Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Plateosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rasmus Skov Larsen

PROSAUROPODIT (Prosauropoda)

Pitkäkaulaisia "esipitkäkauloja", triaskauden lopulla kehittyneitä dinosauruksia, jotka katosivat jurakauden lopulla. Ilmeisesti kasveja syöneillä prosauropodeilla oli yhteneväisiä piirteitä sauropodien kanssa, mutta nimestään huolimatta ne eivät olleet mikään sauropodien esiryhmä. Ehkä oli kyse sauropodien rinnakkaisryhmästä. Prosauropodeissa pääryhmiä edustivat suuret ja raskasrakenteiset plateosaurit (Plateosauridae) ja pienemmät ja kevytrakenteisemmat anchisaurit (Anchisauridae).

Riojasaurus - "Rionlisko" (Nimesi Bonaparte vuonna 1969)

Suuri ja painava, neljällä jalalla ruhoaan kuljettava dinosaurus. Nimi tulee Argentiinasta La Riojan maakunnasta, josta lajin fossiileja on löydetty. Pituus 10 m. Eli myöhäisellä triaskaudella 225 - 219 mvs. Löytöpaikka Argentiina. Lahko Saurischia. Heimo Melanosauridae.

Anchisaurus

Anchisaurus - "Lähes lisko" (Nimesi Marsh vuonna 1885)

Pieni ja kevytrakenteinen prosauropodi, jolla pieni pää, pitkä kaula ja hoikka ruumis. Liikkui ehkä sekä kahdella että neljällä jalallaan. Peukalossa suuri kynsi, jolla saattoi kaivaa ruokaa taikka puolustautua. Tiettävästi ensimmäinen Pohjois-Amerikasta löydetty dinosaurus. Pituus 2 m. Eli varhaisella jurakaudella 200 - 188 mvs. Löytöpaikat Pohjois-Amerikka ja Afrikka . Lahko Saurischia. Heimo Anchisauridae.

Plateosaurus

Plateosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rasmus Skov Larsen


Plateosaurukset

Plateosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Nobu Tamura


Plateosaurus

Plateosaurus - "Litteä matelija" (Nimesi von Meyer vuonna 1837)

Plateosaurus oli dinosaurusten maailman aamunkoiton ensimmäisiä dinosauruksia. Prosauropodeista parhaiten tunnettu, sillä fossiileja on löydetty useita. Hännän pituus puolet koko eläimen pituudesta. Plateosauruksella oli voimakas pää ja sen lehdenmuotoiset hampaat olivat mainio kalusto kasvien möyhentämiseen. Plateosaurus liikkui pidemmät matkat neljällä jalallaan, mutta varmaankin kurkotteli aterioidessaan kahdella jalallaan seisten kohti puiden latvuksia. Pituus 7 m. Eli myöhäisellä triaskaudella 222 - 219 mvs. Löytöpaikka Eurooppa. Lahko Saurischia. Heimo Plateosauridae.

Lufengosaurus - "Kiinanlisko" (Nimesi Young vuonna 1941)

Ensimmäinen Kiinaan koottu ja näytteille asetettu luuranko oli Lufengosauruksen. Siellä se sai myös kunnian olla ensimmäinen dinosaurus postimerkissä kautta aikain vuonna 1958. Suurikokoinen, raskastekoinen, levein jalkaterin varustettu ja harvahampainen dinosauruslaji. Pituus 5 - 7 m. Eli myöhäisellä triaskaudella 208-200 mvs. Löytöpaikka Kiina. Lahko Saurischia. Heimo Plateosauridae.

Massospondylus - "Massiivinen selkäranka" (Nimesi Owen vuonna 1854)

Pitkän kaulan jatkona hyvin pieni pää. Ilmeisesti kahisteli puiden seassa kahdella jalallaan kurkotellen ja riipi viisisormisilla eturaajoillaan puista määrättömästi ruokaa suuhunsa. Pituus 4 m. Eli trias- ja jurakauden vaihteessa 205 - 194 mvs. Löytöpaikat Pohjois-Amerikka ja Afrikka. Lahko Saurischia. Heimo Plateosauridae.

Thecodontosaurus - "Kolohampainen lisko" (Nimesivät Riley & Stutchbury vuonna 1836)

Kevytrakenteinen ja aika lyhytkaulainen laji. Ihan fossiilimetsästyksen alkuaikojen löytöjä, sillä nimettiin Englannissa jo vuonna 1842. Primitiivisimpiä prosauropodeja. Eli myöhäisellä triaskaudella. Pituus 2 m. Löytöpaikat Eurooppa ja Afrikka. Lahko Saurischia. Heimo Anchisauridae.

Mussaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Andrés Tonini

Mussaurus - "Hiirilisko"

Kuvassa yllä Mussaurus - "Hiirilisko". (Nimesivät Bonaparte & Vince vuonna 1979). Argentiinasta löydettiin vuonna 1979 fossiloitunut Mussauruksen pesä, jossa oli joukko pikkuruisia juuri kuoriutuneita poikasia. Lähistöltä löydettiin myös nuorten Mussaurusten fossiilit.

Pituutta tällä esipitkäkaulalla oli vain 3 metriä ja painoa 70 kg. Mussaurus eli myöhäisellä triaskaudella noin 215 mvs. Löytöpaikka Argentiina. Lahko Saurischia. Heimo Plateosauridae.