Tunturisuden sivut

Seismosaurus - "Maata järisyttävä lisko" (Nimesi yhdysvaltalainen paleontologi David Gillette vuonna 1991) -> Diplodocus hallorum (Nimesi Lucas 2004)

Seismosaurus eli jurakauden lopulla, noin 150 miljoonaa vuotta sitten. Se kuului sauropodeihin, oli siten pitkäkaulainen kasvissyöjä ja liikkui neljällä jalalla.

Seismosauruksen jäänteet löysivät kaksi retkeilijää ihan sattumalta Uudesta Meksikosta vuonna 1979. Fossiilin maasta kaivanut David Gillette antoi lajille nimeksi Seismosaurus halli (nimi oli kunnianosoitus James Hallille ja hänen vaimolleen Ruthille siitä, mitä he olivat tehneet Uuden Meksikon paleontologian hyväksi - ja muutettiin myöhemmin muotoon Seismosaurus hallorum). Gillette arvioi, että Seismosaurus oli eläessään ollut pituudeltaan 52 metriä (170 jalkaa).

Seismosaurus

Seismosaurus

Infotaulu - New Mexico Museum of Natural History. Piiskamaisesta hännästä saivat päällekävijät railakoita sivalluksia.

Koon määrittelyä

Pituudellaan 52 metriä Seismosaurusta pidettiin yhtenä pisimmistä dinosauruksista kautta aikain, ehkä kaikkein pisimpänä. Myöhemmin fossiilin luita alettiin koota uudelleen ja sitä verrattiin Diplodocukseen, jonka mukaisesti luut osattiin koota oikein. Silloin havaittiin, että eläimen koko pituus ei sen eläessä ollutkaan ollut 170 jalkaa, vaan "ainoastaan" 110 jalkaa eli 33 metriä. Tälläkin pituudellaan se on yksi kaikkien aikojen pisimmistä dinosauruksista. Sillä oli painoa 20 - 30 tonnia ja kun se eteni, maa todellakin järisi sen alla.

Diplodocus hallorum

Fossiilin tarkemmissa tutkimuksissa 2000-luvulla se menetti niitä piirteitään, joilla se oli määritetty Seismosaurus-lajiksi, alkaen muistuttaa yhä enemmän Diplodocusta. Niinpä se sitten luokiteltiinkin kuuluvaksi Diplodocus-sukuun, jossa se määritettiin ja uusnimettiin lajiksi Diplodocus hallorum. Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että kaikki Diplodocus-suvunkin muut, kolme lajia ovat täsmentävän tutkimuksen alla, eikä ole laisinkaan varmaa sekään, että aiemmin Seismosauruksena tunnettu dinosaurus säilyttäisi tämän nykyisenkään statuksensa. Jo nyt eräät tutkijat ovat sitä mieltä, että se on ihan sama laji, kuin Diplodocus longus, joka löydettiin vuonna 1878.

Seismosauruksella eli siis Diplodocus hallorumilla oli valtava lihasmaha eli kivipiira. Gastroliitit eli lihasmahakivet auttoivat kasvinosien hajoittamisessa, jolloin dinosaurus pystyi käyttämään niiden ravinteet hyväkseen.

Diplodocus hallorum eli myöhäisellä jurakaudella 156 - 145 mvs. Löytöpaikka Uusi Meksiko USA:ssa. Lahko Saurischia. Heimo Diplodocidae.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Jimmy Emerson


Diplodocus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jacqueline Sheldon