Tunturisuden sivut
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright - © Andrew

Englanti FELLPONI

Kaunis ja karkeatekoinen fellponi on urheilullinen ja monipuolinen, vanhaa brittiläistä perua oleva ponirotu. Uskotaan, että fellponi polveutuu roomalaisten aikana Pohjois-Englantiin tuoduista friisiläishevosista dalesponin tapaan. 1800-luvulla hävinnyt gallowayponi on myös jättänyt jälkensä fellponiin. Gallowayponi oli nopea, ripeä ja varmajalkainen ja siksi kaikkien ripeää kulkuvälinettä tarvitsevien erityisessä suosiossa.

Ominaisuuksia

Korkeus on enintään 142 cm. Fellponi on väritykseltään musta, ruunikko tai kimo - mieluiten ilman mitään merkkejä. Pieni tähti tai hyvin matala sukka sallitaan.

Pää on pieni, ryhdikkäästi kannettu ja ponimainen.

Otsa on leveä, silmät suuret ja kirkkaat. Korvat ovat pienet ja kauniit, sieraimet isot ja turpa kapea.

Pään ja kaulan liittymä on ohut. Kaula on pitkähkö ja vahva, mutta ei liian raskas.

Lavat ovat hyvin kulmautuneet. Runko on syvä ja vahva ja lautaset ovat lihaksikkaat. Takaosa on voimakas ja häntä korkealle kiinnittynyt.

Jalat ovat vahvat ja hyväluustoiset. Kaviot ovat kovat, tummat ja hyvämuotoiset. Vuohiskarvat ovat pitkät ja tuuheat.

Fellponi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright pasujoba

Fellponit
Fellponi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright alancleaver_2000

Vahva poni

Fellponi on dalesponia jonkin verran pienempi ja kevyempi. Rodut erotettiin virallisesti vasta vuonna 1916. Suhteellisen pienestä koostaan huolimatta fellponi on äärimmäisen vahva ja sitä on dalesponin lailla käytetty mm. kuormajuhtana. 1700-luvulla ponit kantoivat jopa 100 kg:n kuormia lyijyä, hiiltä ja terästä satamakaupunkeihin. Esimerkiksi villaa kuljetettiin Lontooseen asti siten, että lauma kuormaponeja seurasi johtavan ratsastajan perässä.

Nykykäyttö

Vuosien mittaan fellponista on kehittynyt viehättävä ratsuponi, jonka ominaisuuksiin kuuluvat rehellisyys, älykkyys ja ystävällisyys. Fellponi on erittäin hyväliikkeinen, sillä on nopea, aktiivinen käynti sekä ripeä ravi, jota se jaksaa tarvittaessa pitää yllä pitkätkin matkat. Se on nykyisin suosittu yleisratsu.

Fellponi soveltuu erinomaisesti vaellusratsastukseen ja ajoon sekä hienojen liikkeittensä ansiosta myös kouluratsastukseen. Näyttelyissä fellponi on mukana erityisesti kotimaassaan, jossa sitä esitellään sekä taluttaen että ratsain.

Tasainen fellponi sopii hyvin myös lapsen ratsuksi ja loistaa valjakkoajossa. Suomessa fellponit ovat olleet varsin harvinaisia.