kerran raottamaan ovea dinosaurusten värien maailmaan. Tutkimuksissa saatiin selville, että Sinosauropteryxin hännässä harjakset taikka sulan esiasteet, jotka muodostivat rengasmaisia kuvioita, olivat väreiltään valkoista ja oranssia.

Sinosauropteryx

Sinosauropteryx - kuvassa aikuinen ja nuori yksilö.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva kokovertailusta Sinosauropteryx Copyright Dinoguy2


Microraptor

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Marcia O'Connor

7. Microraptor - "Pikkuvaras" taikka "Pikku metsästäjä" (M. zhaoianus Xu ja kumppanit 2000)

Vuonna 2003 esiteltiin Kiinasta löytynyt petodinosaurus, dromaeosauri (Dromaeosauridae) Microraptor gui, (nykyisin lajinimi ehkä M. zhaoianus) jolla pituutta 77 - 90 cm ja painoa aina yhteen kiloon asti.

Microraptor eli varhaisella liitukaudella, 120 miljoonaa vuotta sitten. Kiinalaiset tutkijat uskovat sen olevan nykyisten lintujen esi-isä. Kiinan tiedeakatemian tutkija Xing Xun mukaan aiemmin on ollut epäselvää, kuinka joillekin dinosauruksille kehittyi lentokyky.

Vajaan metrin pituinen Microraptor on ilmeisesti ensimmäisiä alkeellisen lentokyvyn kehittäneitä dinosauruksia. Microraptorin arvellaan liitäneen siipiensä avulla puusta puuhun hieman nykyisten liito-oravien tapaan. Sen iho oli höyhenten peitossa, ja sen kummassakin raajaparissa oli leveitä, liitämistä helpottavia höyheniä, ja myös hännässä pitkiä höyheniä tai sulkia. Jotkut tutkijat arvelevat, että Microraptor ei ainoastaan liidellyt puusta toiseen, vaan yritti nousta ilmaan, räpistelemällä molempia siipiään.

Myöhemmistä lentoliskoista kehittyi ensimmäinen tunnettu lintu, Archaeopteryx, joka eli noin 150 miljoonaa vuotta sitten. Aiemmin monet dinosaurustutkijat ovat olettaneet, että lentävät dinosaurukset kehittyivät maalla eläneistä lajeista joilla oli vahvat takaraajat.

Microraptorin löytyminen viittaisi kuitenkin siihen, että lentävät dinosaurukset kehittyivät puissa eläneistä lajeista. Löytöpaikka Kiina. Lahko Saurischia. Heimo Dromaeosauridae.

Microraptor

Microraptor gui.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Microraptor gui Copyright jessycat_techie
*Kuva kokovertailusta Sinosauropteryx Copyright Dinoguy2