Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Megaraptor. Sen sijoittumisesta dinosaurusten luokittelussa ei ole varmuutta, mutta sitä pidetään joko karnosaureihin kuuluvana allosaurina, joka oli läheistä sukua Neovenatorille, tai mahdollisesti coelurosaureihin kuuluvana tyrannosaurina. Sillä oli pituutta ehkä 8 metriä ja korkeutta 3 - 4 metriä.

Dinosaurukset

TYRANNOSAURIT (Tyrannosauroidea)

Lihaa syövät dinosaurukset kuuluvat kaikki petodinosaurusten ryhmään Theropoda, suomeksi "teropodit", joka tarkoittaa "petojalkaista". Theropoda puolestaan jakautuu, luokittelua hieman yksinkertaistaen, luokittelun edetessä kohti lajeja, kahteen ryhmään Ceratosauria ja Tetanurae.

Ryhmän Ceratosauria petodinosauruksia ovat keratosaurit.

Ryhmään Tetanurae kuuluu kaksi petoliskoryhmää, alilahkoa, joista toinen on Carnosauria - suomeksi näitä kutsutaan "karnosaureiksi" eli "lihanhimoisiksi liskoiksi". Ne olivat suuria, isopäisiä eläimiä, joilla oli voimakkaat jalat ja lyhyet eturaajat - tähän ryhmään kuuluivat allosaurit eli puukkohammasliskot. Toinen Tetanurae-ryhmän alempi ryhmä, alilahko, on nimeltään Coelurosauria, suomeksi "keelurosaurit" - tähän ryhmään kuuluivat tyrannosaurit.

On syytä tässä yhteydessä ehkä ihan erikseen mainita, että "kaikkein ilmeisimmältä karnosaurilta vaikuttava" kuningastyrannilisko Tyrannosaurus rex tyrannosaurina, ehkä hieman yllättäenkin nykyisin luetaan kuuluvaksi Coelurosauria-alilahkoon, johon aiemmin kuului vain pienempiä ja kevytrakenteisia petoliskoja. Keelurosaureihin luetaan nyt kuuluvaksi hyvin erilaisia petoliskoja, nopeista ja keveistä juoksijoista aina massiivisiin kuningastyranniliskon kaltaisiin jättiläisiin.

Tyrannosaurit, joita eli Aasiassa, siellä ainakin Mongoliassa - ja Pohjois-Amerikassa, kuuluvat suurimpiin tunnettuihin maapetoihin. Ne elivät myöhäisellä liitukaudella 85 - 65 mvs. Niillä oli terävät, pitkät ja sahalaitaiset hampaat. Niiden lyhyet eturaajat, joissa oli vain kaksi kynttä, eivät ylettäneet edes tyrannosaurien omaan suuhun. On oletettu, että tyrannosauri käytti pikkuruisia eturaajojaan vain silloin, kun se tukeutui niihin noustessaan maasta nukkumasta taikka ruokailemasta.

Dinosaurukset

Kuvassa yllä Tyrannosaurus rexin varpaat ja kynnet.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Charles Tilford


Tyrannosaurus rex Sue

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Rex Sue Copyright Gunnar Ries

Tyrannosaurus rex - tyrannilisko eli kuningastyrannilisko

Kuvassa yllä Tyrannosaurus rex Sue. Field museossa Chicagossa, USA:ssa, on tämä Sue-niminen kuningastyrannilisko, joka on maailman suurikokoisin, täydellisin ja parhaiten säilynyt T. rex-fossiili. Suen ikä on 67 miljoonaa vuotta. Sukupuoli ei ole feminiinisestä nimestä huolimatta tiedossa. Pituutta on 12,8 m ja korkeutta 4,0 m lanteiden kohdalla. Painoa on ollut arviolta 6400 kg.

Koottu ja viritelty fossiili paljastettiin yleisön nähtäville 17.5.2000. Fossiili on muuten täysin aito, mutta pää on on keinomateriaalista tehty jäljitelmä, sillä fossiilia koossa pitävät tukirakennelmat eivät olisi kestäneet aidon pään painoa yhdessä yli 200 muun fossiloituneen luun kanssa. Pää on näytteillä toisaalla museossa. Sen paino on 272 kg ja pituus 1,5 m. Hampaita on 58 ja hampaiden pituus 19 - 30,5 cm.

Ensimmäinen T. rex fossiili löydettiin vuonna 1900. Sen jälkeen on löydetty ainoastaan seitsemän sellaista fossiilia, joissa on vähintään puolet koko dinosta jäljellä. Näistä kaikista täydellisin ja parhaiten säilynyt on Sue. (Lähde Field Museum).

Tyrannosaurus rex on parhaiten tunnettu petodinosaurus ja ehkä ylipäänsä yksi kaikkein tunnetuimmista dinosauruksista.

Tunturisusi Tyrannosaurus rex - kuningastyrannilisko

Tyrannosaureja

Daspletosaurus - "Pelottava lihansyöjälisko" (Nimesi Dale Alan Russell vuonna 1970)

Kuningastyranniliskoa pienempi, mutta silti tehokas saalistaja. Daspletosauruksella oli tyrannosaurien tapaan suuret, sahalaitaiset hampaat ja sen varpaissa oli terävät, käyrät kynnet. Pituus 8,5 metriä. Paino 2 - 3 tonnia. Eli 75 mvs. Löytöpaikat Alberta Kanadassa sekä Montana USA:ssa. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.

Daspletosaurus ja Styracosaurus

Kuva Copyright Joe Tucciarone.

Daspletosaurus vasemmalla kerää rohkeutta, suunnitellessaan hyökkäystä Styracosaurusten kimppuun. Hyökkäys olisi ilmeisen typerää ja sen onnistumisen mahdollisuudet hyvin heikot, sillä vaikka Styracosaurus olikin kasvinsyöjä, oli silläkin 2 - 3 tonnin olomuoto ja "varsin varteenotettavat" puolustusjärjestelmät päänsä tienoilla. Puolustautumista tehosti elämä laumana.

Alioramus - "Erilainen haara" (Nimesi Kurzanov vuonna 1976)

Kun useimmilla muilla tyrannosaureilla oli korkea kallo ja lyhyt kuono, niin Alioramuksen kallo oli pitkä ja kapea ja siinä oli luisia nystyröitä kuonossa ja silmien lähellä. Sillä oli enemmän hampaita, kuin muilla tyrannosaureilla. Pituus 6 m. Eli 73 - 65 mvs. Löytöpaikka Aasia: Mongolia. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.

Siamotyrannus - "Siamilainen lisko" (Nimesivät Buffetaut, Suteethorn & Tong vuonna 1996)

Kovin pitkään ei Siamotyrannusta ole vielä tunnettu, sillä ensimmäiset sen jäänteet löydettiin vasta vuonna 1996 Thaimaasta. Tunnetuista tyrannosaureista tämä laji on vanhin ja se eli jo noin 50 miljoonaa vuotta ennen Tyrannosaurus rexiä. Käyrillä ja sahalaitaisilla hampaillaan Siamotyrannus luultavasti popsi suihinsa paljon itseään suurempia kasvinsyöjädinosauruksia. Pituus 5 - 7 m. Löytöpaikka Aasia: Thaimaa. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.

Tarbosaurus - (Nimesi Maleev vuonna 1955)

Hyvin tyypillinen tyrannosauri.

Tunturisusi Tarbosaurus

Tyranniliskot ja kolmisarvilisko

Kuva Copyright Joe Tucciarone.

Dinosaurusten maailmanloppu lähestyy!

Kuvassa kuningastyranniliskot ja kolmisarvilisko mittelevät toisiaan ennen taistelua - eivätkä huomaa takana taivaalta kohti Maata kiitävää asteroidien sadetta, joka on lopettava pian kaikki taistelut yhdessä jylisevässä hetkessä!

Kuningastyranniliskon lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae. Löytöpaikat Pohjois-Amerikka ja siellä Alberta, Montana, Saskatchewan ja Teksas - sekä Aasiassa Mongolia. Eli myöhäisellä liitukaudella 85 - 65 mvs.

Dinosaurukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Albertosaurus Copyright Cryptonaut

Albertosaurus - "Albertan lisko"

Kaikkien tyrannosaurien tapaan myös Albertosauruksella oli toinenkin sarja kylkiluita ja se suojasi vatsapuolta. Suojaa ei tarvittu niinkään muita dinosauruksia vastaan, vaan lisäkylkiluut suojasivat sen sisäelimiä rutistumasta kasaan sen omasta painosta silloin, kun se asettui makaamaan.

Eli liitukauden lopulla 76 - 75 mvs. Pituus 8 m. Paino 2,5 - 3 tonnia. Löytöpaikat Alberta Kanadassa sekä läntinen USA. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.

Siamotyrannus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Indy Dheegayu

Siamotyrannus isanensis

Siamotyrannus - "Siamilainen lisko". (Nimesivät Buffetaut, Suteethorn & Tong vuonna 1996). Kovin pitkään ei Siamotyrannusta ole vielä tunnettu, sillä ensimmäiset sen jäänteet löydettiin vasta vuonna 1996 Thaimaasta. Tunnetuista tyrannosaureista tämä laji on vanhin ja se eli jo noin 50 miljoonaa vuotta ennen Tyrannosaurus rexiä. Käyrillä ja sahalaitaisilla hampaillaan Siamotyrannus luultavasti popsi suihinsa paljon itseään suurempia kasvinsyöjädinosauruksia. Pituus 5 - 7 m. Löytöpaikka Aasia: Thaimaa. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae. Kuva Sirindhorn Dinosaurus Museo, Kalasin, Thaimaa.

Siamotyrannuksen sukulaisuussuhteet eivät ole täysin varmat ja tutkitut ja voi olla, että se on joko tyrannosaurien varhainen edustaja, tai se ei kuulukaan laisinkaan tyrannosaureihin.

Dryptosaurus

Dryptosaurus aquilunguis - "Repivä lisko"

Tyrannosauri, jonka fossiileja on löydetty Pohjois-Amerikasta. Lajilla oli "kynnet kuin kotkalla". Dryptosaurus oli 7,5 metriä pitkä ja 1,5 metriä korkea. Se eli liitukauden lopulla eli myöhäisellä liitukaudella 67 miljoonaa vuotta sitten.

Charles Knight on vuonna 1897 maalannut tämän kuuluisan työnsä taistelevista Dryptosauruksista. Taiteilija on tarjolla olevan tiedon vähäisyyden vuoksi aikaansaanut mestarilliseen maalaukseensa muutamia anatomisia virheitä, kuten esim. sen, että sormia on liian monta. Niitä kuuluisi olla pienissä yläraajoissa vain kaksi.


Petodinosauruksia esittävässä kaaviossa varhaisin laji on Dilophosaurus eli ”kaksiharjalisko”, joka eli varhaisjurakaudella noin 201–189 miljoonaa vuotta sitten. Viimeisimpiä petodinosauruksia edustaa Tyrannosaurus rex, jonka aikakausi päättyi kaikkien dinosaurusten lailla liitukauden lopun joukkotuhossa 66 miljoonaa vuotta sitten.