Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Argentinosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rasmus Skov Larsen


Brachiosaurus

SAUROPODIT (Sauropoda)

Sauropodeille tunnetaan myös suomalaiset nimet pitkäkaulat ja brontosaurukset, sekä vielä suoliskot. Ne olivat pitkäkaulaisia kasvinsyöjiä ja suurimmat tunnetut maaeläimet kautta aikain. Pienin niistä oli 10 metrin pituinen ja suurimmalla on saattanut olla mittaa jopa liki 50 metriä.

Eri sauropodilajit olivat kaikki hyvin paljon toistensa näköisiä. Niillä kaikilla oli pieni pää, pitkä kaula, tukeva ruumis, paksut, pilarimaiset "tolppajalat" ja pitkä suipponeva häntä. Häntäänsä sauropodit käyttivät ruoskana, jolla ne sivaltelivat päällensä käyviä lihansyöjiä ja mitä ilmeisimmin aiheuttivat näillä valtavilla huiskaisuilla myös pistävää kipua. Sauropodeihin kuuluu useampia heimoja. Brachiosaurit olivat painavimpia.

Camarasaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Camarasauruksista Copyright Nobu Tamura

Camarasaurus - "Onteloinen lisko" (Nimesi Cope vuonna 1877)

Kuva yllä. Nimeensä tämä lisko on saanut "onteloisen" siitä, että sen selkärangassa on onteloisia luita, jotka keventävät sen rakennetta. Camarasaurus oli yksi yleisimmistä sauropodeista Pohjois-Amerikassa myöhäisellä jurakaudella. Se liikkui luultavasti muiden sauropodien tapaan laumana ja luotti puolustautumisessa suureen kokoonsa. Massiivisena eläimenä Camarasaurus on liikkunut varsin hitaasti. Pituus 18 m. Paino jopa 20 tonnia. Eli myöhäisellä jurakaudella 155 - 145 mvs. Löytöpaikka Pohjois-Amerikka: Uusi Meksiko, Colorado, Utah ja Wyoming. Lahko Saurischia. Heimo Camarasauridae.

Apatosaurus

Kuvassa yllä Apatosaurus.

Apatosaurus - Brontosaurus

Apatosaurus ja Brontosaurus Apatosaurus ja Brontosaurus

Supersaurus - "Superlisko" (Nimesi Jensen vuonna 1985)

Käytetään myös nimeä Ultrasaurus. Yksi pisimmistä koskaan eläneistä liskoista. Pituus 33-34 m. Korkeus 16 - 20 m. Paino 55 tonnia. Kaulalla oli pituutta noin 15 metriä, mikä on kaikista tunnetuista maaeläimistä kaikkein pisin. Painoa kaulalla oli noin 6 000 kilogrammaa. Eli myöhäisellä jurakaudella 155 - 145 mvs. Löytöpaikka Colorado, USA vuonna 1972 - löytäjänä paleontologi "Dinosaurus-Jim" James A. Jensen. Lahko Saurischia. Heimo Diplodocidae.

Euhelopus - "Hyvä kulkujalka" (Nimesi Romer vuonna 1956)

Euhelopus oli Camarasauruksen lähisukulainen, vaikka lajit elivätkin eri puolilla maailmaa. Ruumiinsa rakenteeltaan se oli samankaltainen, kuin Camarasaurus, mutta sillä oli pidempi kaula, jossa oli 17 - 19 nikamaa. Euhelopuksen suuret ja lusikanmuotoiset hampaat soveltuivat hyvin sitkeiden kasvien, kuten saniaisten ja kortteiden syömiseen. Pituus 10 m ja kaulan pituus 5 m. Paino 20 - 24 tonnia. Eli 156 - 150 mvs. Löytöpaikka Kiina. Lahko Saurischia. Heimo Camarasauridae.

Barapasaurus - "Isojalkainen lisko" (Nimesivät Jain, Kutty, Roy-Chowdhury & Chatterjee vuonna 1975)

Yksi vanhimpia tunnettuja sauropodeja. Tyypillinen sauropodin rakenne. Jotkin selkärangan ja kaularangan luista olivat onttoja ja kevensivät siten sen painoa. Barapasauruksen epätäydellisiä luurankoja on löydetty toistaiseksi kuusi, mutta kallo puuttuu vielä täysin. Pituus 15 - 20 m. Paino 40 - 50 tonnia. Eli varhaisella jurakaudella 208 - 188 mvs. Löytöpaikka Aasia: Godavari-laakso Etelä-Intiassa. Lahko Saurischia. Heimo Barapasaudirae.

Cetiosaurus - "Valaslisko" (Nimesi Owen vuonna 1841)

Jättiläinen, jonka kaula oli lyhyempi, kuin muiden sauropodien. Kun Cetiosauruksen ensimmäiset fossiiliset jäänteet löydettiin vuonna 1809, luultiin aluksi luiden kuuluneen jollekin jättimäiselle merieläimelle, siitä tulee sen nimi valaslisko. Pituus 18,3 m. Paino 10 - 25 tonnia. Eli jurakaudella 181 - 169 mvs. Löytöpaikkoina Euroopassa Englanti ja Afrikassa Marokko. Lahko Saurischia. Heimo Cetiosauridae.

Alamosaurus

Alamosaurus - "Alamon lisko" (Nimesi Gilmore vuonna 1922)

Kuvassa yllä Alamosaurus murskaa rakennusta - sijainti Children's Museum, Indianapolis, USA. Tämä lisko on saanut nimensä Alamon linnakkeesta, jota teksasilaiset puolustivat meksikolaisten piirittäessä vuonna 1863. Alamosaurus oli viimeisiä titanosaureja. Muiden heimonsa lajien tavoin sillä oli leveä kuono ja kapeat hampaat, joilla se riipi tehokkaasti lehtiä oksista. Pituus 22 m. Paino 33 tonnia. Eli liitukauden loppupuolella 73 - 65 mvs. Löytöpaikat USA: Uusi Meksiko, Teksas, Montana ja Utah. Lahko Saurischia. Heimo Titanosauridae.

Alamosaurus

Alamosaurus, jolla seuranaan Quetzalcoatlus - "Höyhenkäärmekuningas" -lentoliskot. Quetzalcoatlus on ilmeisesti ollut kaikkein suurin lentokykyinen eläin kautta aikojen. Sen siipiväliksi on arvioitu jopa 18 metriä, mutta todellisuudessa siipiväli on ollut ehkä enimmillään "vain" 15 metriä. Painoa jätillä on ollut 250 kg.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Peter Montgomery

Saltasaurus - "Saltan lisko" (Nimesivät Bonaparte & J. E. Powell vuonna 1980)

Saltasaurus Saltasaurus

Dinosaurukset
Brachiosaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © MJRGoblin

Brachiosaurus - "Olkavarsilisko" (Nimesi Riggs vuonna 1903)

Brachiosaurus oli jättiläinen, jonka paino on voinut olla 80 tonnia ja pituus 25 metriä. Useimmille dinosauruksista tulevat mieleen ensiksi juuri Brachiosauruksen kaltaiset pitkäkaulaiset jättiläiset, brontosaurukset.

Brachiosauruksella piti olla hyvin vahva sydän, jotta se kykeni pumppaamaan verta ylös korkeuksiin, pitkää kaulaa myöten aina päähän saakka - ja sydän oli kooltaankin noin auton kokoinen. Brachiosauruksen eturaajat olivat hieman pidemmät, kuin takaraajat - hieman yli neljä metriä. Sillä oli pisimmät etujalat kautta aikain kaikista maailman eläimistä. Ensimmäinen Brachiosaurus löydettiin vuonna 1900. Löytöpaikka ensimmäisen kerran Colorado USA:ssa, sen jälkeen useita fossiileja on löydetty sekä Pohjois-Amerikasta, että Tansaniasta ja Algeriasta Afrikasta. Lahko Saurischia. Heimo Brachiosauridae.

Brachiosaurus Brachiosaurus

Allosaurus ja Diplodocus

Yllä Allosaurus ahdistelemassa Diplodocusta ja varmaan tuumimassa, miten pääsisi kiinni tuohon korkeuksissa huojuvaan, kapeaan kaulaan.

Diplodocus Diplodocus

Mamenchisaurus - "Mamenxi lisko" (Nimesi Young vuonna 1954)

Kaikista tunnetuista eläimistä pisimmän kaulan on omistanut Mamenchisaurus, jolla kaulaa oli noin puolet koko pituudesta, eli kaulan osuudeksi jäi ehkä jopa 14 metriä. Pisimmän kaulan omistaneesta eläimestä sen kanssa tuli tosin kilpailemaan vuonna 1999 löydetty Sauroposeidon, jolla kaula lienee vielä hieman pidempi. Mamenchisauruksen koko pituus 21 - 25 m. Paino yli 10 tonnia. Eli myöhäisellä jurakaudella 156 - 145 mvs. Löytöpaikka Aasia: Mongolia. Lahko Saurischia. Heimo Diplodocidae.

Seismosaurus

Seismosaurus - "Maata järisyttävä lisko" (Nimesi Gillette vuonna 1991)

Seismosaurus on uudelleen määritetty ja nimetty ja se on nyt
Diplodocus hallorum Diplodocus hallorum

Dicraeosaurus - "Kaksihaarainen lisko". (Nimesi Janensch vuonna 1914)

Pienikokoinen verrattuna heimonsa muihin jäseniin. Sen kaula oli lyhyempi ja pää hieman isompi. Sen nimeen kaksihaarainen tulee sen selkänikamien haaroittuneista piikeistä., joiden tehtävä on voinut olla selkärangan vahvistaminen. Pituus 10 - 13 m. Paino 5 - 6 tonnia. Eli myöhäisellä jurakaudella 156 - 150 mvs. Löytöpaikka Tansania Afrikassa. Lahko Saurischia. Heimo Diplodocidae.

Allosaurus ja Diplodocus

Brontosaurus aterioi, kun taivas punertuu yön lähestyessä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Sam Howzit
Amargasaurus

Amargasaurus cazaui. Kuva Copyright Luis V. Rey.

Amargasaurus - "La Amargan lisko" (Nimesivät Salgado & Bonaparte vuonna 1991)

Pienikokoinen jättien joukossa. Selkärangasta kohosi kaksi piikkiriviä, jotka ehkä ovat suojanneet vihollisten hyökkäyksiltä. Tosin Amargasaurus on voinut käyttää näitä rakenteita myös lämpönsä säätelemiseen. Pituus 10 m. Paino 5 tonnia. Eli varhaisella liitukaudella 131 - 125 mvs. Löytöpaikka La Amarga Argentiinassa, Etelä-Amerikassa. Lahko Saurischia. Heimo Diplodocidae.

Argentinosaurus

Argentinosaurus - "Argentiinanlisko" (Nimesivät Bonaparte ja Coria vuonna 1993)

Titanosauri, joka titaanien joukossa voittaa raskaimpana painossa lähes kaikki muut jättiläiset liki sadan tonnin painollaan. Pituus 40 m. Paino 80 - 100 tonnia. Eli keski-liitukaudella 100 - 93 mvs. Löytöpaikka Etelä-Amerikka: Argentiina. Lahko Saurischia. Heimo Titanosauridae. Kuva Copyright Joe Tucciarone.

Amphicoelias

Dinosaurus Amphicoelias.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Apatosaurus, Copyright mulf *Alamosaurus, Copyright jcroach
*KBrachiosaurus ja ihmiset katselemassa, Copyright Martin Burns
*Allosaurus ahdistelemassa Diplodocusta, Copyright Marcin Chady

Pinkki dino

Vernalin pinkki dino. - Vernal on 10 000 asukkaan kaupunki Utahissa. Näillä dinosaurusten mailla on aikoinaan elänyt runsaasti dinosauruksia, joiden lukuisista löydetyistä fossiileista Utah ja myös Vernal on nykyisin tunnettu.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © InSapphoWeTrust


Brachiosaurus

Brachiosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © David Ellis