Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, arabianhevos-festivaalit, Al Khaledia, Saudi-Arabia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Sammy Six

Saudi-Arabia ARABIANHEVONEN

Arabianhevosen alkuperää ei täysin tunneta. Uskotaan kuitenkin, että rodun kehittyminen on saanut alkunsa jo noin 3 000 - 5 000 vuotta sitten Arabian niemimaalla. Monien vanhojen piirrosten ja maalausten perusteella tiedetään, että assyrialaisilla, persialaisilla ja eritoten faaraoiden ajan egyptiläisillä oli joitakin hyvin hienorakenteisia, siroja ja jaloja hevosia. Voidaan olettaa, ettei tämä keveä, nopea hevostyyppi syntynyt vasta ihmisen hoidossa - vaan että se oli elänyt jo villihevosena näillä erämaatyyppisillä alueilla, äärimmäisen vaativien elinolojen muokkaamana maantieteellisenä rotuna.

Näistä hevosista polveutuvat ne rodut ja alalajit, jotka nykyään tunnetaan yhteisnimellä itämaiset hevoset. Ja näihin itämaisiin hevosiin kuuluu myös Arabian niemimaan arabianhevonen, jaloin ja hienoin hevosten edustaja.

Arabianhevonen

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, arabianhevosia Abu Dhabissa - Copyright © Luca

Beduiinien mestariluomus

Arabianhevonen on hevoskasvatuksen historian tärkein rotu. Arabian ylänköjen, Najdin seudun beduiineilla, joiden käsissä tämän hienon rodun kasvattaminen oli vuosisatojen ajan, ei ollut varaa pitää jalostuksen tavoitteena kauneutta - silti he loivat maailman kauneimman hevosen.

Kauneutensa ohella arabianhevonen omaa beduiinien kasvatuksessaan tavoittelemat lujuuden, nopeuden, kestävyyden, hyvän rehunkäyttökyvyn ja tottelevaisuuden aina uupumuksen rajoille saakka. Saadakseen hevosilleen nämä ainutlaatuiset ominaisuudet, beduiinit eivät kasvatuksessaan noudattaneet vain säälimätöntä jalostusvalintaa, vaan jalostivat myös sukulinjojen mukaan vaalien fanaattisuuteen asti äärimmäistä puhtautta.

Arabialaista täysiveristä pidetään maailman vanhimpana ja puhtaimpana hevosrotuna ja useat ovat sitä mieltä, että se on kaikista hevosista kaunein. Hienostunut pää ja kovera sivukuva, ilmeikkäät silmät, eloisa luonne ja ilmavat liikkeet tekevät epäilemättä arabianhevosesta huomiota herättävän tyylikkään.

Nopeutensa ja kestävyytensä ansiosta arabianhevonen on menestynyt kaikkialla. Aavikkojen kansat jalostivat näitä ominaisuuksia hevosissaan useiden sukupolvien ajan. Aikojen saatossa arabianhevoset ovat tottuneet äärimmäisiin olosuhteisiin yhtä hyvin kuin paimentolaiset, joiden kanssa ne ovat eläneet niin kauan. Ne ovat erinomaisen sitkeitä ja terveitä ja tulevat toimeen niukalla ravinnolla. Ominaisuudet ovat säilyneet alkuperäisten hevosten jälkeläisissä, joita on jatkuvasti risteytetty muihin rotuihin.

Arabianhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Hussain Isa Alderazi

Täydellisimmätkin kompastuvat kerran

"Jokainen jalo hevonen kerran kompastuu, ja jokainen oppinut mies kerran erehtyy." - Arabialainen sananlasku.

Vaikutukset brittiponeihin

Myös Brittein saarten alkuperäisiin hevosrotuihin on jättänyt jälkensä arabianhevonen. Niinpä walesinvuoristoponin pää on nykyisin siro ja kaunismuotoinen, ihan kuin arabilla.

Arabianhevonen Intiassa

Myös Intiassa ovat arabianhevoset olleet jo varhain, sillä Marco Polo kirjoitti: "Nämä Adenin satamasta hankitut aidot arabialaiset sotahevoset olivat matkustelevien kauppiaiden parhaita myyntimenestyksiä Intiassa".

Näin Jumala loi arabianhevosen

"Selon la légende, Allah aurait créé le cheval Arabe avec une poignée de vent du sud. En fait l'origine du cheval Arabe demeure un mystère. Quelle sensibilité et quelle grâce!"

"Kun Jumala loi hevosen, Hän puhutteli etelätuulta ja sanoi: "Luon sinusta eläimen. Tiivisty!" Niin etelätuuli tiivistyi ja Jumala loi siitä tummanrautiaan eläimen. "Minä annan sinulle nimeksi hevonen ja teen sinusta arabialaisen." Sitten Jumala siunasi hevosen ja antoi sille kauneuden ja onnen merkin, valkoisen tähden keskelle otsaa."


Arabianhevonen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Ealdgyth

Taivaallinen tuuli

"Taivaallinen on se tuuli, joka puhaltaa hevosen korvien välistä." - Arabialainen sananlasku.

Muhammedin myötä uusi aikakausi

Tarina, jonka mukaan kaikkien puhdasveristen arabien polveutumista voisi seurata aina Muhammedin seitsemään taikka viiteen lempitammaan saakka, on laajalle levinnyt ja kaunis, mutta kuitenkin vain legenda. On kuitenkin erittäin merkittävää se, että Muhammed osoitti tavatonta kaukonäköisyyttä ja ainutlaatuista lahjakkuutta aloittaessaan ankarilla, osin Koraaniin perustuvilla kielloillaan uuden, merkittävän aikakauden arabianhevosten kasvatuksessa.

Islaminuskon leviämisen myötä myös arabianhevonen levisi laajalle, kaikkialle Pohjois-Afrikkaan ja aina Lounais-Eurooppaan saakka. Muslimijoukkojen ratsut olivat enimmäkseen turkkilaisia hevosia ja berberihevosia, mutta niiden joukossa oli myös paljon arabianhevosia. Niistä kehittyivät andalusianhevoset, joita Kolumbus aikanaan vei Uuteen maailmaan. Siellä ne auttoivat luomaan Amerikan mantereella nykyisin niin runsaina kukoistavat hevosrodut.Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Kerri-Jo Stewart

Tunturisusi Islamin hevoset

Hevoskauppiaiden aika

Tietämyksen arabianhevosten ylivertaisuudesta levitessä, saapuivat hevoskauppiaatkin eri puolilta Eurooppaa, etsimään ja ostamaan arabianhevosia omaan maahansa vietäväksi.

Ritaritkin arabianhevosten kuljettajina

Yksi monista erityisistä ryhmistä, joiden mukana arabianhevonen valloitti maailmaa, olivat ristiretkien ritarit - jotka kuljettivat sotaretkiltään kotiseuduilleen arabianhevosia.

Vaikutukset maailman hevosrotuihin

Mikään toinen hevosrotu ei ole vaikuttanut yhtä suuresti maailman hevosrotujen kehitykseen, kuin arabianhevonen. Rotua alettiin käyttää jalostusmielessä jo 600- ja 700-luvuilla, muslimien tehdessä valloitusretkiään. Heidän mukanaan tuomansa hevoset olivat laadultaan huomattavasti parempia, kuin valloittamiensa maiden hevoset. Näin alkoi vuosisatoja kestänyt arabianhevosten käyttö muiden hevosrotujen jalostuksessa - ja tämä työ jatkuu tänäkin päivänä.

Arabianhevosta on käytetty muiden hevosrotujen jalostuksessa Ranskassa, Puolassa, Unkarissa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä, jossa maan tunnetuimmilla hevosroduilla ahaltekhevosella ja orlovilaisella ravurilla on arabiverta suonissaan.

Useimpia lämminverirotuja, mutta myös monia poni- ja kylmäverirotuja, on jo vuosisatojen ajan paranneltu arabiristeytyksellä, mikä on tehnyt niistä ketterämpiä, vireämpiä, nopeampia, kestävämpiä sekä seurallisempia - ja kauniimpia. Itämaiset hevoset olivat myös ratkaisevassa asemassa, luotaessa englannintäysiverihevosta, ja siten ne antoivat ratkaisevan sysäyksen koko nykyaikaiselle ratsuhevosjalostukselle.

Arabianhevonen

Rodun tunnusmerkkejä

Ulkomuodoltaan elegantit, eloisat ja viehättävät arabianhevoset ovat varsin samantyylisiä kaikkialla - vaikka erojakin löytyy eri alueilla kasvatetuissa rotukannoissa. Ne ovat helposti kiintyviä, nopeita, älykkäitä ja monipuolisia. Arabianhevonen tunnetaan erityisesti kauneudestaan ja kestävyydestään. Oikein koulutettu arabianhevonen on nöyrä ja kuuliainen. Arabianhevosessa yhdistyy paremmin, kuin yhdessäkään toisessa hevosrodussa tulisuus ja lauhkeus, lujuus ja uskollisuus sekä kaikenlainen suorituskyky.

Väreissä rautias ja kimo ovat yleisimmät - mutta nykyisin esiintyy kaikkia värejä, harvinaisia ovat mustat. Musta väri imee itseensä lämpöä, eikä sen värinen hevonen menestynyt aavikon oloissa. - Säkäkorkeus on yleensä 145 - 155 cm. - Kaula on pitkä, jalo ja kaareva - kiinnittyy kauniisti lapoihin. - Pää on siro, pieni ja lyhyt - kuonopii eli nenäluu eli profiili on kovera, toisinaan suorahko - otsa leveä ja kupera - turpa pieni ja siro. - Silmät ovat suuret ja kirkkaat, sijaitsevat kaukana toisistaan ja niitä ympäröivä iho on aina tumma. - Korvat pienet ja teräväkärkiset, usein hieman sisäänpäin kääntyneet - oreilla korvat ovat usein pienemmät, kuin tammoilla. - Leukaperät ovat suuret. - Pään ja kaulan liitoskohta siro - pään ja kaulan liittymässä on selkeä kulma. - Runko kokonaisuudessaan on tiivis. - Selkä lyhyt ja lihaksikas. - Lantio lyhyt, vahva ja tasainen. - Suuret sieraimet ja voimakkaat keuhkot takaavat suuren kestävyyden. - Pitkä, hulmuava häntä on korkealle kiinnittynyt. - Raajat ovat kuivat ja sopusuhtaiset - ne ovat hauraan näköiset, mutta niissä on vahva luusto. - Hyvämuotoiset kaviot ja ohuet, silkkiset jouhet viimeistelevät olemuksen.

Irti maasta

Erityinen piirre on se vaikutelma, joka syntyy silloin, kun arabianhevonen juoksee ja erityisesti ravaa - se näyttää suorastaan leijuvan ilmassa, irrallaan maan pinnasta.

Arabianhevonen
Arabianhevonen

Arabianhevos-festivaalit, Al Khaledia, Saudi-Arabia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Sammy Six

Arabianhevosen tyyppejä

Puhdasrotuisia arabianhevosia kasvatetaan nykyisin kaikkialla maailmassa. Arabianhevosessa esiintyy nykyisin useita eri tyyppejä. Persialaiset ja egyptiläiset arabianhevoset, joita pidetään vanhimpina, ovat kauniin jaloja ulkomuodoltaan. Puolanarabit, joita alettiin kasvattaa Puolassa noin vuonna 1570, eivät ole niin kevyttyyppisiä ja siroja, kuin Lähi-Idän kollegansa. Unkarissa vuoden 1836 tienoilta kasvatetut shagya-arabit ovat muita suurempia ja voimakkaampia.

Puhdasverisissä arabeissa on kolme erilaista "biotyyppiä". Näissä kolmessa suvussa yhdistyvät lukuisat suvut ja perheet.

Kuhailan - miehekäs, voimakas tyyppi, jolta edellytetään lujuutta.
Saqlawi - naisellinen, varsin hieno ja kaunis tyyppi.
Mu'niqi - hyvin nopea, kulmikas ja pitkänomainen tyyppi.

Täysiveriarabit, erityisesti kuhailan ja saqlawi, ovat kauneudessaan ja jaloudessaan, sopusuhtaisuudessaan ja loistokkuudessaan, vertaansa vailla.

Käyttö

Olipa arabianhevonen mitä hyvänsä tyyppiä, sitä jalostetaan nykyisin yhä kauemmas 1980-luvun villistä, temperamenttisesta näyttelyhevosesta. Tuolloin, noina aikoina arabianhevosen suosio nousi ennennäkemättömiin korkeuksiin. Arabianhevosen synnyttämä mielikuva pitkästä hännästä ja hulmuavasta harjasta, tanssivan ja korskuvan eläimen ympärillä, innostivat sellaisiakin ihmisiä, joilla ei ollut mitään kokemusta hevosista. Julkisuuden henkilöt tuolloin löysivät arabianhevosesta uuden, loistokkaan tavan osoittaa menestystään ja rikkauttaan. Arabianhevosista maksettiin uskomattomia hintoja, miljoonia dollareita. Hevosten verotuksen muutos romahdutti nämä ylikuumenneet arabianhevosmarkkinat.

Kasvattajat pyrkivät nykyisin rauhallisempaan, suorituskykyiseen hevoseen, jolla on vaatimaton käytös ja joka sopisi mahdollisimman moneen lajiin. Näyttelyhevosinakin arabianhevoset ovat silti edelleen hyvin suosittuja

Arabianhevosia käytetään kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa, lännenratsastuksessa - ja ne ovat oivia yleisratsuja kaikkiin ratsastusmuotoihin. Niin kilpailuihin kuin vapaa-aikaankin. Kouluratsastusesityksissä arabianhevonen on lisännyt suuresti suosiotaan, koska sen liikkeet ovat kauniit ja koska se kantaa itsensä luonnostaan tasapainossa.

Arabianhevosen todellinen kutsumus on kuitenkin matkaratsastus. Se on parempi pitkän matkan ratsu kuin mikään muu hevosrotu.

Myös arabianhevosille järjestetyt kiitolaukkakilpailut keräävät paikalle sankoin joukoin ihastelevaa yleisöä.

Azmele

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Kerri-Jo Stewart


Sheikit ja prinssit

Arabianhevos-festivaalit, Al Khaledia, Saudi-Arabia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Sammy Six

Shemagh eli keffiyeh

Arabikuninkaallisten, sheikkien ja prinssien päätä koristaa kaunis, perinteinen arabialainen päähine, shemagh, arabiaksi keffiyeh. Se on yleensä valmistettu puuvillasta ja siinä on tavallisimmin punaista tai mustaa kuviointia valkealla pohjalla. Päähineellä voidaan suojata kasvot aavikoiden kuumilta hiekkatuulilta ja auringon paahteelta.