Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Pete Markham

Yhdysvallat USA AMERIKANRAVURI

Amerikanravuri on maailman nopeimmin ravaava hevonen, ja se tunnetaankin enimmäkseen kilparavurina ja muita rotuja parempiin raviominaisuuksiin jalostavana rotuna. Se kykenee saavuttamaan uskomattoman tuntuisen 55 kilometrin tuntinopeuden. Amerikanravurin merkitys raviurheilussa on yhtä huomattava, kuin englannintäysiverihevosen merkitys laukkaurheilussa.

Rodun englanninkielinen nimi on standardbred ja sitä ruvettiin käyttämään vuonna 1879. Siihen aikaan ravurin piti täyttää rekisteröidyksi tullakseen tietty standardi, eli ravata maili alle vähimmäisajan. Tuo standardiaika tuolloin mailille oli kaksi ja puoli minuuttia.

Rodun historiaa

Rotuja, joita löytyy amerikanravurin esi-isistä, ovat englantilainen täysiverinen, narragansettinpeitsari, hackney, morgan ja norfolk roadster.

Ensimmäisiä kilparavureita Amerikan mantereella olivat narragansettinpeitsari ja kanadanpeitsari, jotka kilpailivat Uudessa Englannissa 1600-luvulla. Ravikilpailujen kehittyessä kasvattajat seuraavina vuosisatoina alkoivat parantaa ravureitaan ja valitsivat sukulinjoja, jotka tuottivat nopeampia hevosia.

Vuonna 1788 Englannista tuotiin Yhdysvaltoihin englannintäysiveriori Messenger ja siitä tuli yksi ravirodun tärkeimmistä periyttäjistä. Messengerin jälkeläisistä vuonna 1849 syntynyt Hambletonian on se merkittävä siitosori, johon nykyisin lähes jokaisen ravaavan ja peitsaavan hevosen sukujuuret juontavat.

Amerikanravuri
Amerikanravuri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright JL Decker

Käyttö

Amerikanravuri ei ole vain ravihevonen, vaan sitä käytetään myös ratsastukseen ja valjakkoajoon. Laukka ja estehyppy käyvät amerikanravurilta luonnostaan ja rotua näkee maastoesteratsastuksessa, esteratsastusradalla ja kouluratsastuksessa. Tasainen luonne tekee siitä hyvän karjatilan hevosen ja vaellushevosen.

Ravureita ja peitsareita

Amerikanravurit ovat joko ravureita tai peitsareita, jotka ovat yleensä ravureita nopeampia. Ravissa vastakkaiset jalat liikkuvat samanaikaisesti, peitsissä puolestaan saman puolen jalat.

Amerikassa peitsarit ovat suositumpia kuin ravurit. Euroopassa suositaan ravureita ja peitsaavat hevoset hylätään.

Askellajit periytyvät niin voimakkaasti, että amerikanravurit mieluummin ravaavat tai peitsaavat, kuin laukkaavat - silloinkin, kun ne voivat itse vapaasti valita askelalajinsa.

Rodun tunnusmerkkejä

Lämminverinen amerikanravuri on luonteeltaan tasainen, helposti koulutettava ja ihmisiin suuntautunut. Se ei ole yhtä laadukas ja hienostunut, kuin täysiverinen.

Säkäkorkeus 145 - 173 cm.
Pää on suuri - se ei ole erityisen hienostunut, mutta kuvastaa hevosen rehellistä luonnetta - silmien ilme on herkkä.
Väriltään tavallisimmin ruunikko, musta tai rautias, mutta myös muita tasaisia värejä esiintyy.
Rakenne on vahva - selkä suora.
Pyöreähkö lantio ja voimakas takaosa - pitkät, vahvat ja hyvin kulmautuneet lavat tekevät liikkeistä irtonaisia - risti on aina hyvin korkea.
Jalat ovat lyhyet, kestävät ja hyväluustoiset.

Amerikanravuri
Amerikanravuri
Amerikanravuri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Pete Markham