Tunturisuden sivut
Kuvissa tällä sivulla ovat shetlanninponit.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © damian entwistle

USA AMERIKANSHETLANNINPONI

Yhdysvalloissa shetlanninponista on kehittynyt ihan oma ponirotunsa, amerikanshetlanninponi. Ensimmäiset shetlanninponit tulivat Amerikkaan jo vuonna 1885, jolloin Eli Elliot toi 75 ponia suoraan Skotlannista. Nämä ponit muodostivat pohjan amerikkalaiselle rodulle. Indiana, Illinois ja Iowa olivat ne osavaltiot, joihin keskittyi alkuvaiheessa rodun jalostus. Shetlanninponeja risteytettiin hackneyponien ja welshponien kanssa.

Amerikanshetlanninponi ei enää muistuta shetlanninponia laisinkaan, vaan lähinnä hackneyponia. Pullevaan ja hyvin ponimaiseen shetlanninponiin verrattuna amerikanshetlanninponi on hyvin hevosmainen. Sillä on pitkä, suora ja jalo pää. Kaula on pitkä, kaartuva ja pysty. Runko on pitkä ja kapea, takaosa vahva ja hyvinmuodostunut. Jalat ovat pitkät ja ohuet ja vuohiset pitkät. Karvapeite on sileää, jouhet tuuheita. Ameerikanshetlanninponilla on korkeat liikkeet. Amerikanshetlanninponin säkäkorkeus on korkeintaan 115 cm. Väreissä hyväksyttyjä ovat kaikki muut, paitsi kirjava.

Shetlanninponit

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © nz_willowherb

Käyttö ja tyypit

Amerikanshetlanninponeja käytetään vaunuajoon ja lasten ratsastukseen. American Shetland Pony Club jakaa ponit neljään tyyppiin: moderniin, klassiseen, pleasure-tyyppiin (tavoitteena mahdollisimman miellyttävä ratsu) ja foundation-tyyppiin (mahdollisimman rotupuhdas eläin).

Lähteet
Hevosmaailma.net
Shetland Pony Society of North America
American Shetland Pony Club