Tunturisuden sivut
All Rights Reserved
*Kuva yllä, Oviraptor - Copyright, Photo by © Tiago Silva
*Photo used with permission.

Oviraptorit eli oviraptorisaurit (Oviraptorosauria)

Oviraptor - (Henry Osborn 1924)

Oviraptorit elivät myöhäisliitukaudella, 84 - 71 miljoonaa vuotta sitten, nykyisen Keski-Aasian tasangoilla, Mongolian alueella. Ne olivat liskonlantioisiin kuuluvia teropodeja, ehkä lihaa syöviä petodinosauruksia. Ne saattoivat olla myös pelkästään kasvinsyöjiä.

Oviraptor tarkoittaa suomeksi munan ryöstäjää taikka munavarasta. Oviraptor on dinosaurussuku - ja siinä on kaksi lajia, joiden nimet ovat Oviraptor philoceratops ja Oviraptor mongoliensis.

Ensimmäisen Oviraptorin fossilisoituneet jäänteet löydettiin samoin fossilisoituneen munapesän luota vuonna 1923 ja tutkijat luulivat sen olleen ryöstämässä Protoceratopsin pesää. Vuonna 1990 löydettiin lisää Oviraptoreiden pesiä ja munia ja Oviraptoreiden luurankoja, jotka olivat pesissään hautoma-asennossa.

Näiden löytöjen myötä huomattiinkin, että ensimmäisetkin löytyneet munat kuuluivatkin itselleen Oviraptorille ja se oli ehkä kuollut puolustaessaan pesäänsä. Kaikki kääntyi päälaelleen ja varkaasta tulikin sankarillinen ja uhrautuva kotinsa puolustaja. Oviraptorin omat munat olivat noin 13 senttimetrin pituisia ja muodoltaan torpedomaisia.

Oviraptor - "Munavaras". (Nimesi Osborn vuonna 1924). Pituus 1,8 m. Lahko Saurischia. Heimo Oviraptoridae. Löytöpaikka Mongolia.

Oviraptor

Oviraptor poikasineen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Oviraptor ja poikanen - Copyright lasocurrenciasdelduendeci llo

Oviraptorin - kuin ison kalkkunan tai kasuaarin - ominaisuuksia

Oviraptorin pituus oli 2,5 metriä ja sen paino oli ainakin 35 kg, mutta ehkä jopa lähes 100 kg. Sillä oli korkeutta 0,9 metriä. Se kulki kahdella jalalla, pystyasennossa. Se oli lintumainen dinosaurus, jolla oli untuvamainen, lämpöä eristävä höyhenpeite. Oviraptor muistutti kuin isoa kalkkunaa, ja jotkut tutkijat pitävätkin sitä jonkinlaisena lintuna. Nykylinnuista se muistutti kalkkunan ohella erityisesti strutseihin kuuluvia kasuaareja.Bochum on 364 000 asukkaan kaupunki Saksassa. Kesällä 2019 kaupungista tuli kesäkuukausien ajaksi dinosauruskaupunki, kun sen kaduille aseteltiin 33 luonnollista kokoa olevaa dinosaurusmallia houkuttelemaan turisteja. Yksi näistä dinosauruksista oli kuvan Oviraptor.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Like_the_Grand_Canyon

Oviraptorit luetaan kuuluvaksi Maniraptora-ryhmään, jonka jäseninä niiden katsotaan olevan lähempänä lintuja, kuin strutsisaurien (Ornithomimosauria), jotka puolestaan ovat lähempänä varsinaisia dinosauruksia. Kaiken kaikkiaan keskustelu Oviraptorien sijoittumisesta luokitteluun jatkuu, liittyen laajemminkin lintujen ja dinosaurusten välisiin sukulaisuussuhteisiin.

Oviraptorin pää oli pieni ja suu sekä paksu, papukaijamainen nokka olivat täysin hampaattomat, lukuun ottamatta kahta luupiikkiä, joista sille oli apua syödessä. Pään päällä oli ontto harja, koristeellinen heltta, joka lisäsi lajin ulkoista näyttävyyttä. Harjanne on voinut toimia merkkivälineenä lajin sisäisessä viestinnässä, mutta se on voinut toimia ehkä myös hengitysilman lämmittimenä, hajuaistin tehostajana tai aivojen viilentäjänä. Oviraptorin silmät olivat suuret ja auttoivat saaliin tarkassa havaitsemisessa.Oviraptor etenee pensaiston piiloissa saalistusmatkoillaan.

All rights reserved
*Kuva Oviraptor - Copyright © Salvatore Grigoli
Photo used with permission.

Oviraptorin ravinto - nopeus - älykkyys

Ei tiedetä tarkoin sitä, että mitä kaikkea Oviraptor käytti ravinnokseen. Se oli kuitenkin ehkä kaikkiruokainen petodinosaurus, tai sitten se olikin ehkä kasvinsyöjä. Sillä oli hyvin vahvat leuat ja leukalihakset, joilla se on kyennyt murskaamaan pienten eläinten luitakin, kuten myös munia ja ehkä pähkinöitäkin.

Oviraptorin etu- ja takaraajat olivat pitkät ja ohuet, ja niissä oli terävät kynnet. Oviraptor oli saalistaessaan hyvin ketterä ja nopea juoksija. Se oli myös ilmeisen "älykäs" eläin. Tämä on päätelty sen aivojen suuresta koosta, joka viittaa myös lajin sosiaalisuuteen ja monimuotoiseen kommunikointiin.

oviraptori

Oviraptor - kuva Copyright Jim Robbins.