Menu
Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Mario Madrona


EUROOPANSUSLIKKI (Spermophilus citellus) - (Linnaeus, 1766)

Euroopansuslikki on aiemmin tunnettu nimellä siiseli. Se on jyrsijä ja kuuluu jyrsijöiden lahkoon Rodentia - siinä oravien heimoon Sciuridae.

Levinneisyys ja elinympäristö

Alkujaan euroopansuslikki on Kaakkois-Euroopan, Mustanmeren seutujen ja Aasian arojen ja vuoristoniittyjen laji, mutta se on sopeutunut elämään myös viljelyalueilla. Lajin asuttamia maita ovat nykyisin Ukraina, Moldova, Turkki, Tsekki, Slovakia, Saksa ja Puola. Euroopansuslikit karttavat kosteita, taikka tiheän metsän peittämiä alueita.

Tärkein elinehto euroopansuslikille on kaivamiseen soveltuva maaperä.
Euroopansuslikki

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Leo Reynolds
Ravinto ja lisääntyminen

Pääravintona ovat erilaiset siemenet, myös vilja. Euroopansuslikki kuljettaa siemeniä melko pienissä poskipusseissaan myös maanalaisiin varastoihinsa. Tämän ravinnon turvin se kasvattaa loppusyksyllä sen rasvakerroksen, joka on ravintona talviunen aikana. Talvikaudeksi se ei varastoi ruokaa.

Talvihorros alkaa loka-marraskuussa ja eläimet ilmaantuvat näkyviin taas maaliskuussa. Pian tämän jälkeen tapahtuu pariutuminen, ja yleensä 5 - 8 poikasta käsittävä poikue syntyy huhti - heinäkuussa, syvällä maanalaisess pesäkammiossa.
Ominaisuuksia

Euroopansuslikin ruumiin pituus on 19 - 22 cm, hännän pituus 3,8 - 7,5 cm ja paino 200 - 340 grammaa. Ruumiin muoto ja rakenne on melko sutjakka, sekä vahva. Ulkonäöltään laji muistuttaa oravaa ainakin pään muotonsa puolesta, tosin siltä puuttuvat oravan isohkot korvat. Raajat ovat suhteellisen lyhyet - sekä etu- että takaraajat ovat suunnilleen samanmittaiset. Turkin yleisväri on kellanharmaa, vatsapuoli on kellertävä. Kurkussa, kuonon alapuolella ja silmien ympärillä on valkoista.

Euroopansuslikki

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Ján Svetlík


Lähteet
IUCN
ADW Animal Diversity Web
Anders Bjärvall: Suuri nisäkäskirja
Euroopansuslikki
Euroopansuslikki
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***