Tunturisuden sivut
All rights reserved
*Kuva dalesinponi, Copyright - All rights reserved: © zlithgow - Used with permission.

Englanti DALESINPONI

Britannian pohjoisista osista kotoisin oleva dalesinponi on kestävä ja vahva. Sillä on tukevat jalat ja niiden luusto on vahvaa ja litteätä. Runko on lyhyt ja takaosa vahva. Liikkumisessa dalesinponille ovat tyypillisiä korkealle nousevat polvet ja kintereet. Väreiltään dalesinponi on tavallisimmin joko tummanruunikko taikka musta.

Kehityshistoriaa

Dalesinponi on kehittynyt penniinienponista ja saanut monia piirteistään nyt jo hävinneestä skotlantilaisesta galloway-ponista, joka oli nopea, ketterä ja voimakas ja sisälsi friisiläishevosen verta. Dalesinponi on tukeva sekin. Ihan aluksi rotu kehitettiinkin kuormaponiksi, jollaisena se kykeni kantamaan raskaita lyijytaakkoja pitkin maita ja mantuja, huonoissakin sääoloissa.

Dalesinponi

All rights reserved
*Kuva, Copyright - © zlithgow - Used with permission.

1700-luvulla ravikisojen tähti

Koska dalesinponi on kestävä, vahva ja nopea sekä ketterä - se saavutti valtavan menestyksen 1700-luvulla suosituissa ravikilpailuissa.

Metsästysratsu

Yksi monista suorituksista, jossa dalesinponi on menestynyt, on ollut sen käyttö metsästysratsuna.

Tykistönkin poni

Koska dalesinponit eivät vain selviytyneet ankarasta ilmastosta, vaan vieläpä viihtyivät siinä - armeija otti niitä kuormahevosiksi ja tykistöponeiksi vuorille.

A- ja B-sektiot

Dalesinponi jaetaan värityksensä mukaan kahteen eri sektioon eli lohkoon. A-sektiossa poneilla on vähemmän, minimaalisesti valkoisia merkkejä - B-sektiossa enemmän. Alempana kuvassa dalesinponi, jolla päässä valkoinen piirto, kuuluu tähän B-sektioon. Kahdessa muussa kuvassa on umpitumma A-sektion edustaja.

Dalesinponin nykytila

Selviydyttyään monien muiden ponien tavoin sotien aikana uhanneelta sukupuutolta, on dalesinponien lukumäärä tasaisesti kohonnut vaikkakin poni on varsin harvinainen. Moderni dalesinponi on erinomainen ratsu ja sitä käytetäänkin eniten juuri ratsastuksessa.

Koska sen kestävyys on hyvä ja sillä on tasainen luonne, on se myös erityisen sovelias valjakkoajoon. Myös kouluratsuna sitä käytetään ja se on hyvä hyppääjä. Maastoesteratsastus ja kenttäkilpailut ovat ne lajit, joissa nykyisin nähdään usein myös dalesinponeja.

Dalesinponi

All rights reserved
*Kuva dalesinponi, Copyright - All rights reserved: © zlithgow - Used with permission.


Dalesinponi
Dalesinponi
Dalesinponi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kolme kuvaa yllä dalesinponi, Copyright Gary Huston