Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rasmus Skov Larsen

TROODON - "Haavoittava hammas"

Troodon oli suhteellisen pienikokoinen, linnunkaltainen petodinosaurus eli teropodi, troodontti, joka eli Pohjois-Amerikassa, myöhäisliitukaudella 75 - 65 miljoonaa vuotta sitten.

Troodonin pituus oli 2,4 metriä ja paino 50 kg. Sen kuono oli pitkä ja useimmille teropodeille tyypillisen, pitkien ja kaarevien hampaiden rivistön sijaan Troodonilla oli runsaasti melko pieniä hampaita. Sen alaleuan molemmin puolin saattoi olla jopa 35 karkeasti sahalaitaista hammasta. Hampaiden koko vaihteli sen mukaan, missä päin leukaa ne sijaitsivat.

Tämä isoaivoinen, hoikka ja kevyt dinosaurus saalisti pieniä liskoja, lintuja, nisäkkäitä ja muuta pikkuriistaa. Sen fossiileista on nähtävissä, että sillä oli suuret silmät, ja kallon sisällä olevien aivokammioiden muodosta päätellen sillä oli hyvä kuulo-, näkö- ja hajuaisti. Suuret silmät viittaavat siihen, että eläin mahdollisesti saalisti yöaikaan. Troodonin toisen varpaan kynsi oli pidempi kuin muut varpaankynnet, mutta siltä puuttui dromaeosauruksille tyypillinen pitkä, "tappajan sirppikynsi".

Tutkittaessa sitä, miten linnut ovat kehittyneet dinosauruksista, on päätelty, että troodontit saattoivat olla lintujen lähimpiä sukupuuttoon kuolleita sukulaisia.

Troodon-perhe

All rights reserved
*Kuva - Copyright © deviantART.com/Psithyrus - Used with permission.

Troodon

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva kokovertailusta yllä - Copyright Dinoguy2

Ensimmäinen fossiili 1854

Maailman ensimmäinen Troodonin fossiili oli irrallinen, lehdenmuotoinen hammas, joka löytyi vuonna 1854 Kanadan Albertan Judith Riverin muodostumasta. Vuonna 1856 Joseph Leidy nimesi ja kuvasi koko eläimen tämän yhden hampaan perusteella. Leidy kuitenkin piti Troodonia liskona, ei dinosauruksena. Myöhemmin Montanan myöhäisen liitukauden kerrostumista löydetyt hampaat kuitenkin vahvistivat, että kyseessä oli dinosaurus.

Troodon

Etualalla Troodon, takana siivet levällään lentolisko Pteranodon.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Rasmus Skov Larsen

Suuret aivot ja jättisilmät

Troodon tunnetaan suuresta aivo-ontelostaan. Sillä, ja muilla troodonteilla - lintumaisilla, pienillä petodinosauruksilla - oli eläimen kokoon nähden ehkä suuremmat aivot, kuin millään muulla lentokyvyttömällä teropodilla. Tähän perustuen on päätelty, että Troodon ja sen lähisukulaiset olivat muita älykkäämpiä. Nämä käsitykset perustuvat siihen, että elävillä eläimillä aivojen suhteellinen koko ja älykkyyden aste ovat vahvasti suhteessa toisiinsa. Koska älykkyys ei kuitenkaan fossiloidu, jää tämä käsitys arviointien varaan.

Dinosaurukseksi varsin pienikokoisella Troodonilla oli suuremmat silmät, kuin millään muulla dinosauruksella. Silmien halkaisija oli 4,5 senttimetriä, eli ne olivat suunnilleen samankokoiset, kuin strutsilla.

Dinosaurukset

Creative Commons
*Kuva Troodon - Copyright © Marcin Polak - Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.