Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Princes Milady

Yhdysvallat USA AMERIKANPONI

Hyvin erikoisen näköinen amerikanponi (eng. Pony of the Americas, lyhenne POA) kehitettiin 1950-luvulla, jotta saataisiin täydellinen ratsu lapsille. Se muistuttaa rakenteeltaan pientä hevosta ja sillä on appaloosan väritys. Rotu polveutuu Black Hand-kantaoriista. Tämä shetlanninponioriin ja appaloosatamman jälkeläinen muistutti aivan pientä appaloosaa. Uuden, omaleimaisen ponirodun suosio kasvoi nopeasti ja amerikanponi on nykyisin paljon käytetty yleisratsu niin Yhdysvalloissa kuin Kanadassakin. Näyttelyissä se myös viehättää ja lumoaa katsojat kauniilla ulkoasullaan.

Amerikanponi

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © Dreamer's Realm Photography - Used with permission.


Amerikanponi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright steffofsd

Rodun tunnusmerkit

Amerikanponi jalostettiin nuorille ratsastajille, jotka ovat liian isoja pienimmille poneille, mutta eivät ole vielä valmiita täysikokoisen hevosen ratsastamiseen. Alun perin rotumääritelmä korosti, että ponin säkäkorkeuden piti jäädä 118 ja 132 senttimetrin välille, mutta nykyisin yläraja on korotettu 142 senttiin. Amerikanponin ihannekorkeus on noin 130 cm.

Rakenteeltaan poni on sopusuhtainen, melko tanakka, tyylikäs ja hienostunut. Jalostustavoitteena on pienen hevosen näköinen, sekä quarter- että arabianhevosta muistuttava poni, jolla on pehmeät, suorat ja irtonaiset liikkeet.

Amerikanponin pää on hienopiirteinen, pieni ja siro - samanlainen, kuin arabianhevosella. Suuret, ilmeikkäät silmät kuvastavat ponin lempeää luonnetta. Profiili on hieman kovera. Korvat ovat valppaat ja teräväkärkiset. Kaula on hieman kaareva ja lavat ovat pitkät ja loivat. Säkä on hyvä ja selkeästi erottuva. Runko on pyöreä ja erittäin lihaksikas. Rintakehä on kaareva ja selkä ja lanne lyhyet. Takaosa on hyvin voimakas ja risti pitkä ja tasainen. Jalat ovat vahvat, nivelet ovat selvät ja hyvät. Kaviot ovat kovat, avonaiset ja hyvinmuodostuneet.

Amerikanponi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright steffofsd


Amerikanponi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright steffofsd

Väri tärkein ominaisuus

Amerikanponin tärkein rotuominaisuus on sen väri: sillä pitäisi olla appaloosan tuntomerkit, joiden tulisi erottua 12 metrin päähän. Näihin kuuluvat täplikäs karvapeite kaikissa appaloosan kuvioissa, selvästi erottuvat silmänvalkuaiset samoin kuin silmänympärystän, turvan ja sukupuolielinten ympäristön pilkullinen iho ja kavioiden pystyjuovat. Amerikanponin erilaiset värityypit ovat juuri samat, kuin appaloosalla.

Amerikanponi nykyisin

Amerikanponiin on menneiden vuosikymmenten kuluessa risteytetty muita rotuja, esimerkiksi walesinponia, arabianhevosta, englannintäysiveristä ja quarterhevosta. Pyrkimyksenä on ollut saada rotuun lisää suorituskykyä, kokoa ja kestävyyttä.

Nykyisin Yhdysvalloissa on lähes 50 000 rekisteröityä amerikanponia. Viime vuosikymmenet on pyrkimyksenä ollut saada aikaan amerikanponi, jossa on vähemmän shetlanninponiverta, vaikkakin pitää se vielä lapsille sopivan kokoisena. Kestävä amerikanponi on hyvin monipuolinen. Se on suosittu lännenratsastushevonen ja menestyy myös näyttelyissä. Luonteeltaan nöyrä ja seurallinen amerikanponi on erityisesti lasten ratsu.