Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright thisisamyt


Kuvissa yllä ei ole angloarabi, vaan arabianhevonen. Angloarabeista on käytettävissä hyvin vähän kuvia.

Ranska ANGLOARABI

Angloarabi on yleensä suurempi ja vankempi, kuin puhdasverinen arabianhevonen. Angloarabi on arabianhevosen ja englannintäysiverisen risteytys tai näiden risteytysten risteytys. Angloarabi voi siten olla täysiverioriin ja arabitamman - tai arabioriin ja täysiveritamman jälkeläinen. Angloarabiksi katsotaan myös hevonen, jonka vanhemmat ovat täysiverinen ja angloarabi - tai arabianhevonen ja angloarabi. Vaihtoehtoisesti molemmat vanhemmat voivat olla angloarabeja. Ranskassa angloarabirotuun hyväksymiseksi hevosen suvussa edellytetään olevan vähintään neljännesosa arabianhevosta.

Koska risteytysvaihtoehdot vaihtelevat, niin myös se, kuinka paljon angloarabissa on arabianhevosen verta, vaihtelee. Yhtä paljon vaihtelevat angloarabien koko ja ulkonäkö.

Astuttamalla täysiveritamma arabioriilla saadaan yleensä isompia jälkeläisiä kuin risteyttämällä toisin päin.

Rodun historiaa

Ranskassa angloarabeja on jalostettu 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Ranskalaiset angloarabit polveutuvat kahdesta Syyriasta tuodusta itämaisesta oriista. Toinen oli arabianhevonen Massoud ja toinen todennäköisesti Turkista peräisin oleva Aslam. Näillä oreilla astutettiin kolme Ranskaan tuotua täysiveritammaa.

Angloarabi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright muddypawed

Angloarabien nykytilanne

Nykyisin angloarabeja on kaikkialla maailmassa, mutta varsinkin Ranskassa rotu on hyvin suosittu. Ranskassa on lukuisia siittoloita, jotka ovat erikoistuneet erityisesti angloarabien kasvatukseen.

Käyttö

Ranskassa kasvatetuista angloarabeista monet ovat menestyneet hyvin kilparatsuina ja etenkin estehevosina, mutta ne menestyvät muissakin ratsastuksen olympialajeissa - kenttä- ja kouluratsastuksessa. Monet Ranskan kaksinkertaisen olympiavoittajan Pierre Jonquères d'Oriolan hevosista olivat angloarabeja. Ali-Baba-nimisellä angloarabilla hän voitti ensimmäisen olympiakultansa Helsingissä vuonna 1952.

Angloarabit ovat mukana myös laukkakilpailuissa. Niitä käytetään myös matkaratsastuksessa.

Rodun tunnusmerkkejä

Angloarabi on tyypiltään kevyt lämminverinen hevonen. Parhaissa angloarabeissa on arabianhevosen kestävyys ja lujuus ja täysiverisen nopeus ja matkaa voittavat liikkeet ilman täysiverisen usein tulista luonnetta. Tyypiltään angloarabi on enemmän täysiverisen kuin arabianhevosen kaltainen, vaikkakin monet angloarabit ovat rakenteeltaan vankempia, kuin täysiveriset yleensä.

Väreissä yleisiä ovat rautias, ruunikko tai tummanruunikko.
Korkeus 150 - 160 cm - selkeämpi säkä kuin arabianhevosilla.
Pää on sivukuvaltaan suora ja muistuttaa enemmän englantilaisen täysiverisen kuin arabianhevosen päätä.
Ilme on älykäs, korvat ovat eloisat - valppaat silmät ovat myös ilmeikkäät.
Pitkä kaula.
Syvä rintakehä.
Lyhyt, vahva runko, jonka rakenne on karkeampi kuin arabianhevosella.
Lavat ovat loivat.
Melko pitkä takaosa.
Hyvät, voimakkaat jalat.
Vahvat, hyvämuotoiset kaviot.

Angloarabi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright muddypawed